Παρουσία εκπροσώπων φορέων, αιρετών αλλά και του επιδημιολόγου Χρ. Χατζηχριστοδούλου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με θέμα συζήτησης την ενημέρωση όλων για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη συνοικία της Νέας Σμύρνης.
«Πρόκειται για μια συνοικία με ιδιαιτερότητες και προβλήματα που μας απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ο κορονοιός ήρθε να αναδείξει αυτά τα ζητήματα για μια συνοικία που οι Ρομά κάτοικοί της στοχοποίηθηκαν. Στόχος μας παραμένει να καταγραφούν όλα τα ζητήματα μέσω διαλόγου και να προωθηθούν από τη δημοτική αρχή για την επίλυσή τους», σημείωσε σε σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.
Σε σειρά προβλημάτων που αφορούν κυρίως τους Ρομά κατοίκους της συνοικίας (γκετοποίηση, υπερπληθυσμός, ανεργία, αναλφαβητισμός και μαθητικές διαρροές, νεανική παραβατικότητα κλπ.) αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωτ. Βούλγαρης, σημειώνοντας πως «αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν έφεραν αποτελέσματα», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε έργα, κοινωνικά προγράμματα και διαπολιτισμικές δράσεις του δήμου με στόχο τη συμμετοχή των Ρομά στα όργανα της πόλης.
«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εστιάσουμε στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης, της Υγείας αλλά και στη λειτουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης, σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθούν πόροι για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Σε παρέμβασή τους εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων του 11ου ΔΣ και του 11ου Γυμνασίου της Νέας Σμύρνης επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούν σε προβλήματα κτιριακών υποδομών, ενώ επανέλαβαν το αίτημά τους για αποσυμφόρηση των σχολείων και διασπορά των μαθητών σε όμορα σχολεία και ζήτησαν πεζογέφυρες που θα ανακουφίσουν τη συνοικία.
«Χορτάσαμε θεωρία, όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, σε μια συνοικία που 3.500 άνθρωποι στοιβάζονται σε μια γούρνα», περιέγραψε κάτοικος της περιοχής, ζητώντας την απομόνωση ατόμων που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και στρέφοντας τα πυρά του κατά της αστυνομίας κάνοντας λόγο για αντιμετώπιση «με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
«Είμαστε η πίσω αυλή της Λάρισας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος Κ. Ζέβλας, τονίζοντας πως πρόκειται για μια συνοικία που δεν κατοικείται μόνο από Ρομά και ζητώντας επιτακτικά έργα ανάπλασης αλλά και αποσυμφόρησής της.
Ευχαριστώντας όλους τους εμπλεκόμενους για τη βοήθεια που πρόσφεραν την περίοδο της πανδημίας ο εκπρόσωπος των Ρομά κ. Παιτέρης μίλησε για φαινόμενα ρατσισμού που παρατηρήθηκαν στη συνοικία επικεντρώνοντας στην ανάγκη συμμετοχής των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Όπου υπάρχει η καυτή πατάτα των Ρομά οι δήμαρχοι δεν την πιάνουν στα χέρια», σημείωσε, ζητώντας άμεσα έργα υποδομών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και λειτουργία αίθουσας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που τώρα ενοχλούν κατοίκους της συνοικίας (γάμοι, βαφτίσεις κλπ.).
«Στόχος της αστυνομίας είναι η μείωση της εγκληματικότητας, ενώ δεν έχουν καταγραφεί “βαριές” περιπτώσεις και ζητούμε τη συνεργασία των πολιτών», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, με τον επιδημιολόγο Χρ. Χατζηχριστοδούλου να εστιάζει στην πρωτοποριακή όπως τη χαρακτήρισε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς την περίοδο της πανδημίας, ανακοινώνοντας παράλληλα την πλήρη λειτουργία των σχολείων της συνοικίας το Φθινόπωρο, θέτοντας σε εφαρμογή υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες.
«Σας καλώ να συνεργαστούμε και πάλι για το ενδεχόμενο αποτροπής της διασποράς σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοιού», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αίσθηση προκάλεσε αυτή του Συντονιστή Μηχανισμού Παρακολούθησης Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης των Ρομά, Μ. Ράντη ο οποίος δηλώνοντας ενθουσιασμένος από την ωριμότητα της τοπικής κοινωνίας υπογράμμισε πως «κοινωνίες που συνδιαλέγονται με αυτό τον τρόπο βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους», ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων στη δευτερολογία του σημείωσε πως έγινε μια σοβαρή συζήτηση και τέθηκαν ζητήμαστα τα οποία θα προωθηθούν, επισημαίνοντας ωστόσο και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
«Η συνοικία έχει προβλήματα 10ετιών, ενώ έφερε αρνητική δημοσιότητα για την πόλη με τα επεισόδια την περίοδο της πανδημίας. Χρειάζονται έργα και παρεμβάσεις για να βγει η συνοικία από την απομόνωση», τόνισε η Ρ. Καραλαριώτου, ενώ πρότεινε τη χρήση πολεοδομικών κινήτρων για τη δημιουργία νέου «μίγματος» κατοίκων στην περιοχή.
«Πρόκειται για μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης», τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης, εστιάζοντας στην έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, ενώ χαρακτήρισε αντιπαιδαγωγική την μετακίνηση των παιδιών σε άλλα σχολεία και ζήτησε υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ για την περιοχή και δημιουργία ΤΟΜΥ αντί αστυνομικού τμήματος.
Εκπροσωπώντας την παράταξη «Πρωτοβουλία Αξιών» ο κ. Νασιώκας έκανε λόγο για μια χρήσιμη συζήτηση αλλά και μια εγκαταλελειμμένη συνοικία που πάσχει από υποδομές, ζητώντας την εκπόνηση σχεδίου για την ανάπλαση της περιοχής, ενώ ο Ν. Γαμβρούλας σημείωσε πως η δημοτική αρχή «υποχρεώθηκε» σε συζήτηση για τη συνοικία λόγω της πανδημίας και ζήτησε σοβαρές παρεμβάσεις για την αναβάθμισή της αλλά και κίνητρα σε επιχειρηματίες προκειμένου να δώσουν ζωή στη συνοικία.
«Προτείνουμε επιτροπή διαβούλευσης για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής», κατέληξε ο κ. Γαμβρούλας, ενώ ο Κ. Βαιούλης σημείωσε πως «από μελέτες έχουμε χορτάσει και πλέον πρέπει να πάρουμε μέτρα», ζητώντας αναβάθμιση της συνοικίας.
Ειρήνη Παπουτσή