ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΤΑΝΑΡΑ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ

Η Σκήτη είναι ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο στις νότιες άκρες του Κισσάβου. Απέχει από τη Λάρισα 45 χλμ. και βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Αγιάς – Αγιοκάμπου. Είναι μέσα στο πράσινο και αποτελεί θαυμάσιο μέρος για να αγναντέψουμε το Αιγαίο από τα 350 μ. υψόμετρο.

Ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στα 400 άτομα περίπου ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 1000. Κύριο εισόδημα των κατοίκων είναι η καλλιέργεια ελιάς, καστανιάς, μήλων και αχλαδιών, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Από το όνομα του χωριού μπορούμε να υποθέσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή ασκήτευαν μοναχοί. Αυτό μας δείχνουν άλλωστε και τα δύο ασκηταριά των Αγ. Αναργύρων, ένα από τα μοναστήρια του “όρους των Κελίων”, που βρίσκονται 1χλμ. ΒΔ της Σκήτης και που έχουν αγιογραφηθεί ανάμεσα στον 12ο και στον 16ο αιώνα μ.Χ.

Κοντά στην Σκήτη θεωρείται ότι βρίσκονταν η αρχαία Μελιβοία, η πατρίδα του Φιλοκτήτη που ήταν διάσημη για την παραγωγή πορφυρής βαφής (purpura Meliboiae). Στα ΒΔ του χωριού εντοπίστηκαν ερείπια φρουρίου, το οποίο πιθανότατα ταυτίζεται με την Βυζαντινή Κενταυρόπολη. Η πόλη έλεγχε τον δρόμο που οδηγούσε από τον σημερινό Αγιόκαμπο στη Αγιά και έπαιξε σημαντικό ρόλο ως οχυρή θέση για τους πληθυσμούς των παραλίων κατά τη διάρκεια των πρώτων βαρβαρικών επιδρομών (3ος – 4ος αιώνας μ.Χ.) και αργότερα των Σλάβων και Σαρακηνών (6ος αιώνας μ.Χ.).

Σήμερα η Σκήτη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να επισκεφτούν το καλοκαίρι τα παράλια της Λάρισας, μιας και ο Αγιόκαμπος απέχει μόλις 7 χλμ, συνδυάζοντας τη διαμονή τους στο γραφικό χωριό για ανάσες δροσιάς και μαγευτικής θέας.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στη γραφική πλατεία του χωριού, να κάνει βόλτες στα γραφικά δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού και να αγναντέψει την απεραντοσύνη του Αιγαίου από τον Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο σημείο του χωριού.

Κοντά στο χωριό σε απόσταση 3 χλμ. συναντάμε την πηγή «Μπουρμπουλήθρα», μέσα σε πλούσια βλάστηση με πλατάνια και νότια της εντοπίζονται τα ερείπια τειχών της αρχαίας Μελιβοίας γνωστής και από τον Φιλοκτήτη στον οποίο αναφέρεται ο Όμηρος. Το δάσος του Μαυροβουνίου όπου κυριαρχούν πολλών ειδών δέντρα και ζώα, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000. Άλλα σημεία με άπλετη θέα είναι το «Κάστρο» σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό και η τοποθεσία «Σημαία».

Ακόμη με ορμητήριο τη Σκήτη μπορεί να κάνει διάφορες δραστηριότητες όπως θαλάσσια σπορ στα παράλια, να επισκεφθεί το καλοκαίρι πιο ήσυχες και απομονωμένες παραλίες, αλλά και πεζοπορία σε ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο μονοπατιών.

Επιμέλεια – Φωτογραφίες : Δημήτρης Καστανάρας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com