“Κίνδυνος οι συνθήκες του, για τη δημόσια υγεία- Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι”, υποστηρίζει σε ερώτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη
Σοβαρότατες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στο Φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των ασθενών, φέρνει στη δημοσιότητα η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτοντας ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και ζητώντας παράλληλα δημόσια την επέμβαση του κ Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Λάρισας, εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης που αφορά άμεσα στη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, η βουλευτής επισημαίνει τα εξής:
« Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λειτουργεί το φαρμακείο του, με εξαιρετικά κομβικό ρόλο, καθώς καθημερινά προμηθεύει τις κλινικές του νοσοκομείου με φάρμακα, εξυπηρετεί τους νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς και διαχειρίζεται φάρμακα ύψους 3 εκ. ευρώ το μήνα.
Στον οργανισμό του Νοσοκομείου, προβλέπονται επτά (7) θέσεις Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, ενώ σήμερα υπηρετούν σταθερά μόνο τρεις (3). Αντίστοιχα, στην κατηγορία Βοηθών Φαρμακείου, ενώ προβλέπονται δώδεκα (12) θέσεις, υπηρετούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες σταθερά μόνο δύο (2) και τώρα… κανείς!
Παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα του Φαρμακείου που καταγράφουν τη συνεχή υποστελέχωση και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των υπηρετούντων , που επανειλημμένα κάνουν έκκληση για ενίσχυση του τμήματος, πριν λίγες ημέρες, στις 3.2.21 ελήφθη από τον Διοικητή του Νοσοκομείου απόφαση που θέτει σε τεράστια περιπέτεια το νοσοκομείο και οδηγεί στο κλείσιμο του Νοσοκομειακού Φαρμακείου.
Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν ενισχύθηκε η δομή, αλλά ελήφθη απόφαση που μετακινεί τους 2 εναπομείναντες υπαλλήλους της ειδικότητας “Βοηθών Φαρμακείου” από το Φαρμακείο στο εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, αφήνοντας τη δεδομένη περίοδο, το Φαρμακευτικό τμήμα, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ Βοηθό Φαρμακείου!
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τους οποίους συναντήθηκα πρόσφατα, είναι πανικόβλητοι, καταγγέλλουν και χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα» για τη λειτουργία του Φαρμακείου αυτή την απόφαση, καθώς το φαρμακείο καλείται να λειτουργήσει απολύτως υποστελεχωμένο, με τεράστιο κίνδυνο να γίνουν μοιραία λάθη στην προμήθεια των φαρμάκων και στη διακίνησή τους στις κλινικές του νοσοκομείου για την νοσηλεία των ασθενών!
Παρά το γεγονός ότι οι Φαρμακοποιοί και οι Βοηθοί Φαρμακείου που εργάστηκαν για μήνες υπό αναξιοπρεπείς συνθήκες και με προσωπικό κάτω του ορίου ασφαλείας, παρακάλεσαν για την ανάκληση της απόφασης, η διοίκηση επιμένει στον πλήρη αποδεκατισμό του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομειακού Φαρμακείου, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό, καθώς στο φαρμακείο γίνονται μια σειρά εργασιών τεράστιας σημασίας και κόστους, που απαιτεί ακρίβεια στους χειρισμούς και ανθρώπινους εργασιακούς όρους.
Ρωτώ τον κ Υπουργό, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση ενός λάθους , που μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρώπινη υγεία και ζωή;
Ποιος αποφασίζει για τόσες ζωές, όταν οι ειδικοί επιστήμονες του φαρμακείου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνουν ότι είναι σε απόγνωση και δεν μπορούν να τα καταφέρουν με όλο τον όγκο των εργασιών που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη υγεία;
Πώς απαντά ο κ Υπουργός σε όλα αυτά, όταν πρόσφατα η τραγική απώλεια δύο ιατρών, συνδέθηκε με το σύνδρομο του «εργασιακού καψίματος»- «burn out»;
Δυστυχώς, επειδή οι ερωτήσεις που έχουν επανειλημμένα κατατεθεί από εμένα, αλλά και από άλλους συναδέλφους, για την κατάσταση στις δομές υγείας του νομού μας, δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τους αρμοδίους και επειδή το ζήτημα της κατάστασης του φαρμακείου είναι άμεσο και εξαιρετικής σοβαρότητας για τη δημόσια υγεία, ζητώ να παρέμβει και να ερευνήσει το θέμα ο κ Εισαγγελέας, έτσι ώστε να καταγραφεί η κατάσταση και να ληφθεί πρωτοβουλία για να δοθεί λύση»