“Καμπανάκι” κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ιδίως στην ηλικιακή ομάδα 18-39, κρούει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννη, επισημαίνοντας την ανάγκη να μελετηθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, λόγω του συνωστισμού που προέκυψε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και της αυξημένης κίνησης σε δημόσιους χώρους τις αργίες.
Συνεπώς, εκτιμούν ότι με εξαίρεση την Αττική, φαίνεται να έχουν επανέλθει τα επίπεδα εφαρμογής του lockdown σχεδόν τα προ εορτών επίπεδα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι πορεία των αμέσως επομένων ημερών θα αντικατοπτρίσει καλύτερα τι συνέβη την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.
Αναλύοντας την πορεία της διασποράς του SARS-CoV-2 σε επιμέρους ηλικιακές ομάδες προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το κάτωθι διάγραμμα:
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και χρησιμοποιώντας την υπολογιστική πλατφόρμα CORE η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη υπολόγισε την αύξηση των ενεργών επαφών των διαφόρων ηλικιακών ομάδων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η ηλικιακή ομάδα 18-39 είναι αυτή με την μεγαλύτερη αύξηση ημερησίων κρουσμάτων από τις 28/12/20 και έπειτα. “Αυτή η αύξηση κρουσμάτων αντιστοιχεί σε μια αύξηση των ημερήσιων ενεργών επαφών κατά 20% τα Χριστούγεννα και κατά 9-10% την Πρωτοχρονιά μεσοσταθμικά. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε αυτήν την αύξηση των επαφών για να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και κατ’επέκταση διευρυμένη διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα” τονίζουν.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ