Η BAYER ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ 10 ΔΙΣ. $ ΓΙΑ ΤΟ ROUNDUP

Η Bayer, η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής ζιζανιοκτόνων, συμφώνησε να καταβάλει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συμβιβαστική επίλυση χιλιάδων αγωγών στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι το δημοφιλές ζιζανιοκτόνο Roundup προκαλεί καρκίνο.

Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει 1,25 δισ. δολάρια για πιθανές μελλοντικές αγωγές από ανθρώπους που χρησιμοποίησαν Roundup και ενδεχομένως εμφανίσουν λέμφωμα Hodgkin τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο συμβιβασμός αυτός «θα κλείσει περίπου το 75% των τρεχουσών 125.000 κατατεθειμένων και μη καταγγελιών».

«Είναι σπάνιο το ότι βλέπουμε ένα συναινετικό συμβιβασμό με τόσα πολλά μηδενικά» δήλωσε η καθηγήτρια Νομικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νόρα Φρίμαν, στους New York Times.

Η Bayer έκανε γνωστό πως θα αρχίσει φέτος να κάνει τις σχετικές πληρωμές, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την υπάρχουσα ρευστότητα και μελλοντικά έσοδα.

Η Bayer, που είναι γερμανική εταιρεία, αγόρασε τον κατασκευαστή της Roundup, Monsanto, έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 2018. Η εταιρεία έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το Roundup είναι ασφαλές.

Η εταιρεία καλείται να πληρώσει επίσης έως 820 εκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει τις «περισσότερες» αγωγές για έκθεση στο PCB, μια αρκετά καρκινογόνο ουσία, την οποία η Monsanto παρήγαγε έως το 1977 και η οποία έχει ανιχνευτεί σε ύδατα στις ΗΠΑ.

Μένει τώρα ο συμβιβασμός αυτός να λάβει έγκριση δικαστή από τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των NYT, η εταιρεία εξακολουθεί ωστόσο να είναι αντιμέτωπη με άλλες τουλάχιστον 25.000 καταγγελίες πολιτών που δεν συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συμβιβασμό.

efsyn.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com