ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Ανακοίνωση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”

Άλλος ένας προϋπολογισμός “φτώχειας” ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, σήμερα 23/12/2020 από το ΔΣ του Δήμου Τεμπών. Ένας προϋπολογισμός σύμφωνος με τις υποδείξεις της κυβέρνησης, της ΕΕ, του Οικονομικού  Παρατηρητηρίου και τις κατευθύνσεις του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο, για δημιουργία πλεονασμάτων, προκειμένου να μειώνεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης  και να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και η στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων.

Ένας προϋπολογισμός που η κρατική επιχορήγηση είναι μικρότερη από 1,8 εκ. ευρώ, όταν τα λειτουργικά έξοδα και οι αμοιβές προσωπικού,  αιρετών  και άλλων τρίτων εγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ, που στην πράξη όχι μόνο δεν διεκδικεί αύξησή  της αλλά δεν κάνει και καμία αναφορά στην επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από όλες τις κυβερνήσεις, δείχνοντας έτσι ότι η δημοτική αρχή  αποδέχεται  πλήρως τις περικοπές της.

Το ξέρει, η δημοτική αρχή, ότι έτσι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε  έργα, ούτε υπηρεσίες μιας και δεν είναι σε θέση ούτε  τα λειτουργικά έξοδα να καλύψει κανονικά, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό αφού έχει  επιλέξει να μην πάει κόντρα, γιατί στην ουσία συμφωνεί απολύτως με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και μεριμνά για την στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Μπορεί να πάει κόντρα, αλλά δεν το επιλέγει, αποδεχόμενη έτσι την συστηματική και διαρκή επιβάρυνση των δημοτών για κάθε υπηρεσία που τους παρέχεται, ενώ ξέρει πως η περιοχή του δήμου μας έχει πληγεί κατ΄ επανάληψη από καταστροφές καλλιεργειών, θεομηνίες αλλά κυρίως ανεργία. Η πανδημία έρχεται σαν επισφράγισμα της οικονομικής καταστροφής των μικρών επαγγελματιών, όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, που με τα “ψίχουλα” των ελαφρύνσεων που ψήφισε, σε προηγούμενο ΔΣ η δημοτική αρχή,  το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Αντί να ξαλαφρώσει τις λαϊκές οικογένειες από τα δυσβάσταχτα βάρη, τους επιβάλλονται τέλη άλλων 200 χιλ. ευρώ, ποσό που υπολογίζει η οικονομική υπηρεσία ότι θα εισπράξει επιπλέον, λόγω αύξησης των τετραγωνικών, τα οποία  προορίζει για κάλυψη άλλων εξόδων της και όχι για μείωση του συντελεστή υπολογισμού των τελών.

Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, όλου του δήμου, είναι λιγότερες από 180 χιλ. ευρώ, ενώ δέκα χρόνια πριν ξεπερνούσαν τις 210 χιλ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οτι οι απαιτήσεις ενδιάμεσα έχουν αυξηθεί δραματικά, ιδίως τώρα λόγω της πανδημίας. Δόθηκαν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος στα ΜΜΕ, για “ενημέρωση” για την πανδημία, ενώ ο δήμος εισέπραξε ποσό 200 χιλ.ευρώ περίπου, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, λόγω της πανδημίας.

Υπάρχει ανάγκη κάλυψης των διδάκτρων των μαθητών της μουσικής σχολής, ειδικά φέτος, από κονδύλι του δήμου, αλλά εμείς λέμε διαρκώς, παρά και ενάντια στον κανονισμό που μιλάει για ανταποδοτικότητα, ότι η μόρφωση πρέπει να είναι δωρεάν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι΄ αυτό.

Για την  πυροπροστασία υπάρχει ένα ποσό μικρότερο από 50 χιλ.ευρώ, που δεν επαρκεί  ούτε για το κόψιμο των χόρτων στις συνδετήριες οδούς ανάμεσα στα χωριά και ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, γνωρίζοντας πολύ καλά  τα αποτελέσματα που είχε η απουσία τέτοιων έργων στο Μάτι, τη Μάνδρα, Κρήτη αλλά και στην κοντινή μας Καρδίτσα και Φάρσαλα  και σε περιοχές του δήμου μας, όπως τα παράλια της Αιγάνης και η περιοχή Νέσσωνος. Ας σημειωθεί ότι ο δήμος Τεμπών ορίζεται ανάμεσα σε δύο μεγάλους ορεινούς όγκους, του Όλυμπου και του Κισσάβου, με εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις πυροπροστασίας. Την ίδια τακτική στην πολιτική προστασία ακολουθεί και η περιφέρεια γιατί η πυροπροστασία, η αντισεισμική προστασία και η αντιπλημμυρική προστασία είναι μη επιλέξιμες δαπάνες για την ΕΕ και την κυβέρνηση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2021 του δήμου Τεμπών, συνεχίζοντας μαζί με τον λαό την διεκδίκηση:

Της εξασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων καθώς επίσης και την επιστροφή όλων των περικοπών αυτής, πού έγιναν  τα τελευταία δέκα χρόνια.

Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης και του Δήμου Τεμπών από τους ΚΑΠ, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική & έμμεση φορολογία για το λαό.

Καμία κατάσχεση λαϊκών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε Τράπεζες, Δημόσιο, Δήμους.

Κατάργηση του νομικού πλαισίου που καθιστά τους Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ταυτόχρονα πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις προσωπικού πλήρους καί σταθερής εργασίας

Εξασφάλιση λειτουργίας νέων  δημοσίων  κοινωνικών δομών, με δωρεάν υπηρεσίες για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης των δήμων και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Δήμων.

Σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς στο Δ. Τεμπών και γενικότερα. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του. Ανακατασκευή και συντήρηση του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου όπου χρειάζεται χωρίς εργολάβους.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς επιχειρηματική ανάμειξη, με απαγόρευση της καρκινογόνας καύσης SRF/RDF και ΠΕΤ ΚΟΚ.

Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού, των παραλίων, των ορεινών όγκων, των εθνικών δρόμων και ζητάμε κατάργηση των διοδίων

Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και εκπαιδευτικών άμεσα για τις ανάγκες της πανδημίας, αλλά και μόνιμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ