ΣΑΜΕΡ ΑΜΑΡΙ: ΕΙΣΤΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΩ κ. ΚΟΚΟΥΡΑ

Σκληρή ανακοίνωση της “Πόλης που Θέλουμε” για το θέμα της πλατείας και τα πεπραγμένα της δ.σ. στην οποία κατηγορεί το δήμαρχο για υποκρισία και για ασέβεια προς τους θεσμούς

Λίγα λόγια για το «Πράσινο Ταμείο»: Η πρόσκληση άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε υπήρχε αρκετός χρόνος για ενημέρωση, διαβούλευση, υποβολή προτάσεων από φορείς, εμπορικό σύλλογο, καταστηματάρχες, κοινότητα Τυρνάβου, παρατάξεις δημοτικού συμβουλίου, κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Η πρόσκληση Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις δύο προβλεπόμενες προσκλήσεις, με τις ίδιες επιλέξιμες δράσεις, με την δεύτερη να αναμένεται να εκδοθεί, ίσως και τον Ιούλιο του 2020. Η πρόσκληση περιλαμβάνει και άλλα έργα, πέραν της αναμόρφωσης πλατειών. Άρα κ. Δήμαρχε, δεν χρειαζόταν τόση βιασύνη, χρόνος υπήρχε και για ενημέρωση και για διαβούλευση ώστε να υποβληθεί μία ώριμη μελέτη, σωστά δομημένη, καλύπτοντας τις ανάγκες των δημοτών και επαγγελματιών της πόλης μας.

Όσον αφορά το χρονικό της ενημέρωσης, έχω να πω τα εξής:

-Δευτέρα το βράδυ, 22 Ιουνίου, καλέσατε κ. Δήμαρχε τον Εμπορικό Σύλλογο Τυρνάβου και κάποιους επαγγελματίες, απλά για να τους δείξετε την μακέτα της μελέτης, χωρίς περιθώρια υποβολής προτάσεων.

-Τρίτη 23 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, καλέσατε εμένα προσωπικά στο γραφείο σας, όπου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων εκείνη την ώρα, επισκέφθηκα το γραφείο σας στις 1 το μεσημέρι. Με καλέσατε να με ενημερώσετε για την μελέτη αναμόρφωσης της πλατείας, επί της ουσίας να μου δείξετε την μακέτα, καθώς βάλατε το θέμα αναμόρφωσης της πλατείας, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, στην δια περιφοράς συνεδρίαση που θα πραγματοποιούνταν την επομένη, δηλαδή την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Παρεμπιπτόντως αναλυτικά η μελέτη για την αναμόρφωση της πλατείας μου έχει αποσταλεί με email την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 15:56, μετά την συνάντησή μας. Αυτήν την μελέτη λοιπόν, σύμβουλοι που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις (αρχιτέκτονα, μηχανικού, μελετητή), θα έπρεπε να την αναγνώσουν, να την ερμηνεύσουν και να αποφασίσουν για το έργο μέχρι την επομένη το μεσημέρι, δηλαδή το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Ιουνίου.

Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή να ενημερωνόμαστε μια μέρα νωρίτερα και μάλιστα όχι για συνεδρίαση δια ζώσης αλλά για δια περιφοράς συνεδρίαση, για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αυτά για το χρονικό της ενημέρωσης, για να μην λέγονται ανακρίβειες. Και περνάμε στην καθ’ αυτού μελέτη που είναι και η ουσία:

-Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μαγαζιά πέριξ της πλατείας, που στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. -Δεν έχει καθοριστεί χώρος στάθμευσης μοτο-ποδηλάτων.

-Δεν υπάρχει πρόβλεψη ανάδειξης των διατηρητέων κτιρίων.

-Δεν έχει προβλεφθεί η αποσυμφόρηση του κέντρου από τα οχήματα, προβλέποντας χώρους στάθμευσης.

-Δεν υπάρχει σύνδεση της αναμόρφωσης της πλατείας με τις αλλαγές που θα επιφέρει στο κέντρο η μελέτη της παράκαμψης, είτε αυτήν είναι η βόρεια είτε η νότια και τον αποχαρακτηρισμό των Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραολή και Δημητρίου.

-Έχουν ερωτηθεί οι καταστηματάρχες για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι μεταλλικές κατασκευές σκίασης – πέργκολες‭‭, ‬‬εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους;

-Δεν συνδέεται η αναμόρφωση της πλατείας με τον πεζόδρομο της Αγ. Παρασκευής και τις αλλαγές που θα γίνουν στην Ανεξαρτησίας από τις αστικές αναπλάσεις Τυρνάβου.

-Το έργο θα κοστίσει 1.075.000 ευρώ. Από το πράσινο ταμείο θα λάβουμε περίπου 350.000 ευρώ. Μήπως το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι αρκετό για ένα τέτοιο έργο;

Η συμμετοχή του Δήμου για το έργο πόσο θα είναι εν τέλη ; Αυτές είναι κάποιες από τις πολλές επισημάνσεις και παραλήψεις. Αναμόρφωση πλατείας δεν γίνεται κάθε χρόνο Δήμαρχε. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει με γνώμονα το μέλλον και όχι μόνο το παρόν, απλά για να γίνει ένα έργο.

Συμφωνούμε πως η πλατεία πρέπει να αναμορφωθεί και να αλλάξει όψη μετά από τόσα χρόνια. Όχι όμως με προχειρότητα, βιαστικά, με μία μελέτη η οποία δεν περιλαμβάνει συνολικά την αναμόρφωση του κέντρου της πόλης. Μια μελέτη η οποία στερείται οράματος, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, ώστε να διασφαλίζονται οι ανάγκες των δημοτών και των επαγγελματιών του τόπου.

Πρέπει να ντρέπεστε κ. Δήμαρχε για την ανακοίνωση που βγάλατε με την οποία χαρακτηρίζετε την αντιπολίτευση μίζερη, με μικρόψυχη πολιτική. Καλά είναι να κάνετε πρώτα την αυτοκριτική σας και μετά να κρίνετε την αντιπολίτευση, που δεν συμμορφώθηκε με αυτό που θέλατε να ψηφίσει, με ένα ναι ή ένα όχι, χωρίς επί της ουσίας να έχει γνώση επί του θέματος.

Εσείς κ. Δήμαρχε που κόπτεστε για το καλό του Δήμου, της τοπικής οικονομίας και του εμπορικού κόσμου, που δεν είστε μίζερος, μέχρι στιγμής:

-Έχετε χρεώσει τους δημότες με το ποσό των 104.000 ευρώ για την πρόσληψη ειδικών συμβούλων και συνεργατών και έπεται και συνέχεια στις προσλήψεις σας.

-Έχετε αναθέσει σε ιδιώτη την συλλογή, μεταφορά και πλύση κάδων αστικών στερεών απόβλητων στην Δ.Ε. Αμπελώνα και ανακυκλώσιμων υλικών Δήμου Τυρνάβου, με το ποσό των 135.000 ευρώ.

-Έχετε αναθέσει σε ιδιώτη το πράσινο στην Δ.Ε. Αμπελώνα και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης. Και τα περισσότερα εξ’ αυτών, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Είστε η δημοτική αρχή του αποφασίζω και διατάζω, θυμίζοντας άλλες εποχές. Άρα μάλλον εσείς υποκρίνεστε κ. Δήμαρχε.

Για έργα ουσίας σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στο δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες σας. Φυσικά και θέλουμε να γίνει η αναμόρφωση της πλατείας. Φυσικά και δεν είμαστε της τακτικής να χάνονται χρηματοδοτήσεις για τον Δήμο. Και αυτό το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, με την στάση μας στο δημοτικό συμβούλιο, ψηφίζοντας όλα τα έργα που έχουν έρθει για ψήφιση, προς όφελος των δημοτών.

Εν κατακλείδι: Ποια πλατεία; Ποιες 350.000 ευρώ; Εδώ με τις τακτικές που χρησιμοποιείτε χάνεται ο σεβασμός στους θεσμούς, ο σεβασμός στους συνδημότες, ο σεβασμός στο δημοτικό συμβούλιο. Αφήστε την κακόβουλη κριτική στην αντιπολίτευση και ασχοληθείτε με τις «ζούγκλες» που έχει δημιουργήσει το πράσινο, με την ορθότερη αποκομιδή των σκουπιδιών, με την καλύτερη λειτουργία των βιβλιοθηκών, με την εύρεση λύσης για να μπει σε λειτουργία η πισίνα στο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο, με την σωστή διαχείριση των αδέσποτων, με την αστική και αγροτική οδοποιία, με παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ