Αρνητικό ρεκόρ θανάτων, αλλά και νέων νοσηλειών από την άρση των μέτρων καταγράφηκε χθες, με Αττική και Θεσσαλονίκη να «σηκώνουν» το βαρύτερο φορτίο κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, παρότι τα 204 κρούσματα σηματοδοτεί μια μείωση σε σχέση με τα 262 της Τετάρτης, ο αριθμός νεκρών του τελευταίου 24ώρου έφτασε τους 5.
Δύο, μάλιστα, από τα θύματα ήταν ηλικιωμένες γυναίκες, 91 και 88 χρόνων, που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα προ ημερών. Αντίστοιχη ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκε κατά 51, φτάνοντας τους 221 – εκ των οποίων οι 78 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.
Προβληματισμός από τη γεωγραφική κατανομή Εν τω μεταξύ, η γεωγραφική κατανομή των 204 κρουσμάτων κορωνοϊου που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς. Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, 23 αφορούν σε εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Η διασπορά του ιού είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα και καταγράφεται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.
Επιπλέον, για πρώτη φορά έγινε λόγος για 12 κρούσματα «υπό διερεύνηση». Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν για μια ακόμη ημέρα την πλειονότητα των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με 64 και 37 περιπτώσεις αντίστοιχα. Οχτώ ασθενείς με κορωνοϊό εντοπίστηκαν στην Αργολίδα και 5 στον Έβρο, όπου την Τετάρτη υπήρχαν πληροφορίες πως γάμος αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του ιού. «Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα»
«Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι πολύ κρίσιμα. Αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δύο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown» προειδοποίησε καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δεν θα μαζεύεται.
Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε. Μπορούμε να το αναστρέψουμε, αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» επισήμανε. Ανάλογη και η ανησυχία του επίκουρου καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΙ επισήμανε ότι «Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα».
Πηγή: www.lifo.gr