Το σχόλιο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με αφορμή απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος σε ερώτησή του
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του Υφυπουργού ΠΕΝ, κυρίου Ταγαρά, παραδέχτηκε χθες το σχέδιο συνενώσεων και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών των ΔΕΥΑ, με απώλεια περιουσίας των ΟΤΑ και των τοπικών κοινωνιών, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή, με θέμα «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και την απώλεια περιουσίας των ΟΤΑ;».
Από τη συζήτηση μάλιστα προέκυψε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει να καθυστερήσει το Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων, που περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων για όλη την ελληνική περιφέρεια, με κίνδυνο την επιβολή νέων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο, εγκεκριμένο από την ΕΕ και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε να μην κινδυνεύει η Ελλάδα από πρόστιμα, αλλά και με τη συμφωνία και τη συμμετοχή όλων των επιπέδων Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της ΕΔΕΥΑ.
Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι: «πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα τροποποίησης αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, μείωσης των περιουσιακών στοιχείων των δήμων, ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών τους εις βάρος και των δήμων και των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και μάλιστα ενώ η χώρα, την περίοδο 2015-2019, είχε καλύψει όλες τις καθυστερήσεις, είχε εναρμονιστεί με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους όρους των θεσμών, ενώ είχε διαμορφωθεί και είχε αρχίσει να υλοποιείται ένα Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων, με συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
Για το λόγο αυτό, επισήμανε στον κύριο Ταγαρά ότι υπάρχουν ήδη:
– Το Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων το οποίο έχουν συνυπογράψει, με τη συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειών της «DG Regio», η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών και η Ένωση των ΔΕΥΑ και τα αρμόδια Υπουργεία.
– Η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων, που συγκροτήθηκε και είναι υπεύθυνη για την επίλυση όλων των ζητημάτων των ΔΕΥΑ και των Δήμων, έτσι ώστε να υπάρχουν παντού έργα αποχέτευσης και υποδομές αποχέτευσης, όχι μόνο επεξεργασίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρώπης.
– Τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού και το πλαίσιο κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, με κόφτη αυξήσεων και με κοινωνικό και περιβαλλοντικό τιμολόγιο, που ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας την Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό, 2000/60/ΕΚ.
Ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα επισφάλειας στις ΔΕΥΑ, αμφισβήτησης του ρόλου και της λειτουργίας τους, αναιρώντας το Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων και τη συμφωνία της χώρας με την Κομισιόν.
Ο κύριος Ταγαράς επιβεβαίωσε ότι, τον Ιούλιο 2020, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ελλείψεις στο στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, ανεπαρκή και αργή προετοιμασία στην υλοποίηση των έργων, οργανωτική και λειτουργική αδυναμία των δικαιούχων (ΟΤΑ ή ΔΕΥΑ), χαμηλά επίπεδα ιδιωτικών συνδέσεων και ανεπάρκειες στη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε προς την Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, στις 14 Μαΐου του 2020, για την επιβολή προστίμου εξαιτίας της δραματικής καθυστέρησης στην ανάπτυξη των υποδομών!
Ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως κυβερνητική παραδοχή, λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων, του κινδύνου επιβολής νέου προστίμου από την Κομισιόν, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τον Ιούλιο του 2019.
Αποκάλυψε δε τις προθέσεις και το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα θέματα ύδρευσης αποχέτευσης που είχαν διαφανεί ήδη από την απόφαση της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για την προστασία των αγαθών του νερού και της ενέργειας. Ένα σχέδιο που συνέχισε να εφαρμόζεται με την απόφαση αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 20%, τον Σεπτεμβρίου του 2019, που έπληξε όλες της ΔΕΥΑ, την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και το πάγωμα των προσλήψεων των ΔΕΥΑ. Τώρα, συνεχίζεται με τη μεθόδευση ναρκοθέτησης του Σχεδίου Λυμάτων προκειμένου να προχωρήσει το έργο της ιδιωτικοποίησης και των υποδομών του νερού κατά το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, συνηγορούν για τη δημιουργία ενός σχεδίου ενοποίησης και ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των ΔΕΥΑ , γεγονός που επιβεβαίωσε ο κύριος Ταγαράς αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ΝΔ σχεδιάζει θεσμικές και δομικές αλλαγές στις ΔΕΥΑ και διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων της αρμοδιότητάς τους.