ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κατά πλειοψηφία υπέρ της εισήγησης του δημάρχου τάχθηκε σε συνέχεια της χθεσινής του συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λαρισαίων, όπου και συζητήθηκε η έγκριση του Σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Π.Ε Λάρισας για το 2021.

Η εισήγηση περιέγραφε σημαντικότατες αυξήσεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν το 30%, με τον δήμαρχο Λαρισαίων να σημειώνει πως ο Φορέας έχει να αυξήσει το τιμολόγιό του από το 2013, ενώ η τιμολογιακή πολιτική του 2021 βασίστηκε σε στοιχεία του 2019.

«Εισηγούμαστε να μην επιβληθεί το περιβαλλοντικό τέλος, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί πως η ΚΥΑ δημιούργησε δεδομένα που δεν μπορεί να υπερβεί κανένας», τόνισε ο δήμαρχος, περιγράφοντας σημαντικές αυξήσεις καθώς η τελική τιμή εκτοξεύεται από τα 12 ευρώ ανά τόνο στα 21,86 ευρώ, με την τιμή να ξεπερνά τα 30 ευρώ ανά τόνο (30,70 ευρώ) αν τελικά συνυπολογισθεί και η περιβαλλοντική εισφορά.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση για τους δήμους, ενώ ο δήμος Λαρισαίων με βάση τα νέα δεδομένα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κόστη που θα φτάσουν στο ποσό των 400 έως 500.000 ευρώ, με το ποσό να αγγίζει το 1 εκ. ευρώ αν συνυπολογισθεί και το περιβαλλοντικό τέλος.

Δηλώνοντας πως θα ψηφίσει «λευκό» η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρ. Καραλαριώτου σημείωσε πως «υπάρχουν ευθύνες καθώς η παράταξη Καλογιάννη έχει από το 2014 την πλειοψηφία στο ΔΣ του Φορέα», ενώ πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη για τη μείωση της δυσβάσταχτης αύξησης.

«Το σχετικό ν/σ εξυπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μόνο με το σκεπτικό πως ο ρυπαίνων πληρώνει», τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει την εισήγηση, με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αξιών Ά. Νασιώκα να ψηφίζει επίσης «λευκό» δηλώνοντας πως δεν έχει πληροφορίες καθώς η παράταξη δεν μετέχει στον Φορέα, ενώ υπέρ της εισήγησης τάχθηκε η «Ορμή Ανανέωσης» και κατά αυτής η παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν».

«Ομολογώ πως δεν είχα αντίληψη για τον ΦΟΔΣΑ στον βαθμό που θα έπρεπε. Ευελπιστώ να διορθωθούν πολλά πράγματα», παραδέχτηκε στη δευτερολογία του ο Απ. Καλογιάννης, ενώ σε μια γνωμοδοτική απόφαση η εισήγηση του δημάρχου πέρασε κατά πλειοψηφία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Εξάλλου και στο πλαίσιο της συνεδρίασης το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων σε πέντε ενεργειακές κοινότητες, ενώ κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομίας Θ. Αδαμόπουλος, ενημέρωσε το σώμα αναλύοντας όλα τα οφέλη και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ