Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, συνιστά προσβολή ενός περίλαμπρου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός οικουμενικού συμβόλου της Χριστιανικής πίστης και της Ορθοδοξίας.
Η Αγία Σοφία δεν είναι απλά για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο κορυφαίος Ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά αποτελεί και ένα πολύτιμο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η απόφαση της μετατροπής της, από μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας σε τζαμί, υπηρετεί ξεκάθαρα τον μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώτος της γειτονικής μας χώρας.
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική και η απαράδεκτη ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί προσβολή όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Μειώνει ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο αλλά και τις αξίες του Δυτικού πολιτισμού. Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να περιφρουρήσει στο ακέραιο την Αγία Σοφία και να τηρήσει απαρέγκλιτα τις νομικές υποχρεώσεις έναντι του μνημείου, που έχει αναλάβει υπογράφοντας τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO. Καλεί τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα ευρύτερα, να αντιδράσουν αποφασιστικά εξαντλώντας κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο και να επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία, με τελικό στόχο την ακύρωση της προκλητικής αυτής απόφασης, που αποτελεί προσβολή για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και αλλοιώνει την οικουμενικότητα και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ