«ΜΗΓΑΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΆΝΟΙΞΙΣ, ΜΗΓΑΡΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;» ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Picture 046

Δύο εβδομάδες  αφιερωμένες  στη λαογραφία του τόπου μας

Καλοκαιράκι ήρθε , κανόνες φορτωμένο , αλλά και  φέτος, η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών  και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. για τρίτη χρονιά διοργανώνουν  δυο  εβδομάδες   λαογραφικών δράσεων  στη Ραψάνη από  21 Ιουλίου έως  30  Ιουλίου 2020.

Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες , έχοντας ως βάση την  λαογραφική παράδοση του χωριού , τις ιστορίες  , τα παραμύθια , τα τοπωνύμια  ,τις βρύσες ,τα μονοπάτια ,τα εξωκλήσια αλλά και το παιχνίδι , τις κατασκευές ,την μουσική ,τη μαγειρική του τόπου  . Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του χωριού ,  οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα όμορφα ,γραφικά μέρη του χωριού  . Φέτος οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους είναι  η Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας , Αρχαιολόγος –Λαογράφος   Φανή Καλοκαιρινού, ο Χοροδιδάσκαλος Καραβασίλης Σωτήρης , η Μένη Χατζηπαναγιώτου Οικοτέχνης ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου Ροζμαρίνο – Rosmarino, , η Ιωάννα Σεραφειμίδου Δημιουργός του  THE PAPER BOAT και των Πυγολαμπίδων, η Ευαγγελία Βλαχοστέργιου Φιλόλογος – Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, ο Θάνος Ξενιτίδης , Μουσικός –Εκπαιδευτικός .

Η Βιβλιοθήκη Ραψάνης θα αποτελεί τον τόπο συνάντησης για όλες τις δράσεις. Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία του χωριού και  απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες . Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους . Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται υπαίθρια τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας . Αναλυτικά το πρόγραμμα  :

21 Ιουλίου : Τρίτη 7 μ.μ. Πλατεία Ραψάνης .  Η Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού θα μας μιλήσει για ” Τα παραδοσιακά σταμπωτά: Από τον Τύρναβο στο Λαογραφικό ιστορικό Μουσείο Λάρισας” και θα ακολουθήσει Εργαστήριο με θέμα: “Μαθαίνουμε την τέχνη του χειροποίητου σταμπωτού” . Η δράση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με το Λ. Ι. Μ. Λάρισας και το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.

22 Ιουλίου : Τετάρτη 7 μ.μ. Βρύση μου, βρύση μου μαλαματένια …από την βρύση της πλατείας στον πάνω μαχαλά  ….. .Μια περιήγηση στις βρύσες της Ραψάνης , που είναι πολλές , ξακουστές  για το γάργαρο νερό τους ,την αρχιτεκτονική τους ,την ιστορία της γειτονίας τους ,  διάσπαρτες μέσα στο χωριό. Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού με τα παιδιά  , πάνω στη διαδρομή με τις βρύσες.

23 Ιουλίου : Πέμπτη 7 μ.μ. Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574)  Φτιάχνουμε Αργαλειούς  με φυσικά υλικά , κλαδιά ,φύλλα ,λουλούδια. Πάρτε την φαντασίας και ελάτε!

24 Ιουλίου : Παρασκευή  7 μ.μ. Πλατεία Ραψάνης  . Η Μένη Χατζηπαναγιώτου, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου Ροζμαρίνο – Rosmarino , θα μας εισάγει στην παραγωγή παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης .

 25 Ιουλίου : Σάββατο 12 π. μ. Ι.Ν. Αγίου Αθανάσιου προαύλιο “Η μουσική του σώματος συναντά την παραδοσιακή μουσική”, Θάνος Ξενιτίδης Μουσικός – Εκπαιδευτικός .

26 Ιουλίου :  Κυριακή 7 μ. μ.  Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου  προαύλιο  Η Ιωάννα Σεραφειμίδου ,  Δημιουργός του  THE PAPER BOAT και των Πυγολαμπίδων  www.pigolampides.gr , θα μας μιλήσει για το Family Camp: πως αντλούμε έμπνευση από την καθημερινότητα μας για ποιοτικές δραστηριότητες με τα παιδιά μας.

27  Ιουλίου: Δευτέρα 7 μ.μ. Ανήλιο Η χρονογραμμή της Ραψάνης Μαθαίνω την ιστορία αλλιώς …Μια γραμμή στο χρόνο , ένα ταξίδι στην ιστορία του χωριού .

28 Ιουλίου :Τρίτη 7 μ.μ. Άγιος Κοσμάς Το Αλφαβητάριο  Ραψανιώτικης μαγειρικής . Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης .

29 Ιουλίου :Τετάρτη 7 μ.μ. Αλώνι Καραβασίλης Σωτήρης , Χοροδιδάσκαλος .Καταγραφές  μνήμης: τραγούδια και χοροί από τον κύκλο της ζωής της περιοχής του Κάτω Ολύμπου .

30 Ιουλίου : Πέμπτη 7 μ.μ. Από την πλατεία στην Αγία Παρασκευή Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, Φιλόλογός –Εκπαιδευτικός γραμματέας Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης .   «Τα σημάδια του τόπου μου. Από το δένδρο στο εξωκλήσι »Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com