Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας με αφορμή την απόφαση του υπουργείου για επαναλειτουργία των σχολείων

Συνάδελφοι, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα που έχει ανακύψει με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων (της Δευτεροβάθμιας κατ’ αρχήν).

Οι προθέσεις της είναι φανερές και δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με τις κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Αν προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήταν η εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών, δεν θα αύξανε αυτή την περίοδο τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα ούτε θα στερούσε το δικαίωμα στη μόρφωση από άνεργους αλλά και εργαζόμενους με το πρόσχημα της μεγάλης ηλικίας (άνω των 17 ετών!!) όπως προβλέπει το τελευταίο νομοσχέδιο.

Ακόμα κι έτσι, με τις όποιες δεύτερες σκέψεις της, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η επανέναρξη των σχολείων, αν γίνει, να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές, τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση αλλά και τις οικογένειές τους. Κι όμως, οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις της μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν μας δημιουργούν. Οι μάσκες που στην αρχή δεν χρειάζονταν, μετά ίσως χρειάζονταν και τελικά μάλλον χρειάζονται. Οι ίδιες μάσκες που στα εμπορικά καταστήματα είναι απαραίτητες αλλά στα σχολεία όχι και τόσο… Οι μάσκες τις οποίες οι μαθητές μας πρέπει να φοράνε στα δρομολόγια του αστικού για το κοινό και να τις αφαιρούν μόλις ανέβουν στο σχολικό δρομολόγιο… Τα τετραγωνικά ανά μαθητή που -σε αντίθεση με άλλους χώρους- υπολογίζονται έτσι ώστε να “χωράνε” 15 μαθητές… Κι όλα αυτά για ένα θέμα που σχετίζεται με την ίδια την υγεία του λαού. Γιατί το ζήτημα δεν είναι πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά με ποιους όρους θα γίνει αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, συνάδελφοι, οφείλουμε ως δάσκαλοι να μην αφήσουμε τους μαθητές μας να γίνουν πιόνια στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης. Είμαστε εδώ έτοιμοι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τη μόρφωση των παιδιών μέσα στο σχολείο. Παρά την τεράστια υποβάθμισή του σε δομές και εκπαιδευτικούς από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν δημόσιοι χώροι μόρφωσης και εκπαίδευσης.

1. Καλούμε το σωματείο μας να απαιτήσει από το υπουργείο και τους Δήμους την ουσιαστική εξασφάλιση συνθηκών ασφαλείας κατά την σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία των σχολείων (για 10 ημέρες ανά μαθητή). Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την συλλογική πρόληψη, με ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με μαζικά διαγνωστικά τεστ από δημόσιους φορείς, δωρεάν για όλο το λαό και τις σχολικές μονάδες. Απαιτούμε :
– Να χορηγηθούν δωρεάν μάσκες, γάντια και όποιο άλλο απαραίτητο υλικό στους μαθητές και σε όλο το προσωπικό.
-Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αίθουσες για την πραγματικά ασφαλή λειτουργία των τμημάτων.
-Να διοριστεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων, σχολίατροι και ψυχολόγοι.

2. Το σωματείο πρέπει άμεσα και ξεκάθαρα να καλύψει συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους που θα διαπιστώσουν πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου τους. Τίποτα δεν πρέπει να ωθήσει τους συναδέλφους σε συμβιβασμούς.
3. Καλούμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ να ζητήσει σύγκληση επιτροπών παιδείας άμεσα ώστε να οργανωθεί η δωρεάν τροφοδότηση των σχολείων με τα παραπάνω υλικά και όποια άλλα εκτιμηθεί ότι θα διασφαλίσουν την υγεία όλων μας.
4. Να προχωρήσει στη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στο τέλος της εβδομάδας στο προαύλιο σχολείου όπου και να καταγραφεί η κατάσταση και να δοθεί η δυνατότητα οργάνωσης άμεσης απάντησης του κλάδου στις επικείμενες νομοθετικές ενέργειες του Υπουργείου.

ΥΓ1 . Καλούμε κάθε συνάδελφο να είναι σε επαφή με το ΔΣ του σωματείου έτσι ώστε να
καταγγέλλονται άμεσα φαινόμενα άσκησης πιέσεων από την διοίκηση. Οι όποιες πιέσεις
με σκοπό την λειτουργία των σχολείων χωρίς την ύπαρξη όλων των προϋποθέσεων
ασφαλούς λειτουργίας τους θα συναντήσουν την άμεση και δυναμική απάντηση του
σωματείου μας.

ΥΓ2. Καλούμε τους συναδέλφους να προστατέψουν το παιδαγωγικό κλίμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να μην επιτρέψουν κάμερες και κινητά ανοιχτά (όπως ακριβώς ορίζει η νομοθεσία) μέσα στις σχολικές αίθουσες! Να μην αφήσουν τις επικοινωνιακές φούσκες της Υπουργού να διαλύσουν την ούτως ή άλλως δύσκολη εκπαιδευτική πραγματικότητα λόγω της πανδημίας. Εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη της διοίκησης και τους διευθυντές των σχολείων για τα παραπάνω θέματα, ώστε να ταχθούν στο πλευρό μας κλείνοντας τα αυτιά τους στα όσα ευτράπελα εκστομίζει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας τις τελευταίες μέρες.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com