Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη του φεστιβάλ 5o Open Nights παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Μύλο του Παππά, σε μια διοργάνωση που θα διεξαχθεί από 29 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου στον Μύλο του Παππά, το Γενί Τζαμί και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και περιλαμβάνει πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων (εικαστικά, φωτογραφία, προβολές, ποίηση, διαλέξεις κλπ.), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
«Η θεματική του φεστιβάλ είναι ο χρόνος, ενώ σε μια δύσκολη συγκυρία προχωράμε στη διοργάνωση ενός διακαλλιτεχνικού-διεπιστημονικού φεστιβάλ μοναδικού στο είδος του πιστεύοντας ότι η καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να συνεχισθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας.
«Την περίοδο της καραντίνας μπήκαμε πιο βαθιά στην έννοια του χρόνου», σχολίασε από την πλευρά της η επιμελήτρια εκθέσεων Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, ανακοινώνοντας πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα τους από την περίοδο της καραντίνας και του αυτοπεριορισμού τους.
Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε εξέλιξη που αφορά στον κορονοιό και σε τυχόν επιβολή μέτρων το φεστιβάλ θα παρουσιαστεί διαδικτυακά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δράσεων
Είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 29/10 Μουσουλμανικό τέμενος Γενί Τζαμί
18:00- 22:00 Έναρξη ομαδικής εικαστικής έκθεσης
Παρασκευή 30/10 Μύλος του Παππά
18:00- 22:00 Έναρξη έκθεσης φωτογραφίας χορού του Αποστόλη Ζαχαράκη (Βόλος)
20:00 Παρουσίαση-Masterclass: Trajectory of an Idea – χορός και σύγχρονη τεχνολογία, Die Wolke art group- Δροσιά Τριαντάκη/ Dani Joss (Θεσσαλονίκη)
21:00 Screening: Thessaloniki Cinedance International (TCI). Το διεθνές φεστιβάλ εστιάζει στη σύνδεση του χορού με τον κινηματογράφο.
Σάββατο 31/10 Διαχρονικό Μουσείο
20:00 Screening: «λπ» μια ταινία για την Λένα Πλάτωνος σε σκηνοθεσία Χρήστου Πέτρου.
(Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη)
Dj-set : Scot Dech
Τη βραδιά επιμελείται η ομάδα It’s Raw
Κυριακή 1/11 Διαχρονικό Μουσείο
19:00 Χορός στο Διαχρονικό: In actu (Λάρισα)
Χορογραφούν για τον χρόνο: Liza Goodson (χορεύουν: Τζώρτζια Καραγκούνη, Χαριτίνη Λιόντου) και Αθηνά Μανώλη σε συνεργασία με ‘One Red Dot’ (χορεύουν: Μαρίτα Κάτσικα, Αθηνά Μανώλη)
19:30 Screening: «ΝΤΑΚΑΡ» Βίντεο performance της ομάδας OFF ART βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο ποίησης του Θάνου Γώγου.
20:00 Διάλεξη/συζήτηση. «Χρόνος-Θάνατος -Έρωτας στην σύγχρονη ποίηση» σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό ΘΡΑΚΑ. Παρουσίαση Ηλίας Κουρκούτας (ψυχολόγος, ποιητής)
Συζητητές: Δ. Καραμανάβης (Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής), Κώστας Αγγελής (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος)
Παρουσίαση της έκδοσης κειμένων του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής της ομάδας OFF ART, με θέμα τον χρόνο. Εισηγητής: Γιάννης Αντάμης, συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.
και σε live streaming
Τρίτη 3/11 Μύλος του Παππά
20:00 Screening: Athens VIDEO DANCE project (AVDP), ένα Διεθνές Φεστιβάλ Video Χορού
Πέμπτη 5/11 Μύλος του Παππά
20:00 Screening: ντοκιμαντέρ «Working Dancers» (2016) των: Kωνσταντίνα Μπούσμπουρα και Julia Martinez Ηeimann, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Αργεντινής με διεθνή παρουσία σε ακαδημαϊκά πάνελ, φεστιβάλ και εργαστήρια.
Παρασκευή 6/11 Διαχρονικό Μουσείο
20:00
Xορός στο Διαχρονικό: OFF ART, χορογραφεί η Μαρία Ραπτοτάσιου τις: Ματίνα Ζουμπουνέλλη, Μαρία Κυρμά, Κωνσταντίνα Σουμπενιώτη
Performance: bodarch (Αθήνα) Στέλλα Χατζηπαναγιώτου, Πέτρος Πέτρου ΣΣέλλα Χατζηπαναγιώτου
Διάλεξη/συζήτηση «Κατασκευάζοντας τη Γυναίκα»
Παρουσιάζουν/ συζητούν ιστορικά και σύγχρονα δεδομένα, μέλη της φεμινιστικής ομάδας Μέδουσες (Νίνα Σεφεριάδου: Γυναίκες στην πυρά- πειθαρχήσεις γυναικείων σωμάτων χθες και σήμερα, Αντιγόνη Καψάλη: Η εικόνα της ) και Αντώνης Ψάλτης: Τα θεμέλια της πατριαρχίας στην Αναγέννηση
και σε live streaming
Σάββατο 7/11 Διαχρονικό Μουσείο
19:00
Performance/ ηχητική εγκατάσταση: «Κόσμος» Ιωάννα Λιούτσια (Θεσσαλονίκη)
Φωτογραφία-αφήγηση: «Σιωπηλοί αφηγητές του χρόνου» Οι προτομές ως εργαλείο βιοπολιτικής. Φώτης Νατσιούλης, Κώστας Σταυριανός, Αντώνης Ψάλτης
Διάλεξη/συζήτηση: «Σαν να μην πέρασε μια μέρα – Σκηνές από την Eλληνική διαχρονία»
Δημήτρης Πλάντζος (καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας – Πανεπιστήμιο Αθήνας) Σταυρούλα Σδρόλια (αρχαιολόγος), Αντώνης Ψάλτης (Νομικός, ποιητής)
και σε live streaming
Κυριακή 8/11 Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί Τζαμί)
19:00- 22:00
Screening: «To Τεράστιο Οικοδόμημα της Ανάμνησης» (Τhe Vast Edifice of Memory) -Πειραματικό, συνεχώς εξελισσόμενο βίντεο, με υλικό προφορικών μαρτυριών πολιτισμικών πρακτικών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία. Ομάδα: Η Κληρονομιά της Γεύσης -The Heritage of Taste (είσοδος οποιαδήποτε στιγμή, ελεγχόμενος αριθμός εισερχομένων)
Σεμινάρια: Χώρος διεξαγωγής: Μύλος του Παππά (Γεωργιάδου 53)
Σάββατο 31/10 και Κυριακή 1/11
12:00- 16:00 (σύνολο ωρών: 8)
«Η μουσική ως μετασχηματισμός στην κίνηση»: Die Wolke art group – Δροσιά Τριαντάκη (Θεσσαλονίκη)
Βασισμένο σε τεχνική και μεθοδολογία του Πανεπιστημίου Folkwang Universität der Kunst Pina Bausch του Essen της Γερμανίας. Στο σεμινάριο θα δουλευτούν υλικά που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας παρουσίασης που θα γίνει την Κυριακή 1/11/20
Συμμετοχή: 50 ευρώ (επαγγελματίες χορευτές 30 ευρώ)
Σάββατο 7/11
12:00-14:30
Εισαγωγικό δημιουργικής γραφής. Εισηγητής: Γιάννης Αντάμης, συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.
Συμμετοχή: δωρεάν
Ανοικτά εργαστήρια της ομάδας OFF ART
Τετάρτη 4/11 18:30- 19:45 Ενδυνάμωση Χορού- Μαρια Ραπτοτάσιου
Τρίτη 3/11 –Πέμπτη 5/11 17:30 – 18:45 Ground Flow Movement – Μαρία Κυρμά
Συμμετοχή: δωρεάν
Concept-Υλοποίηση-καλλιτεχνική διεύθυνση: Ρούλα Καραφέρη
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: OFF ART- σκηνικές παρουσίες, Γιώτα Μάνου
Τεχνική υποστήριξη: Γρηγόρης Καραφέρης, Νίκος Ντούλας
Video: Σωτήρης Παππάς
Video post-production: ZornGottes
Γραφιστικά: Κος Μαρκάτος
Συνεργαζόμενη εικαστική επιμελήτρια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου
Ειρήνη Παπουτσή
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας