ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΓΕΛΛΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΡΙΖΟΥ ΚΟΜΗΤΣΑ

Με άρωμα πολιτικής κόντρας Λιακούλη-Γαλλιού η υπόθεση – Σε ένα μήνα η απόφαση

Με άρωμα έντονης πολιτικής κόντρας στο περιθώριό της συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας η ένσταση του Χρήστου Γελλαλή (πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της περιφερειακής παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας») για την έκπτωση του Ρίζου Κομήτσα από το αξίωμα του Περιφερειακού Συμβούλου.

Η νομική εκπροσώπηση του κ. Κομήτσα από τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και η αντίστοιχη εκπροσώπηση του κ. Γελλαλή από την πρώην συνυποψήφιά της στο ψηφοδέλτιο του κόμματος Μαρία Γαλλιού δημιούργησε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κ. Λιακούλη να προχωρά σε δήλωση στήριξης πριν τη συζήτηση της υπόθεσης και την κ. Γαλλιού να… σηκώνει το γάντι κάνοντας λόγο για «εμπρηστικές δηλώσεις» της συναδέλφου της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα παρά το αίτημα αναβολής που υποβλήθηκε από την πλευρά Κομήτσα, ενώ η απόφαση αναμένεται σε ένα μήνα περίπου.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Όσον αφορά στη δήλωση στήριξης της κ. Λιακούλη, η οποία σημειώνει με νόημα πως «οι εκλογές κερδίζονται στην κάλπη και όχι στα εκλογοδικεία», αυτή έχει ως εξής:

«Ο Ρίζος Κομήτσας είναι μια εμβληματική προσωπικότητα της αυτοδιοίκησης, ένας δήμαρχος που συνδέθηκε με τους πολίτες της περιοχής μας, μέσα από την πολυετή δράση του και τον άοκνο, προσωπικό του αγώνα για τον τόπο μας. Όλοι όσοι τον γνωρίζουμε από κοντά, έχουμε να καταθέσουμε βιωματικές εμπειρίες για την ευαισθησία του, την βαθιά ανησυχία του για κάθε συνάνθρωπο και την επιμονή του να επιλύει χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Μετά την μακρόχρονη πορεία του στον α’ βαθμό της αυτοδιοίκησης, οι πολίτες του νομού μας, τον ανέδειξαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ΠΡΩΤΟ Περιφερειακό Σύμβουλο, με χιλιάδες ψήφους, εκτίμησης και αγάπης. Ανταποκρίθηκε στην τιμή και την ευθύνη, παρακολουθώντας μέχρι σήμερα στενά όλα τα θέματα του περιφερειακού συμβουλίου και παρεμβαίνοντας σε σοβαρά ζητήματα του τόπου μας.

Ο Ρίζος, μήνες μετά τις εκλογές και παράλληλα με τα αυτοδιοικητικά καθήκοντά του, αποφάσισε να λάβει το σχήμα της ιεροσύνης, υπηρετώντας την εκκλησία της γενέτειράς του, ως άμισθος κληρικός. Η θέση του είναι, ότι θέλει να προσφέρει τα πάντα και παντού, πριν φύγει από τη ζωή. Κι αυτή η κίνησή του, ήταν μια υπέρτατη πράξη αγάπης, για τον Άνθρωπο.

Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται ότι εκτιμήθηκε από όλους. Υποβλήθηκε εναντίον του ένσταση, προκειμένου να απωλέσει την έδρα του και να παραδοθεί αυτή στον πρώτο επιλαχόντα του συνδυασμού. Δεν θα αναφερθώ ούτε σε εσωτερικές ανακατατάξεις, ούτε σε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε στους υπογράφοντες την ένσταση, που προφανώς συγκεκριμένες επιδιώξεις έχουν. Νιώθω όμως την ανάγκη να σταθώ στην ηθική διάσταση του θέματος και να πω ότι ο Ρίζος Κομήτσας εκλέχθηκε πολύ πριν γίνει ιερέας και ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκε τη θέση του κληρικού, για πολιτική πελατεία.

Εκλέχθηκε ως λαϊκός και υπερψηφίστηκε, γιατί απλά, είναι αυτός που είναι! Στέκομαι δίπλα του και στηρίζω αυτή την ώρα τον Ρίζο Κομήτσα. Είναι για μένα ζήτημα ηθικής τάξεως, γιατί οι εκλογές κερδίζονται στην κάλπη και όχι στα εκλογοδικεία. Θα παρασταθώ στο δικαστήριο, ως νομική συμπαραστάτριά του.

Δεν έχει υπάρξει σε γνώση μας, ίδια περίπτωση, που να έχει κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η ένσταση του επιλαχόντος γίνει δεκτή, η έδρα θα δοθεί από το εκλογοδικείο και όχι από το λαό. Και η ιστορία αυτό θα το καταγράψει. Και κυρίως, ο λαός, αυτό θα το θυμάται..».

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΧΡ. ΓΕΛΛΑΛΗ

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης οι νομικοί παραστάτες του Χρήστου Γελλαλή, Μαρία Γαλλιού και Σωτήρης Κυβέλος δήλωσαν τα εξής:

«Συζητήθηκε η ένσταση του Χρήστου Γελλαλή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας για την έκπτωση του Κομήτσα Ρίζου από το αξίωμα του Περιφερειακού Συμβούλου, παρά το υποβληθέν αίτημα αναβολής της νομικού του συμπαραστάτη, κα. Ευαγγελίας Λιακούλη. Αναμένεται η κρίση της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες και όχι εκτός αυτών, όπως επιχειρήθηκε να γίνει με τις εμπρηστικές δηλώσεις της συνηγόρου, κας. Ευαγγελίας Λιακούλη, οι οποίες αναρτήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο και δημοσιεύτηκαν στον έντυπο τύπο, το τελευταίο διήμερο προ του δικαστηρίου. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του αρμοδίου Δικαστηρίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και να αποκατασταθεί η νομιμότητα».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Αίσθηση πάντως προκαλεί και η θέση της παράταξης “Θεσσαλία στην καρδιά μας”, που με ανακοίνωσή της περιορίζεται στο να αναφερθεί μόνο στην απόφαση του κ. Κομήτσα να συνεχίσει από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, δηλώνοντας πάντως «στήριξη στην επιλογή του» και προσπερνώντας μάλλον επιδεικτικά την ένσταση του κ. Γελλαλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Αναφορικά με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε μερίδα του τύπου, όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης “Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας” θέλουμε να εκφράσουμε την στήριξη στην επιλογή της απόφασης του συναδέλφου μας, Ρίζου Κομήτσα να παραμείνει στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου και να τιμήσει όλους αυτούς που τον ψήφισαν, παρότι παράλληλα επέλεξε και τον δρόμο της ιεροσύνης. Ο Ρίζος Κομήτσας όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε πιστά τις αξίες και τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και οι πολίτες του Ν. Λάρισας τον τίμησαν εκλέγοντάς τον πρώτο Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξής μας”.

Ο ΧΡ. ΓΕΛΛΑΛΗΣ

Για το ίδιο θέμα ο κ. Γελλαλής δια των νομικών του παραστατών ανέφερε:

«Ενόψει της εκδίκασης της σχετικής υπόθεσης που αφορά την ασυμβίβαστη ιδιότητα ιερέα και περιφερειακού συμβούλου, η οποία προκύπτει από το σαφές γράμμα του Νόμου, έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του αρμοδίου Δικαστηρίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.  Η δήλωση στήριξης του Συνδυασμού «η Θεσσαλία στην καρδιά μας» προς τον κ. Ρίζο Κομήτσα θα έπρεπε να είναι περισσότερο συγκρατημένη εν αναμονή της δικαστικής κρίσης, διότι σε περίπτωση διαπίστωσης κωλύματος, μετά τη δήλωση αυτή ο εκλογικός συνδυασμός εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε όσους τον στήριξαν και τον πίστεψαν».

 

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com