“ΟΥΡΑΓΟΣ” Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ!

Στη Βουλή έφερε το θέμα ο Μ. Χαρακόπουλος

Να αναστραφεί η ραγδαία συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς «αυτά συμβάλουν στη διάπλαση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών». Ο Θεσσαλός πολιτικός  κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, συνηγορώντας στο Υπόμνημα του υπό σύσταση «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών Γενικής Εκπαίδευσης -ΣΕΚΕΓΕ ΠΕ78» με θέμα «Προβληματισμοί για τον εξοβελισμό των κοινωνικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα – σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ήδη στην αγόρευσή του στην Ολομέλεια της βουλής (10.06.20) κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την «Αναβάθμιση της εκπαίδευσης» με αφορμή την επαναφορά των Λατινικών, ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα και την κατάργηση της Κοινωνιολογίας είχε ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να εισακούσει την πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών: «Όπως στο 2ο πεδίο οι μαθητές που επιλέγουν τις Πολυτεχνικές Σχολές, μπορούν να εξεταστούν στο τέταρτο μάθημα στα Μαθηματικά και αυτοί που επιλέγουν τις Ιατρικές Σχολές, να εξεταστούν στη Βιολογία, ομοίως και εδώ θα μπορούσαν όσοι ακολουθούν τις Φιλοσοφικές σχολές, την αρχαιολογία, να εξετάζονται στα Λατινικά και όσοι ακολουθούν τις Κοινωνικές Επιστήμες να εξετάζονται στην Κοινωνιολογία. Το ζητούν και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Αφού ομνύουμε όλοι στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ας το δεχθούμε».

Στο υπόμνημα προτείνεται:

  • Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Γυμνάσιο, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά στη συγκριτική μελέτη του δικτύου «Ευρυδίκη» (29η θέση επί 35 χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία).
  • Η δημιουργία δύο διακριτών επιστημονικών πεδίων εντός της ομάδας προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών: α) Κοινωνικών Επιστημών β) Ανθρωπιστικών Επιστημών, με ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα να προέρχονται απ’ το πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών.
  • Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των υποχρεωτικών/κοινών μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο, με την επιστροφή στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου των μαθημάτων «Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ