ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα με τα νέα μέτρα

Επιστροφή περιοριστικών μέτρων, καθολική χρήση μάσκας και αυστηροί έλεγχοι, επίκληση στην ατομική ευθύνη αλλά καμία αυτοκριτική είναι η κυβερνητική απάντηση στην έξαρση των κρουσμάτων.

Ο Ιούλιος έκλεισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία, καθώς η σταδιακή αύξηση εμφάνισης των νέων κρουσμάτων έφερε εκατοντάδες νέα κρούσματα μέσα σε έναν μήνα και επιστροφή περιοριστικών μέτρων.

Μάσκες παντού και απαγορεύσεις σε αρκετούς κλάδους

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη να προβεί, χθες, σε έκτακτες ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα και τα περισσότερα έχουν διάρκεια για ολόκληρο τον Αύγουστο, τον μήνα κατά τον οποίο θα κορυφωθεί η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, βέβαια, δεν απέφυγε και το επικοινωνιακό σόου, καθώς εμφανίστηκε στο «διάγγελμα» φορώντας μάσκα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

 1. Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
 2. Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8. (Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα)
 3. Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
 4. Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
 5. Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
 6. Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
 7. Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
 8. Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
 9. Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
 10. Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
 11. Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
 12. Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Ειδικά μέτρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας χθες το βράδυ

Ρεκόρ διασποράς την τελευταία μέρα του Ιουλίου

Χθες καταγράφηκαν 78 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, αλλά και τρεις νέοι θάνατοι, ενώ η γεωγραφική κατανομή έδειξε ρεκόρ διασποράς για τον μήνα Ιούλιο.

Αυτοκριτική μηδέν, η ευθύνη στους πολίτες

Στη σκιά αυτής της ανησυχητικής εικόνες, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κανένα ίχνος αυτοκριτικής για τις ενέργειές της, ιδιαίτερα στον τομέα του ανοίγματος του τουρισμού και των ελέγχων/τεστ.

Ούτε ο Νίκος Χαρδαλιάς χθες, ούτε άλλα στελέχη πόσω μάλλον ο πρωθυπουργός παραδέχονται λάθη και αστοχίες στο κυβερνητικό έργο και προτιμούν να μεταφέρουν την ευθύνη ξανά στους πολίτες.

Όπως έκαναν με σπουδή όλο το προηγούμενο διάστημα, φροντίζοντας, βεβαίως βεβαίως, να αποδίδουν τα όποια εύσημα κυρίως στο κυβερνητικό έργο.

Παράταση για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας

Με βραδινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε ότι, αποφασίστηκε να δοθεί ξανά η δυνατότητα σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για ολόκληρο τον Αύγουστο.

Μπορεί η ανακοίνωση να συνδέει την παράταση με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτική Προστασία, όμως, δεν αποκλείεται βαθύτερο κίνητρο να είναι η αποτροπή των μαζικών απολύσεων, καθώς, αύριο (1η Αυγούστου) λήγει για πάνω από 400.000 εργαζόμενους το χρονικό διάστημα προστασίας από απόλυση για όσους είναι σε αναστολή.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com