ΠΕΑΕΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Λάρισας, εναντία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» και παρέδωσε το παρακάτω κείμενο και την επιστολή προς τον υπουργό που έδωσε η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ

“Προς: Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας:

Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα»

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) Παράρτημα Λάρισας, σε πρόσφατη συνεδρίαση αποφάσισε  τη σημερινή παράσταση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ζητώντας:

Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα». Πρόκειται για πρόγραμμα ειδικά επεξεργασμένο για τη διδασκαλία στα σχολεία της Ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής, που χρηματοδοτείται   από τη Γερμανία με στόχο να καλλιεργήσουν την  άμβλυνση των συνειδήσεων για τα εγκλήματα του ναζισμού.

Το εγχείρημα εντάσσεται στις επιδιώξεις του γερμανικού κράτους για την αναθεώρηση της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να βελτιώνει την εικόνα της και να προωθεί την εξωτερική της πολιτική. Έτσι το μεν γερμανικό κράτος δεν διστάζει να αποδεχτεί ορισμένα εγκλήματα των ναζί, όταν η προβολή τους δεν συνδέεται με την εξουσία των επιχειρηματιών.

Το δε ελληνικό κράτος αναφέρεται στην ΕΑΜική Αντίσταση αλλά την αποσυνδέει από την πάλη για μια Ελλάδα του λαού της μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως ομολογούν οι εμπνευστές του προγράμματος, άλλα θα διδάσκονται οι μαθητές στη Γερμανία, διαφορετικά στην Ελλάδα, δηλαδή θα γίνεται προσαρμογή στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενώ θα διδάσκονται στους δύο λαούς δύο διαφορετικές ιστορικές αλήθειες, από το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τολμούν να ισχυρίζονται ότι με αυτήν τη μέθοδο θα δημιουργούνται “οι προϋποθέσεις για ένα κοινό μέλλον των λαών”».

Είναι ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση για την αναθεώρηση – παραχάραξη της Ιστορίας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου , των αντιστασιακών λαϊκών αγώνων, απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας ενάντια στον αιματοβαμμένο φασισμό, που τον γεννά και τον θρέφει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτήν τη φορά, η παραχάραξη επιχειρείται να περάσει μέσα από τα σχολεία, με στόχο να μη συναντηθούν οι μαθητές με την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματά της που χρειάζονται στις σύγχρονες συνθήκες, την αναγκαιότητα οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα του λαού κατά των καταπιεστών και εκμεταλλευτών του, ενάντια στη συμμετοχή της πατρίδας μας στην επικίνδυνη για τον λαό και τη νεολαία μας πολεμοκάπηλη δράση των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Προωθούν το μέλλον των κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων και όχι το κοινό μέλλον των λαών, όπως ισχυρίζονται. Να αποσυρθεί τώρα το  πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» που στοχεύει στην  άμβλυνση των συνειδήσεων για τα εγκλήματα του ναζισμού.

Υ.Γ: Σας επισυνάπτουμε την επιστολή που παραδόθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ