Ο Β. Κόκκαλης συναντήθηκε με τους προέδρους των παραρτημάτων του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ
Τις δυσμενείς εξελίξεις που επιφύλασσε η κυβέρνηση για σειρά επιστημονικών κλάδων με την εξίσωση των πτυχίων και κατ’ επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα κολέγια, συζήτησαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκο Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας κ. Δημήτριο Ντογκούλη.
Κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Λαρισαίο πολιτικό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου δήλωσε: «Το επάγγελμα του μηχανικού είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο και έχει ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα γιατί αφορά, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του δημοσίου συμφέροντος
Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολλεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος και ως εκ τούτου εγείρει σημαντικά αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης
Για αυτό ζητάμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας. Εάν αυτό δε γίνει, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρσή της, αρχής γενομένης από τον έλεγχο συνταγματικότητας. Εκτιμούμε ότι βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος, η συγκεκριμένη τροπολογία είναι αντισυνταγματική.
Ζητάμε τη διαβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά, στη βάση, όμως, του επιστημονικού υποβάθρου που έχει ο καθένας. Δεν αποδεχόμαστε, ωστόσο, την εξίσωση προς τα πάνω, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά προσόντα. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού.»
Σε συνάντηση που είχε με τον κ. Κόκκαλη στο πολιτικό του γραφείο, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας κ. Δημήτριος Ντογκούλης επεσήμανε τα εξής: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο νομοθέτημα, που πέρασε νύχτα, του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό το νομοθέτημα δημιουργεί τεράστιες αναταράξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί ένα πτυχίο, εκ της φύσεως του υποβαθμισμένο σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό, να εξισώνεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή των αποφοίτων βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας και με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε, εμπράκτως, το συμφέρον των γεωτεχνικών επαγγελματιών, προσφέροντας την αλληλεγγύη μας στα επαγγελματικά Επιμελητήρια και τον σεβασμό μας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε πως «σαν τον κλέφτη κυριολεκτικά, η κ. Κεραμέως εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της πανδημίας, έφερε σε μία νύχτα ένα νομοσχέδιο που ισοπεδώνει επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων. Και το κάνει αυτό μάλιστα καταστρατηγώντας το ίδιο το σύνταγμα, καθώς το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που δίνει πρόσβαση στο δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16.
Η κυβέρνηση κλείνει το «μάτι» στον ιδιωτικό τομέα για μία ακόμη φορά, αντιμετωπίζοντας με ιδεοληψία τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν θα της γίνει όμως η χάρη. Θα βρει μπροστά της το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων αυτής της χώρας, πολιτικών και επιστημονικών και στο τέλος θα αναγκαστεί να υποχωρήσει. Γιατί το δίκιο είναι ξεκάθαρα με το μέρος εκείνων που πάλεψαν στη ζωή τους, μόχθησαν να αποκτήσουν το πτυχίο τους και δικαίως σήμερα διαμαρτύρονται».