ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με την οποία ζητούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στους τομείς της καθαριότητας και φύλαξης των δομών Π.Φ.Υ. της 5ης Υ.Π.Ε., κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης. Στην ερώτησή του αναφέρουν:

“Η διαχρονική, συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη από όλες τις κυβερνήσεις της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.) έχουν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις – κενά, σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό, στην καθαριότητα και φύλαξη κ.α.)

Και ακριβώς η εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις, που θεωρεί τη δημόσια υγεία «κόστος» για το αστικό κράτος, είναι που οδήγησε τις δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, την Π.Φ.Υ.) ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας εδώ και ένα χρόνο, αντιμέτωπες με τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, κρατικούς πόρους, επαρκή εξοπλισμό, θέτοντας την υγεία του λαού σε τεράστιους κινδύνους.

Έτσι απέναντι στα τεράστια και οξυμένα προβλήματα της Π.Φ.Υ. λόγω της υποστελέχωσης όλες οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή της ΝΔ αντί να προχωρήσουν στην πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, προσλάμβανε με το σταγονόμετρο – ελάχιστο προσωπικό, πολύ πίσω από τις ανάγκες και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εργαζόμενους «φθηνούς» για το κράτος με ημερομηνία «λήξης», καθιστώντας τους όμηρους και χωρίς δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελούν οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας και φύλαξης των Κ.Υ. και των ΤΟ.Μ.Υ της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Αν. Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα για τα 47 Κ.Υ. και τις 16 ΤΟ.Μ.Υ., προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8 μήνες) περίπου 120 εργαζόμενοι για τις ανάγκες στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης των συγκεκριμένων μονάδων υγείας. Στη συνέχεια δόθηκε 4μηνη παράταση των συμβάσεων, ενώ με δεύτερη παράταση (6μηνη) οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως την 30/06/2021 οπότε και λήγουν.

Γίνεται κατανοητό πως όχι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των μονάδων της Π.Φ.Υ., αλλά και ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα αφού τον Ιούνιο λήγοντας οι συμβάσεις τους θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας και φύλαξης των Κ.Υ. και των ΤΟ.Μ.Υ της 5ης ΥΠΕ.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες στους συγκεκριμένους τομείς με όλο το επιπλέον μόνιμο προσωπικό”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com