ΟΤΟΕ: ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ – ΖΩΗ – ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που που κατέθεσε η Κυβέρνηση και αμφισβητεί τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και αποδυναμώνει το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων ως πυλώνα του κοινωνικού διαλόγου και της Δημοκρατίας, εξέδωσε η ΟΤΟΕ στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Η Κυβέρνηση κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας».

Από θέση αρχής και σύμφωνα με τις θέσεις και τα υπομνήματα που ήδη καταθέσαμε στο προηγούμενο διάστημα τόσο κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, όσο και σε συνέχεια αυτής, ξεκαθαρίζουμε ότι:

– Δεν αποδεχόμαστε λογικές που παραπέμπουν κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα όπως το ωράριο και η οργάνωση του χρόνου εργασίας στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζόμενου.

– Δεν αποδεχόμαστε λογικές που, αντί να ενισχύουν τη Συλλογική διαπραγμάτευση με την κατάργηση της ΠΥΣ 6/2012, βάζοντας τέλος στο καθεστώς μνημονιακής εξαίρεσης της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θέτουν νέα διαδικαστικά και τυπικά προσκόμματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στη σύναψη και την εγκυρότητα των ΣΣΕ.

– Δεν αποδεχόμαστε λογικές, που αντί να ενισχύσουν το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων ως πυλώνα του κοινωνικού διαλόγου και της Δημοκρατίας, εμμένουν δογματικά στην αποδυνάμωση και τον παραγκωνισμό τους, θεωρούν τη συνδικαλιστική προστασία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα «προνόμια» και «βαρίδια» και επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και να υπονομεύσουν τις συνδικαλιστικές λειτουργίες στο σύνολό τους.

– Δεν αποδεχόμαστε σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία να εντατικοποιείται η υπάρχουσα εργασία, με προφανείς κινδύνους για τη φυσική και ψυχολογική υγεία του εργαζόμενου, μέσα από τη διευθέτηση του ωραρίου, την επέκταση της εργασίας Κυριακές και Αργίες, τη μη κατάργηση της παγκόσμιας πρωτοτυπίας της υπερεργασίας, αντί να ενισχύεται με συγκεκριμένα μέτρα η δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

– Αυτό που χρειάζεται για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην ψηφιακή εποχή είναι μια ανταγωνιστικότητα βασισμένη στη γνώση και στην καινοτομία και όχι στη φθηνή και απορρυθμισμένη εργασία.

– Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι θετικό μέτρο, δεν είναι όμως πανάκεια και σε κάθε περίπτωση οι οποιεσδήποτε συναφείς ρυθμίσεις θεσμοθετούνται, δεν θα πρέπει να ισχύσουν πριν την πλήρη εφαρμογή της.

– Το δικαίωμα αποσύνδεσης πρέπει ρητά να τίθεται και ως υποχρέωση του εργοδότη να μην το παραβιάζει και πρέπει αυτονόητα να ισχύει για κάθε εργαζόμενο και όχι μόνο για τους τηλεργαζόμενους.

– Τέλος, η απόσυρση του Κράτους από το ήδη αποδυναμωμένο Σ.ΕΠ.Ε. με την ίδρυση της Επιθεώρησης Εργασίας, ως Ανεξάρτητης Αρχής, σηματοδοτεί μια λογική απόσεισης ευθυνών της Κυβέρνησης στον κομβικό τομέα της εφαρμογής της Εργατικής Νομοθεσίας και των ΣΣΕ.

Για τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, οι οποίες περιέχουν θετικά στοιχεία και αφορούν στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας «για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας», στην κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας «για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία», στην ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 «για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», καθώς και για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, η Ομοσπονδία μας επιφυλάσσεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αντιπροτάσεις τόσο στη δημόσια διαβούλευση, όσο και κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στο επόμενο διάστημα η ΟΤΟΕ θα είναι ενεργά παρούσα με θέσεις, με προτάσεις και με τις αποφάσεις των οργάνων της στη δημόσια διαβούλευση και στο δημόσιο διάλογο.

– Καλούμε τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση.

– Ο ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των ΣΣΕ είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ.

– ΕΝΩΜΕΝΟΙ θα αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα υπονόμευσης των ατομικών και των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ