Η ασφυξία στο ΕΣΥ και η τραγική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω άρον άρον τις όποιες «υποσχέσεις» και δεσμεύσεις περί ανοίγματος της χώρας στα τέλη Νοεμβρίου. Πλέον, μόνο οι ανακοινώσεις μένουν για την παράταση του lockdown, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη και… βλέπουμε, ενώ ξεχωριστές αποφάσεις θα ληφθούν για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών βαθμίδων της χώρας.
Η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων και, κυρίως, η δραματική πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας αποτελούν τα βασικά προβλήματα που γκρεμίζουν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το μεγάλο φιάσκο με τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινών.
Γεραπετρίτης: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για άρση του lockdown
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι «είναι νωρίς ακόμη να πούμε πότε θα ανοίξει το lockdown», συμπληρώνοντας ότι το πλαίσιο που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει σταδιακό άνοιγμα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αναφερόμενος στην εστίαση και την αγορά των Χριστουγέννων επισήμανε ότι θα εξεταστεί ποια πεδία είναι τα λιγότερο φορτισμένα και αυτά θα είναι που θα ανοίξουν πρώτα.
Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη να ανοίξουν νωρίτερα, ενδεχομένως και πριν τα Χριστούγεννα, θέτοντας και το ζήτημα της ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών.
Παραδέχθηκε, πάντως, όπως δειλά δειλά έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, ότι κάποια μέτρα, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα ίσως να έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, πάντως, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους εργαζόμενους να μην προβούν σε κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της μεγάλης απεργίας της Πέμπτης, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία δεν θα το επιτρέψει.
Σημειώνεται ότι οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη της εβδομάδας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο την παράταση του lockdown να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σε σταθερή άνοδο οι διασωληνωμένοι
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 549 διασωληνώσεις (νέο αρνητικό ρεκόρ), ενώ άλλοι 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο (δηλαδή 3,5 θάνατοι ανά ώρα). Παράλληλα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανήλθε σε 1.388, ο οποίος δεν είναι μικρός, με δεδομένο ότι προηγήθηκε σαββατοκύριακο και επομένως έγιναν λιγότερα διαγνωστικά τεστ.
Αγωνία για τη βόρεια Ελλάδα
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη τείνει να βγει εκτός κάθε ελέγχου, με την κυβέρνηση τώρα να τρέχει στο «και πέντε» να αναζητεί λύσεις για τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, ενώ άφησε τόσους μήνες χωρίς ενίσχυση το ΕΣΥ.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποτύπωσε με σχετική αναφορά της κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα. Όπως επισήμανε, «η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη. Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στη βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%».
Παράλληλα, ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι «το φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία.
Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου προχώρησε στην παραδοχή ότι «τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θα περιμέναμε». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που ανέφερε ότι σε ορισμένες περιοχές τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, καθώς υπήρχε εκτίμηση για καλύτερη εικόνα.
«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό», δήλωσε με νόημα ο κ. Μαγιορκίνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα οι επιστήμονες πρόκειται να εισηγηθούν την παράταση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα, και μετά το τέλος του Νοεμβρίου.
Δηλώσεις και… πανηγύρια
Χθες, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δεν δίστασε να… πανηγυρίσει για τους 103 θανάτους που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ, όταν ρωτήθηκε για την ευθύνη της κυβέρνησης σχετικά με την ανεξέλεγκτη πορεία του νέου κορωνοϊού καθώς φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Ο υπουργός, επικαλούμενος τον δείκτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους θανάτους ανά εκατομμύριο σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό, επανέλαβε το αφήγημα της κυβέρνησης «έξω είναι χειρότερα».
Αποστάσεις από τον κ. Γεωργιάδη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που τόνισε ότι «ως πολίτης -και το υπογραμμίζω αυτό- θέλω να πω, ότι δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να έχει όρεξη να διασκεδάζει αν βλέπει γύρω του να πεθαίνουν 100 άνθρωποι την ημέρα».
efsyn.gr