ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ.

«Το νομοσχέδιο Σταϊκούρα προστατεύει την πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Διασφαλίζει τη λειτουργία των βιώσιμων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Εντοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ενεργεί προληπτικά. Για πρώτη φορά θεσπίζεται  μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών που στόχο έχει να ενεργοποιεί τον οφειλέτη προκειμένου να μην περιέλθει σε κατάσταση οριστικής αδυναμίας».

Τα παραπάνω σημείωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται “Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας”. Είναι ένα νομοθέτημα που αντιμετωπίζει τους οφειλέτες με δικαιοσύνη και ισότητα, ένα μεταρρυθμιστικό νομοθέτημα που διαχειρίζεται συνολικά και συνεκτικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους της χώρας βάζοντας στο επίκεντρο το σημαντικότερο όλων των αγαθών, την αξιοπρέπεια του οφειλέτη».

«Η διαδικασία πτώχευσης διαφέρει από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, γιατί είναι προσανατολισμένη στη δεύτερη ευκαιρία, στην ευκαιρία επανένταξης στην οικονομική ζωή. Τώρα το πτωχευμένο πρόσωπο απαλλάσσεται των οφειλών του σε διάστημα από ένα έως τρία χρόνια, αρκεί φυσικά να μην έχει πτωχεύσει δολίως. Ο επαγγελματίας δεν χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός του και συνεπώς μπορεί να προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία μεταπτωχευτικής περιουσίας. Απώτατος χρόνος ολοκλήρωσης της πτώχευσης είναι οι 12 μήνες, 36 αν πρόκειται για μεγάλες πτωχεύσεις. Τέλος σε εξαντλητικές πτωχεύσεις που διαρκούν δεκαετίες», υποστήριξε η κ. Μπίζιου, συμπληρώνοντας πως «επιχειρηματικότητα, καινοτομία, επιτυχία αλλά και αποτυχία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες».

«Πτωχευτικά καθεστώτα με «τιμωρητικό» χαρακτήρα λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση νέων επενδυτών και φυσικά δεν ενθαρρύνουν υφιστάμενους έντιμους επαγγελματίες για ένα νέο ξεκίνημα. Πως θα πείσουμε τον 25χρονο νέο της χώρας μας να επιχειρήσει, εάν γνωρίζει ότι πιθανή αποτυχία θα τον καθηλώσει επαγγελματικά; Και μετά απορούμε γιατί τόσο μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας, αποζητά τη σιγουριά του διορισμού. Αυτό που διακρίνει την πτώχευση αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι εστιάζει στην δεύτερη ευκαιρία χωρίς να στιγματίζει, χωρίς να τιμωρεί τον πτωχό» εξήγησε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Πρώτη κατοικία και ευάλωτα νοικοκυριά. Ένα ζήτημα που μας προβλημάτισε και μας πλήγωσε όσο τίποτα άλλο τα χρόνια της κρίσης. Σήμερα δείχνουμε έμπρακτα την στήριξή μας σε αυτούς που είναι πραγματικά ευάλωτοι προσφέροντάς τους αξιοπρέπεια και όχι ελεημοσύνη. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιδότηση του δανείου πρώτης κατοικία. Δίνουμε τη δυνατότητα στον οφειλέτη να παραμείνει στην κατοικία του για διάστημα δώδεκα ετών, πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο όμως επιδοτείται από την πολιτεία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα να επαναγοράσει το σπίτι του», σημείωσε η Λαρισαία βουλευτής, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την προηγούμενη κυβέρνηση κληρονομήσαμε ένα καθεστώς που άφηνε απροστάτευτη την πρώτη κατοικία. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών παρατείναμε την προστασία, που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε να λήξει τον Δεκέμβριο του 2019, μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Στη συνέχεια προέκυψε η πανδημία και φέραμε το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ με το οποίο παρατείναμε ακόμη περισσότερο την προστασία. Τώρα φέρνουμε ένα πρόγραμμα στήριξης που διαφέρει από όλα τα προηγούμενα, γιατί αποτελεί πλέον ένα μόνιμο πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, με ουσιαστική και έμπρακτη προστασία της πρώτης κατοικίας, και όχι ένα έκτακτο και αποσπασματικό πρόγραμμα», κατέληξε η ίδια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ