ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΤΣΑΚΙΡΙ

Οριστικά και αμετάκλητα ανήκει πλέον στο δήμο Τυρνάβου το αγρόκτημα γνωστό υπό το όνομα «ΤΣΑΚΙΡ» ή «ΤΣΑΚΙΡΙ» που βρίσκεται στην ομώνυμη θέση «ΤΣΑΚΙΡ» ή «ΤΣΑΚΙΡΙ», του Κτηματολογικού Γραφείου Τυρνάβου, με συνολική έκταση είκοσι τρία εκατομμύρια εκατόν δεκαέξι χιλιάδες δεκατρία τετραγωνικά μέτρα 23.116.013τ.μ.), με ΚΑΕΚ 310189020501/0/0, αφού ο Άρειος Πάγος δεν έκανε δεκτή την αναίρεση του Ελληνικού Δημοσίου για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας που δεν είχε κάνει δεκτή την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου για απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, η οποία έκαμε δεκτή την από 18-02-2013 (εκθ.κατ.39/18-2-2013) αγωγή του δήμου και αναγνώρισε σε πρώτο βαθμό την κυριότητά του επί του αγροκτήματος.

Μετά από έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε το 2013 με νομικό τον κ. Δημήτριο Κατσαρό στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος για το δήμο Τυρνάβου που έχει πλέον την κυριότητα σε ένα σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο το οποίο συνοδεύεται με ιδιαίτερο ιστορικό, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό φορτίο και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στα συμφέροντά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 είχε επίσης ανατεθεί η υπόθεση της έφεσης στον κ. Δημήτριο Κατσαρό με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ και η εκπροσώπηση του δήμου στον Αρειο Πάγο επίσης ανατέθηκε με ομόφωνη απόφαση στον ίδιο δικηγόρο το 2019.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Το διακύβευμα της συγκεκριμένης δίκης για τον Δήμο Τυρνάβου ήταν αναντίλεκτα ιδιαίτερα μεγάλο, καθότι αφορούσε το εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας της τεράστιας προπεριγραφόμενης έκτασης η οποία περιήλθε στο Δήμο Αμπελώνα αρχικά και τώρα του Δήμου Τυρνάβου από την εποχή της Τουρκοκρατίας όταν την νέμονταν οι κάτοικοι του Αμπελώνα ως ολότητα και στη συνέχεια με έκτακτη χρησικτησία κατά τις διατάξεις του Βυζαντινορωμαικού Δικαίου, όπως έκρινε ήδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας με την απόφασή του με την οποία αναγνώρισε τη κυριότητα του Δήμου Τυρνάβου σε αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσίαζε εξαιρετικά δυσχερή νομικά ζητήματα (γνώση της νομοθεσίας επί Τουρκοκρατίας, εφαρμογή η όχι του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στην ένδικη υπόθεση, συμπλήρωση η όχι του χρόνου της έκτακτης χρησικτησίας ύπαρξη ή ανυπαρξία εννόμου συμφέροντος του Δημοσίου εξαιτίας της απόφασης 21/1929 του Διοικητικού Δικαστηρίου που αναγνώρισε την κυριότητα της τότε Κοινότητας Αμπελώνας, πράξεις νομής των κατοίκων Αμπελώνα επί τουρκοκρατίας και στη συνέχεια κ.λπ).

Γι’ αυτό και η απόφαση ανατέθηκε στον δικηγόρο κ. Δημήτριο Κατσαρό ο οποίος κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις στα ως άνω νομικά ζητήματα και χειρίστηκε επιτυχώς την υπόθεση από την πρώτη στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αμπελώνα δεν είχε δηλώσει αρχικά στο κτηματολόγιο την εν λόγω έκταση δίνοντας έτσι το δικαίωμα στο δημόσιο να εγείρει αξιώσεις επί της έκτασης, αν και όπως σημειώνουν έγκριτοι νομικοί το δημόσιο διεκδίκησε ακόμη και δηλωμένες εκτάσεις στο κτηματολόγιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ