Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εξηγεί τί συνέβη και τι πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας
Ενα νέο ρήγμα, άγνωστο μέχρι σήμερα στους επιστήμονες, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο ρήγμα του Τυρνάβου, έδωσε τον ισχυρό σεισμό 6,3° R την Τετάρτη και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννη Κουκουβέλα ο οποίος έχοντας ολοκληρώσει μαζί με συναδέλφους του τη μελέτη του σεισμού και της μετασεισμικής ακολουθίας μίλησε σήμερα στο paidis.com.
Οπως ανέφερε ο καθηγητής που πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στη Λάρισα, η σεισμικότητα αυτού του νέου ρήγματος εκδηλώθηκε στα χωριά Πραιτώρι, – Αμούρι – Βλαχογιάννι, Μεσοχώρι και Δαμάσι όπου προκάλεσε και τις μεγαλύτερες ζημιές και πλέον κινείται προς τα Δυτικά, οδηγώντας σε προβλέψεις ότι δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας για τις σεισμόπληκτες περιοχές αλλά και για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας, του Αμπελώνα, της Λάρισας. Φυσικά τα οριστικά συμπεράσματα για την εξέλιξη του σεισμού που εμφανίζει μία ικανοποιητική μετασεισμική ακολουθία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες όταν και θα ολοκληρωθεί η μελέτη του νέου ρήγματος.
Οσο για το ρήγμα του Τυρνάβου, σύμφωνα με τον κ. Κουκουβέλα, δείχνει να κοιμάται…
Με την ευκαιρία της σημερινής συνομιλίας ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αφτιά τους στις φήμες και στην κινδυνολογία που κάποιοι ασυνείδητοι διασπείρουν και να πιστεύουν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις των επιστημόνων αλλά και της περιφέρειας Θεσσαλίας. Μάλιστα έπλεξε το εγκώμιο του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού υποστηρίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους σεισμόπληκτους, συνεργάζεται στενά με τους επιστήμονες, και έχει φροντίσει για την άριστη οργάνωση στη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που προκλήθηκε.
Επίσης κάλεσε όλους όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μα τα κτίριά τους (σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, αποθήκες) να απευθυνθούν άμεσα στα κλιμάκια των μηχανικών και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες τους.
Σχολιάζοντας την εμφάνιση καθιζήσεων και σχισμών στο έδαφος τόνισε ότι είναι αναμενόμενα φαινόμενα που δεν είναι επικίνδυνα, και σχεδόν πάντα ακολουθούν σεισμούς που έχουν ένταση μεγαλύτερη των 5,5° R.
Τέλος αφού επανέλαβε ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξαναβρεθεί στην περιοχή για να συνεχίσει τη μελέτη του σεισμού, ξεκαθάρισε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα είναι σε θέση να παρουσιάσει πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Καθηγητής I. Kουκουβέλας γεννήθηκε στην Θήβα το 1962. Σπούδασε γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών από όπου και αποφοίτησε το 1984. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές συνεχίσθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών από όπου και έλαβε και το διδακτορικό του το 1989. Ο τίτλος της διατριβής του ήταν “Η γεωτεκτονική εξέλιξη της Ροδόπης ” υπό την επίβλεψη του αείμνηστου Καθηγητή Θ. Δούτσου.
Το 1995 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Γεωλογίας στην βαθμίδα του Λέκτορα. Από το 2010 είναι Καθηγητής Γεωλογίας. Έχει κάνει τις μεταδιδακτορικές του σπουδές σαν
ερευνητής και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Stanford University (USA) και St. Marys University of Canada.