ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΜΕ;

Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία και ιατρικά εργαστήρια

Σήμερα η φάση των αναγκαίων εμβολιασμών είναι εδώ, όχι όμως και οι αναγκαίες δόσεις εμβολίων για να καλυφθεί έγκαιρα και με επάρκεια ο πληθυσμός, ούτε και το αναγκαίο προσωπικό για να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, τόσο για τις μεγάλες ανάγκες του ίδιου του εμβολιασμού όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το τρίτο κύμα να χτυπάει ήδη την πόρτα…

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», χωρίς να διευκρινίζει ποιοι γιατροί και ποιοι νοσηλευτές θα τα στελεχώνουν 6 μέρες τη βδομάδα, δύο βάρδιες τη μέρα.

Οι εταιρείες των εμβολίων δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις σε κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ δηλώνοντας ότι οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και ότι οι δόσεις θα διανεμηθούν αναλογικά στις χώρες.

Ο σχεδιασμός της πολιτείας για τον εμβολιασμό ούτε “άψογος” μπορεί να θεωρηθεί πόσος μάλλον “ενδελεχής και άρτιος”.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου αναγκαζομαστε να κλείνουμε μόνη μας ραντεβού για να καταλήξουμε να κάνουμε το εμβόλιο σε κάποιο γειτονικό νομό. Αυτό δεν προεξοφλεί ούτε τον έγκαιρο αλλά ούτε τον συνολικό εμβολιασμό των εργαζομένων.

Ενώ για τους ασθενείς των ιδιωτικών δομών δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν τραγικές καθυστερήσεις που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τελικά κατάφεραν ακόμα και αυτό το απαραίτητο εμβόλιο να γίνει σημαία ευκαιρίας για τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμους!!

Δεν υπάρχει ενημέρωση αλλά αντίθετα ένα περιπλανώμενο ερωτηματικό για το τι θα γίνει με τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Τόση υποτίμηση για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την υγεία των εργαζομένων και ασθενών!!

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τη διαδικασία του εμβολιασμού και ποιος παίρνει την ευθύνη τελικά???

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους!!!

Η υγεία του λαού γίνεται εμπόρευμα για να κερδίζουν οι παγκόσμιοι φαρμακευτικοι  όμιλοι!!

Το εμβόλιο όπως έχουμε αναδείξει και σε προηγούμενη ανακοίνωση, είναι η λύση για να βγούμε από την υγειονομική κρίση. Αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό και με τις ευθύνες κυβερνήσεων και φαρμακευτικών εταιρειών είναι απαραίτητη η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Είναι άμεσο έστω και τώρα η αύξηση της χρηματοδότησης, οι προσλήψεις προσωπικού  αλλά και σχέδιο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σαν ανάχωμα στα κύματα του κορωνοιού. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται το εμβόλιο ως πανάκεια. Ο ιός θα παραμείνει  και τα επόμενα χρόνια.

Συνεχίζουμε και απαιτούμε:

  • Ο εμβολιασμός να γίνει μαζικά, για εργαζομένους και ασθενείς, μέσα στους χώρους δουλειάς σε άμεσο χρονικό διάστημα.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ όλων των εργαζομένων στους χώρους Υγείας για τη διαδικασία του εμβολιασμού στο χώρο εργασίας.
  • Ενημέρωση που να αφορούν στις μελέτες παρασκευής και ασφάλειας των εμβολίων. Δεν μπορεί να θεωρείται επιχειρηματικό απόρρητο καθώς δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους που δικαίως ανησυχούν για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.
  • Ενημέρωση για πιθανές αντενδείξεις πραγματοποίησης του εμβολίου σε περιπτώσεις συναδέλφων που βρίσκονται σε άλλη φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες, εγκυμονούσες κτλ.
  • Καμία απειλή από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους που κάτω από αυτές τις συνθήκες έχουν ενδοιασμούς να κάνουν το εμβόλιο. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγείλουν στο σωματείο κάθε προσπάθεια εξαναγκασμού με την απειλή της απόλυσης ή της μη πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ με κόστος του εργοδότη.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Η διασπορά στους εργασιακούς  χώρους  είναι τεράστια κάνοντας τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αναποτελεσματικά ενώ καμία  στατιστική δεν δίνεται στην δημοσιότητα. Είναι πιο βολικό να στοχοποιείται η «ανεύθυνη» συμπεριφορά της νεολαίας και να εκθειάζεται η ατομική ευθύνη.
  • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν επαναληπτικούς και συνεχόμενους ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Τα πορίσματα των ελέγχων να γίνονται γνωστά στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Παρά την τεράστια διασπορά δεν ακούσαμε πουθενά για ευθύνες της εργοδοσίας στην τήρηση ή όχι έστω και των ανεπαρκέστατων μέτρων. Αντίθετα παίρνουν και τα εύσημα από τον ΕΟΔΥ ακόμα και όταν τα κρούσματα σε εργαζόμενους και ασθενείς είναι τεράστια.
  • Καμία προσπάθεια στοχοποίησης και επίρριψης ευθυνών σε εργαζόμενους για την διάδοση του κορωνοιού μέσα στους χώρους δουλειάς. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ευθύνη των εργοδοτών.
  • Δημιουργία μεικτών υγειονομικών επιτροπών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν οργανωμένα στην διαδικασία του ελέγχου και εφαρμογής των πρωτοκόλλων.

Το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα νέα αντεργατικά μέτρα είναι προ των πυλών. Αφορούν σε νέα γενίκευση της ελαστικοποίησης του εργάσιμου χρόνου με λιγότερες αποδοχές στους εργαζόμενους, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ευελιξία στις απολύσεις κτλ.

Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση όταν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο. Η απάντηση πρέπει να είναι μαζική!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ