ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΤΑΝΑΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ ΑΓΙΑΣ

Στους πρόποδες του Κισσάβου βρίσκονται αρκετά γραφικά χωριά που αξίζουν την επίσκεψή μας, είτε για ολιγόωρη στάση είτε και για πεζοπορία στο βουνό. Ένα από αυτά είναι το Μεγαλόβρυσο Αγιάς, (Νιβόλιανη= ουράνια πόλη) στα 650μ υψόμετρο.

Χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός οικισμός, ακόμη και τα σπίτια του χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία ως προς το χρώμα τους. Χτισμένο πάνω σε δυο λοφοσειρές στις πλαγιές της Όσσας, 7χλμ από την Αγιά και 43χλμ από την Λάρισα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την δενδροκομία και την κτηνοτροφία.

Το πότε χτίσθηκε το χωριό δεν είναι γνωστό .Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως κτίστηκε μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα από γεωργούς και κτηνοτρόφους που κατέβηκαν εκεί από τη σημερινή Σερβία εξ ου και το σλάβικο τοπωνύμιο Νιβόλιανη.

Το χωρίο έχει πολλές ομορφιές και αξιοθέατα που μπορείς να τα ανακαλύψεις αν το επισκεφτείς . Η βρύση «Μισοχώρι» και ο επιβλητικός πλάτανος που υπάρχει εκεί κοσμούν το χωριό ενώ η πηγή «Μεγάλη Βρύση» που το υδρεύει και το αρδεύει θα σε  αποζημιώσουν από το απέραντο πράσινο και το χώρο που υπάρχει για να καθίσεις και να απολαύσεις το κολατσιό σου. Η θέση «Καραούλι» λίγο πιο έξω από το χωριό με θέα στο Αιγαίο ,τον Θεσσαλικό κάμπο, το Πήλιο και το Μαυροβούνιο θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη.

Επίσης στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια 12 στον αριθμό που δείχνουν το θρησκευτικό πνεύμα των ντόπιων κατοίκων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον  παρουσιάζει η ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Άγιος Αθανάσιος που είναι και ο πολιούχος του χωριού και κοσμεί την πλατεία του χωριού.

Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό όλο το χρόνο παρουσιάζουν ενδιαφέρον με το Αντάμωμα των Μεγαλοβρυσιωτών να βρίσκεται στο επίκεντρο και τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία και του Παντελεήμονα να προσελκύουν πλήθος κόσμου. Επίσης εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και την Τρίτη μέρα του Πάσχα με τα Πασχαλιόγιορτα και την αναβίωση του παραδοσιακού χορού.

Η χειμερινή περίοδος περνάει δύσκολα καθώς το τσουχτερό κρύο και το χιόνι δυσκολεύουν τους λιγοστούς κατοίκους  αλλά το καλοκαίρι έρχεται για να σε αποζημιώσει καθώς οι ντόπιοι που έφυγαν από το χωριό επιστρέφουν για να περάσουν ένα όμορφο και δροσερό καλοκαίρι.

Η πλατεία του χωριού που το χειμώνα το μόνο που θυμίζει είναι έρημο τοπίο, το καλοκαίρι γεμίζει από ζωή με τα παιχνίδια και τα γέλια των μικρών παιδιών να σε ξεσηκώνουν.

Αξίζει να το επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου και να απολαύσεις τα φαγητά από την μοναδική ταβέρνα που υπάρχει στο χωριό.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει η επίσκεψή  έστω και για λίγο ώστε να αλλάξετε παραστάσεις.

Επιμέλεια – Φωτογραφίες : Δημήτρης Καστανάρας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com