ΟΤΟΕ: ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ

Το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΟΤΟΕ νομού Λάρισας, σε συνεργασία με το Γραφείο Βορείου Ελλάδος του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς – ΣΕΠΤ, με έκτακτο απογευματινό δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Όπως ενημέρωσε το Νομαρχιακό Παράρτημα ΟΤΟΕ νομού Λάρισας, ο  εκπρόσωπος του Γραφείου Βορείου Ελλάδος του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς- ΣΕΠΤ,  Μιχάλης Ορολογάς, εν μέσω της πρωτοφανούς  υγειονομικής κρίσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, λόγω Κορωνοϊού και απώλειας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας καθημερινά, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε περικοπές παροχών κοινωνικής ασφάλισης και Υγείας στους υπαλλήλους της.

Η Τράπεζα Πειραιώς, ξεκινώντας από τη μισθοδοσία για το Δώρο του Πάσχα, προχώρησε σε εφαρμογή της εγκυκλίου 11 (20/3/2020) του ΕΦΚΑ, υλοποιώντας έτσι το Ν.4387/12.5.2016.
Η υλοποίηση αυτή, είναι η πρώτη πράξη για τη μείωση και τον περιορισμό των παροχών μας, όπως αυτές απορρέουν από τον Κανονισμό λειτουργίας του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς ανοίγει ο δρόμος ώστε αυτές να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο που θα ορίσει – με τον ενιαίο κανονισμό του – ο ΕΦΚΑ.
Το όφελος που προκύπτει για τον εργαζόμενο από τη μείωση της εισφοράς (0,45%), είναι ελάχιστο σε σχέση με τη δυσανάλογα μεγάλη μείωση που προκύπτει για τις τράπεζες (1,45%) και φυσικά ελάχιστο, σε σχέση με τις μεταβολές που θα επέλθουν στις παροχές μας σε δεύτερο χρόνο.
Σε μία εποχή, που παγκοσμίως και περισσότερο από ποτέ – λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη διεύρυνσης της Κοινωνικής Ασφάλισης σε θέματα Υγείας και περιφερειακά αυτών, με την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου και την εγκύκλιο Βρούτση, οι Τράπεζες προχωρούν σε αυτή την κίνηση, που στόχο έχει τον πυρήνα των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.
Οι μεταβολές που θα επέλθουν, θα επηρεάσουν, τόσο στον τρόπο και τη διαδικασία των αδειών ασθενείας, όσο και στο θέμα των κατασκηνώσεων, εκτός των άλλων.
Οι υπάλληλοι που εργάζονται στις Τράπεζες, δίνουν μάχες, με επαγγελματισμό, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Κοινωνίας και της Οικονομίας. Δίνουν μάχες, στην πρώτη γραμμή, πίσω από τα γκισέ, σε δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας καθημερινά δύσκολες καταστάσεις, εκτεθειμένοι οι ίδιοι στους κινδύνους καθημερινής επαφής εν μέσω πανδημίας.
Αν η Τράπεζα ενδιαφέρεται πραγματικά για την υγεία και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων, έχει την επιλογή να συμφωνήσει θεσμικά, ώστε οι παροχές μας να παραμείνουν εγγυημένες, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε μεταβολή του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ, ή ακόμα καλύτερα, το ποσό της μείωσης της εισφοράς, τόσο των εργαζομένων όσο και της Τράπεζας, να χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο για την διατήρηση των παροχών, αλλά και για την διεύρυνση και βελτίωση των όρων υγείας γενικά.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΟΤΟΕ και ο ΣΕΠΤ θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν οι παροχές σε χρήμα, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό Παροχών του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.
Στην προσπάθεια αυτή, ο ΣΕΠΤ στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της ΟΤΟΕ προκειμένου να δοθεί λύση σε Κλαδικό επίπεδο, ενώ παράλληλα ο ΣΕΠΤ ως  Αντιπροσωπευτικός Σύλλογος της τράπεζας Πειραιώς θα αγωνιστεί για να παραμείνουν οι παροχές, για τους εργαζομένους στην Τράπεζα, κατοχυρωμένες θεσμικά.
Για την Ομοσπονδία Τραπεζοΰπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας – ΟΤΟΕ και τον Σύλλογο Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς – ΣΕΠΤ τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικά της Υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων, είναι ύψιστης σημασίας και για αυτό θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και θα σας ενημερώνουμε διαρκώς με νεώτερες ανακοινώσεις. Παραμένουμε στη διάθεση όλων των εργαζομένων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ