ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ  ΟΡΟΥΣ

Ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής ν. Λάρισας της Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Με αφορμή την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας  επισημαίνουμε τα εξής:

Σε αντίθεση με τον μηδενισμό , τη στείρα άρνηση των πάντων, την καταστροφολογία και την υποκρισία των αριστερών και των δήθεν αριστερών παρατάξεων, η ΔΑΚΕ απαντάει με τη στάση που κρατάει διαχρονικά, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά στην εξουσία. Παραμένουμε πιστοί και συνεπείς στις θέσεις και στις αξίες που επιβραβεύουν οι συνάδελφοί μας όλα αυτά τα χρόνια.

Λέμε λοιπόν ΝΑΙ στην εσωτερική διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, η οποία θα αναβαθμίζει το Δημόσιο σχολείο και θα δίνει επιπλέον κύρος στον εκπαιδευτικό και στο λειτούργημα του.

Λέμε ΟΧΙ  στην τεράστια  γραφειοκρατία και στον μεγάλο όγκο εργασίας (ιδιαίτερα  εν μέσω της πανδημίας και τη στιγμή που το ένα lockdown διαδέχεται το άλλο). Κάποιοι έχουν άγνοια της σχολικής πραγματικότητας. Διαφωνούμε  με την ύπαρξη εξωτερικών αξιολογητών που θα κατηγοριοποιούν  τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Είμαστε αντίθετοι σε διαχωρισμό των σχολείων σε «καλά» και «κακά».

Η απουσία πρότασης  και η στάση της απόλυτης άρνησης κάθε μορφής αξιολόγησης ,είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην εκάστοτε  πολιτική ηγεσία για να περάσει και με την στήριξη της κοινωνίας το δικό της σκληρό , αντιεκπαιδευτικό  σχέδιο.

Τα στελέχη της  ΔΑΚΕ παρά τις όποιες αντιρρήσεις και διαφωνίες έχουν με το  ανώτατο θεσμικό όργανο  του κλάδου ,την ΟΛΜΕ, θα συνεχίσουν να σέβονται τις πλειοψηφικές αποφάσεις της, όπως εξάλλου προτάσσουν οι αυτονόητοι κανόνες στις ελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες. Γιατί η ΔΑΚΕ είναι διαχρονικά το πλέον  Δημοκρατικό στήριγμα του κλάδου.

Η ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας, έχοντας  απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και την κρίση των συναδέλφων μας, δεν πρόκειται να δώσει κατεύθυνση υπέρ της συμμετοχής ή υπέρ της αποχής στην διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Είμαστε ελεύθεροι να ασκήσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα της όποιας επιλογής μας. Τη συγκεκριμένη θέση μας καταθέσαμε  στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καθώς και στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Οι συνάδελφοι θα κρίνουν ,θα αποφασίσουν και θα στείλουν το μήνυμα, που μόνο αυτοί θέλουν , στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Πιστεύουμε ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο που διανύει η κοινωνία μας  λόγω της πανδημίας, με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας  για την  εκπαιδευτική κοινότητα, με τις ζωές μας σε κίνδυνο και με πολλούς συνανθρώπους μας να παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους , η Πολιτεία θα έπρεπε να αναβάλει την όλη διαδικασία, να κάνει ουσιαστικό διάλογο μαζί μας και να προτάξει ,επιτέλους, για εφαρμογή σοβαρά μέτρα  για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ελπίζουμε να επικρατήσουν  ψυχραιμία και νηφαλιότητα  σε όλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ