ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πέρασαν πάνω από 50 ημέρες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου και ο «Γολγοθάς» των σεισμόπληκτων σε πολλά χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, συνεχίζεται και απ’ ότι φαίνεται θα είναι μακρύς. Επιπλέον σε πολλά απ’ αυτά τα χωριά, οι αγρότες δέχτηκαν πρόσφατα ακόμα ένα καίριο πλήγμα στις καλλιέργειες από τον παγετό.
Όσο κρατούσαν τα φώτα της δημοσιότητας, πήγαιναν και έρχονταν στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, των δήμων, με τις ατέλειωτες δηλώσεις και φωτογραφίες δίπλα σε δωρεές, μαζί και οι υποσχέσεις τους για γρήγορη αποζημίωση και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.
Τώρα το πλάνο άλλαξε γι’ αυτά τα στελέχη. Καταπιάστηκαν με την προετοιμασία της τουριστικής σαιζόν, που προηγείται και της πανδημίας που σκοτώνει, με τα πασχαλινά αυγά, τις λαμπάδες και τις ευχετήριες κάρτες.
Όμως οι σεισμόπληκτες οικογένειες σε δεκάδες χωριά των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρκαδώνας, Μετέωρων, Κιλελέρ, Τεμπών και Παλαμά, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πληγές του σεισμού.
Με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης για αρκετές οικογένειες, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι – κοντέινερ ή τροχόσπιτα που έχουν αιτηθεί, με αποτέλεσμα να μένουν σε πρόχειρα παραπήγματα ή σε σπίτια επικίνδυνα. Επίσης πολλά κοντέινερ και τροχόσπιτα, στερούνται βασικού εξοπλισμού (κλιματιστικά, νεροχύτες) και δεν έχουν εγκατασταθεί ειδικά κοντέινερ για να μπορούν να κάνουν κάποιες εργασίες οι κάτοικοι (πλύσιμο ρούχων, κλπ)
Συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα».
Από το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες οικογένειες και οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200 – 6.000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και φυσικά δεν έχει καταβληθεί σε κανέναν.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις πληγείσες επιχειρήσεις (μικρομάγαζα, καφενεία, παντοπωλεία, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κ.ά.), για την αποκατάσταση των ζημιών τους, δυσχεραίνουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση.
Δύο μήνες μετά τον σεισμό, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το κράτος για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, με ευθύνη κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης.
Η αποκατάσταση των περισσότερων σχολείων από τις καταστροφές που έχουν υποστεί δεν προχωρά. Επιπλέον, δεν έχουν διατεθεί ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν στους καταυλισμούς.
Ενώ όλοι τους δήλωναν ότι ο πληθυσμός των σεισμόπληκτων χωριών έπρεπε να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα για την covid-19, έμεινα δηλώσεις για τα ΜΜΕ.
Οι σεισμόπληκτοι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μικροί επαγγελματίες, μετά τη δεκαετή καπιταλιστική οικονομική κρίση και τη νέα που έχει ξεσπάσει τώρα, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στα εισοδήματά τους.
Οι άμεσα και έμεσα πληγέντες από τον σεισμό, όλων των χωριών, δεν πρέπει να περιμένουν άλλους «σωτήρες», αλλά να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους:
- Άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης όσων οικογενειών δεν έχουν παραλάβει ακόμα κοντέινερ-οικίσκο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
- Να δοθεί σε όσες σεισμόπληκτες οικογένειες έχουν αποκλειστεί ή δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση, το βοήθημα των 600 ευρώ. Άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων για τις ζημιές σε οικοσκευή. Αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις, όπως και στους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
- Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια. Μηδενισμό χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.
- Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.
- Γρήγορη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων των ζημιών στις καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γρήγορη αποζημίωση των αγροτών στο 100% γι’ αυτές. Μέχρι να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές τους, οι οποίες μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρήματα που θα λάβουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση. Να γίνει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για τη μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω παγετού.
- Για τους μικρούς επαγγελματίες και γεωργοκτηνοτρόφους, να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος.
- Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και απομάκρυνση των μπάζων με ευθύνη των δήμων και με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
- Άμεση επισκευή των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές. Προκάτ αίθουσες ως προσωρινή λύση όπου χρειάζεται. Γρήγορη κατασκευή νέων σχολείων σε όποια χωριά και πόλεις κρίθηκαν ακατάλληλα.
- Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα, των Κέντρων Υγείας Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδώνας, για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών. Παρουσία κινητών υγειονομικών μονάδων στα σεισμόπληκτα χωριά. Άμεσο εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών που δεν έχουν εμβολιασθεί.