Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ ΚΑΗΚΕ. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας

Ήταν αναμενόμενο πως η πανδημία θα μεταδιδόταν και στα στρατόπεδα/κολαστήρια των προσφύγων, με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια και την ίδια την ζωή. Παρ΄όλα αυτά η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» της δεν πήραν κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας και αποσυμφόρησης των στρατοπέδων.

Aπό την αρχή της πανδημίας, στη Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, «ζούσαν» (αν αυτό είναι ζωή)  σχεδόν 13.000 άνθρωποι.

Τα 35 κρούσματα Covid στη Μόρια, έκαναν τη κυβέρνηση να φτάσει σε πρωτόγνωρα βάθη βαναυσότητας και αυθαιρεσίας. Έκλεισαν 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περίμεναν ότι θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν 13.000 ανθρώπους, το πληθυσμό μίας ολόκληρης πόλης, σε μία πλαγιά εν μέσω πανδημίας και εκτεταμένου φόβου για τα κρούσματα και τη διασπορά. Μια ακόμη μεγαλύτερη φυλακή για ανθρώπους που έχουν μείνει εκεί φυλακισμένοι για μήνες και χρόνια!

Η πραγματικότητα είναι πως το έγκλημα είναι το  κολαστήριο της  Μόριας και όχι η φωτιά που την έκαψε. Και αυτό έχει αυτουργό  το ελληνικό κράτος που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο.   Που δημιουργεί φυλακές καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια,   το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία.

Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το κλείσιμο αυτού του κολαστηρίου, αλλά για τη σημερινή κυβέρνηση και για την προηγούμενη το βασικό είναι να τηρηθεί η απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Εξάλλου από  την ΝΔ, δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο, όταν το χειμώνα στον Έβρο ενεργοποίησε τις  ένοπλες δυνάμεις και όλα τα φασιστικά κατακάθια για να απωθήσει τους πρόσφυγες ως «εισβολείς», όταν περηφανεύονται κυνικά δια στόματος του  υπουργού Ναυτιλίας Πλακιωτάκη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που πραγματοποιεί το λιμενικό διακινδυνεύοντας ζωές,  όταν το μέλημα τους είναι να υψώσουν φράχτες και να μετατρέψουν τα στρατόπεδα σε φυλακές αναθέτοντας δουλειές εκατομμυρίων σε εταιρείες, όταν όλες οι προσπάθειες τους αποσκοπούν στο να κάνουν την ζωή των ανθρώπων αβίωτη, ως αποτροπή.

Ένα διαρκές έγκλημα του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε συντελείται σε βάρος ανθρώπων που θέλησαν να γλυτώσουν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας.

Απέναντι σε αυτό το έγκλημα δεν θα σωπάσουμε, αλλά θα κραυγάσουμε, γιατί τώρα πια και για κανέναν, δεν χωράει καμιά δικαιολογία ότι δεν ξέραμε.

  • Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανένωσης οικογενειών και ενσωμάτωσης
  • Να αποκτήσουν άσυλο όλοι οι πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com