Εγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε το κόμμα στο νησί του μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη η εκδήλωση του ΚΚΕ στην Μακρόνησο. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας, οι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκες, ενώ και μέσα στα πλοία η εικόνα δεν είχε καμία σχέση με τις εικόνες συνωστισμού που έχουμε δει μέχρι τώρα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια…
Πλήθος κόσμου, νέων και ηλικιωμένων, οικογενειών ολόκληρων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας παρακολούθησαν την εκδήλωση . Η συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», που ακούστηκαν για πρώτη φορά στη Μακρόνησο, αποτέλεσε την κορύφωση της εκδήλωσης, απέδωσε φόρο τιμής στους φυλακισμένους και εξόριστους αγωνιστές και σκόρπισε ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους όσοι την παρακολούθησαν.
Τα τραγούδια ερμήνευσαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη διεύθυνση ανέλαβε ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, απηύθυνε ο Μάρκος Γεωργιλάκης, γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο οποίος φιλοτέχνησε το έργο «Σκιές», το Μνημείο που δεσπόζει από Κυριακή στη Μακρόνησο.
Το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ, οι «Σκιές», που φιλοτέχνησε ο Μάρκος Γεωργιλάκης, γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στέκεται περήφανο και ολόρθο σε μια γη κατάσπαρτη με τα αποτυπώματά των Μακρονησιωτών. Πέντε ανθρώπινες μορφές, μια γυναίκα και τέσσερις άνδρες, αναδύονται από τα χώματα της Μακρονήσου, απλώνουν τη σκιά και την παρουσία τους στο χώρο, συνθέτουν το μνημείο – φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που μαρτύρησαν σε αυτόν τον τόπο.
Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος και εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ ο αγωνιστής Μακρονησιώτης Λάζαρος Κυρίτσης.