ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΟΛΦΗ

Δείτε τί αναφέρει στο κείμενο για την ιστορία τους

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή, για τη διαδικασία επιστροφής των τοιχογραφιών του Μιχάλη Παντόλφη, από τον Βόλο όπου βρέθηκαν για συντήρηση ξανά στην πόλη της Λάρισας, κατέθεσαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας και ο δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Λώλος.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση τους αναφέρουν:

Το 1978, με απόφαση της δημοτικής αρχής επί δημαρχίας Αγαμέμνονα Μπλάνα, κατεδαφίσθηκε η Δημοτική Αγορά, η οποία είχε κτιστεί το 1932-33 επί δημαρχίας Μιχαήλ Σάπκα, στη θέση της παλαιάς πλατείας Ανακτόρων. Στο εσωτερικό της αγοράς αυτής είχαν μετακομίσει όλα τα κεντρικά ιχθυοπωλεία (ψαράδικα) του κεντρικού τομέα της Λάρισας.

Η παράταξη μας ενημερώθηκε πως, κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης της αγοράς, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα από τα καταστήματα αυτά, υπήρχαν σε κακή κατάσταση οι περισσότερες, όμορφες τοιχογραφίες κάποιου λαϊκού καλλιτέχνη. Άνθρωποι της Λάρισας με πολιτιστικές ευαισθησίες, κατόρθωσαν με προσωρινά μέτρα να σταματήσουν για λίγο την κατεδάφιση της Αγοράς στο σημείο αυτό και με τη συνδρομή του Δήμου ανατέθηκε σε ειδικό συνεργείο συντηρητών να αναλάβει το έργο της αποτοίχισης των τοιχογραφιών. Η έρευνα που ακολούθησε απέδειξε ότι τα έργα αυτά ανήκαν στον λαϊκό ζωγράφο Μιχάλη Παντόλφη. Είχαν ζωγραφιστεί κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ήταν πολλά, αλλά τα περισσότερα είχαν χαθεί από τις επανειλημμένες επιστρώσεις επιχρισμάτων με ασβέστη και μόνον στα ψαράδικα των αδελφών Μυλωνά και των Μέρχα και Γκανά διατηρήθηκαν.

Ο Μιχάλης Παντόλφης, καταγόταν από την Ιταλία (Pantolfi) και μάλιστα πιστεύεται ότι η οικογένεια του πατέρα του καταγόταν από τα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας. Ήταν μια οικογένεια πλανόδιων λαϊκών καλλιτεχνών (μουσικοί, ζωγράφοι, φωτογράφοι, ηθοποιοί, ακόμα και ακροβάτες), οι οποίοι περιέτρεχαν τις ελληνικές παροικίες της Μ. Ασίας και της Αιγύπτου σαν μπουλούκια. Γεννήθηκε το 1886 στη Σμύρνη και στη Λάρισα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1922.

Τα έργα αυτά λοιπόν του Παντόλφη, αρχικά μεταφέρθηκαν στο υπόγειο του Δημαρχείου της πόλης μας όπου διατηρούσε χώρο η τότε Λαογραφική Εταιρεία της Λάρισας. Η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων με έδρα τον Βόλο, όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη των συγκεκριμένων τοιχογραφιών πρότεινε να αναλάβει την συντήρηση τους, συνάπτοντας συμφωνητικό με την τότε Λαογραφική Εταιρία, πως όταν ολοκληρωθεί η συντήρηση τους θα επιστραφούν στην πόλη μας.

Ακόμη και σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, τα έργα αυτά βρίσκονται στην πόλη του Βόλου.

Θα θέλαμε να ενημερωθούμε αν έχουν γίνει ενέργειες από τη μεριά της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για την επιστροφή των συγκεκριμένων τοιχογραφιών και αν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα αυτό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ