Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών
Από τις 3 Μαρτίου ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ενημερώσαμε τον κλάδο με ανακοίνωση μας για το θέμα των πρότυπων- πειραματικών σχολείων και τις αρνητικές συνέπειες της δημιουργίας τους ζητώντας από τους συλλόγους και την ΟΛΜΕ να πάρουν σαφή θέση. Η Ομοσπονδία όντως πήρε θέση ενάντια στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία όπως αυτά περιγράφονται στον νόμο.
Η συντριπτική πλειονότητα των συλλόγων, επίσης, πήρε ομόφωνες αποφάσεις απόρριψης της μετατροπής των σχολείων σε πρότυπα ή πειραματικά συντασσόμενη με την απόφαση της ΟΛΜΕ. Το υπουργείο όμως αδιαφόρησε για την άποψη των εκπαιδευτικών και με προτάσεις που συγκέντρωσε από τους ΔΔΕ προχώρησε στον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων σχολείων ως πρότυπων και πειραματικών!
Έδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει καμιά δημοκρατική ευαισθησία και εμφορείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές. Στη Λάρισα ήδη χαρακτήρισε ως πειραματικά το 1ο ΓΕΛ και το 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων. Η κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα τα σχέδια του υπουργείου για πλήρη εφαρμογή με κάθε τρόπο της αντιεκπαιδευτικής του πολιτικής γι’ αυτό και θα πρέπει να σημάνει συναγερμός στο συνδικάτο.
Δυστυχώς, όμως, το συνδικάτο δεμένο στις κομματικές διενέξεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες εκτυλίχθηκαν και στην διαμαρτυρία έξω από την ΔΔΕ, αδυνατεί να διαδραματίσει τον ρόλο του οργανωτή της πάλης μας. Αποτελεί για κάποιους κομματικούς συνδικαλιστές, που αδιαφορούν στην ουσία για την ανάσχεση όλων αυτών των μέτρων, είτε απλώς ένα εργαλείο για την προστασία της κυβέρνησης (ΝΔ) είτε ένα εργαλείο για την πρόκληση πολιτικής φθοράς στην κυβέρνηση (ΣΥΝΕΚ).
Όποιος βρέθηκε έστω και μια φορά σε συνεδρίαση του ΔΣ τον τελευταίο καιρό το διαπίστωσε με μεγάλη ευκολία.
Ως συνδικαλιστική παράταξη ανεξάρτητη από την κυβερνητική εναλλαγή, προτείναμε άμεσα συγκεκριμένα μέτρα δράσης στους συναδέλφους κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας και το ίδιο θα κάνουμε και τις επόμενες ημέρες, ώστε να ανατραπεί ο σχεδιασμός του υπουργείου όπως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. ΚΕΡΚΥΡΑ). Εκτός από την αυτονόητη καταγγελία της κυβέρνησης, της ΔΔΕ και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική, προτείναμε την δημιουργία ενός μετώπου αγώνα γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών ώστε να υπάρξει ακύρωση της απόφασης και ανατροπή αυτής της πολιτικής .
Καλούμε επίσης όσους διευθυντές τάχθηκαν με την θέση του υπουργείου, όπως η διευθύντρια του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ η οποία ήταν και υποψήφια με την παράταξη των ΣΥΝΕΚ, να αναλογιστούν τις συνέπειες που έχουν για τον κλάδο οι ενέργειές τους.
Τέλος, καλούμε σε κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη 20/5/2021 στις 2.00 μ.μ στη Δ/νση Β’/μιας Εκπ/σης Λάρισας
ΥΓ. Όσον αφορά την παράταξη των ΣΥΝΕΚ, που πέταξε ξανά λάσπη στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, να τους θυμίσουμε ότι την φιλοκυβερνητική στάση της ΔΑΚΕ είχαν οι ίδιοι όταν κυβερνούσε το κόμμα τους. Χρυσόψαρα δεν είμαστε και δεν θα συμμετάσχουμε στα πολιτικά παιχνίδια των συνδικαλιστών που καμώνονται τους αγωνιστές όταν το κόμμα τους είναι στην αντιπολίτευση και λουφάζουν όταν είναι στην κυβέρνηση. Αρκετά με αυτό το παραμύθι. Τα κόμματά τους (ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ , ΚΙΝΑΛ ) φόρτωσαν μνημόνια και δεινά στους συναδέλφους και υλοποιούν ο καθένας με τον τρόπο του τις πολιτικές αυτές.
Ανακοίνωση ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ 3/3/21 :
«Στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4692/2020 και στο ΦΕΚ 776/26-2-2021 με θέμα «Χαρακτηρισμός δημόσιων σχολικών μονάδων ως Πρότυπων ή Πειραματικών Σχολείων» με τα οποία προβλέπεται η δημιουργία μιας ξεχωριστής ελίτ Πειραματικών σχολείων (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και Πρότυπων (Δευτεροβάθμια) ως σχολεία «αρίστων». Με πρόσφατη δε εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ 23716/Δ6/1-3-2021 με θέμα: «Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων ως πρότυπων ή πειραματικών» αυτές τις μέρες και μέχρι 23 Μαρτίου οι σχολικές μονάδες της χώρας δύνανται να υποβάλουν αίτηση, ώστε εάν θέλουν να μετατραπούν σε Πρότυπα ή Πειραματικά (Π-Π) στα πλαίσια της διεύρυνσης των Π-Π που έχει αποφασίσει το ΥΠΑΙΘ. Η απόφαση για την υποβολή αίτησης προς χαρακτηρισμό σχολικής μονάδας ως «Πειραματικό Σχολείο» λαμβάνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
Πάμε λοιπόν να δούμε την κρυμμένη αλήθεια του πλαισίου λειτουργίας των σχολείων αυτών, όπως φαίνονται στα ΦΕΚ, και πώς η κυβέρνηση επιχειρεί κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα να νομιμοποιήσει την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, τους χορηγούς, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και τελικά τη δημιουργία μιας κάστας σχολείων-ελίτ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, πελατειακές σχέσεις και συνειδήσεις «αριστείας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα «μη-άριστα» σχολεία.
Τα σχολεία αυτά θα διοικούνται από μια ειδική, πανίσχυρη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) που Θα αξιολογεί τα Πρ. – Πειρ. Σχ. και θα αποφασίζει αν θα παραμείνουν Πρ. – Πειρ. .Σχ. ή αν θα εκπέσουν σε κοινά σχολεία. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. μεριμνά «για την προσέλκυση δωρεών, χορηγών και κάθε είδους παροχών», όπως αναφέρει ο νόμος, που διορίζεται εξολοκλήρου από το υπουργείο, και θα αποφασίζει για όλα τα ζητήματα των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων της χώρας, όπως: τον τρόπο επιλογής των μαθητών, την επιλογή των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων, για το ωρολόγιο πρόγραμμα, τη διδακτέα ύλη, τον τρόπο και τις μεθόδους διδασκαλίας, ακόμα και για τη χρηματοδότηση των σχολείων
Χάνεται η έννοια του σχολείου της γειτονιάς. Η επιλογή των μαθητών δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας αλλά με κλήρωση. Στα σχολεία αυτά επομένως καταργούνται τα γεωγραφικά όρια της περιοχής τους χάνοντας την χωροθέτησή τους ως προς το μαθητικό δυναμικό του κάθε σχολείου. Γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες, με τις όποιες συνέπειες στην ψυχολογία των μετακινούμενων μαθητών, στην εκπαιδευτική τους διαδικασία, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Στα σχολεία που θα γίνουν Πρ. – Πειρ. Σχ. χάνονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που είναι οριστικά τοποθετημένοι στο συγκεκριμένο σχολείο (άρθρο 19 παρ. 15 του Ν.4692/2021). Οι εκπαιδευτικοί στα Πρ. – Πειρ. Σχ. θα τοποθετούνται όχι με οργανική θέση αλλά επί θητεία.
Οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται την ατομική αξιολόγησή τους και την επιχειρούμενη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας όπως αναφέρεται στο άρθρο 20 παρ. 3α του Ν. 4692/202: «αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί στην παιδαγωγική τους επάρκεια, όπως προκύπτει ιδίως από το βαθμό συμμετοχής τους στις δράσεις εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου…».
Διδακτικό ωράριο σε αμφισβήτηση. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., μπορεί να τροποποιείται το διδακτικό ωράριο των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.. (παράγραφο 23 του Άρθρου 19).
Ο χαρακτηρισμός δημόσιας σχολικής μονάδας ως Π.Σ ή ΠΕΙ.Σ. μπορεί να πραγματοποιηθεί και έπειτα από αίτηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), στην οποία υπάγεται η προτεινόμενη σχολική μονάδα. Και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Τέλος, για τα σχολεία αυτά θεσμοθετείται η προσέλκυση χορηγών (άρθρο 23), η συμμετοχή του δήμου, του συλλόγου γονέων, συλλόγων αποφοίτων, αλλά και εξωσχολικών «προσωπικοτήτων» μέσω του Συμβουλίου στήριξης του σχολείου (Άρθρο 22). Αυτό αποφασίζει για θέματα που σχετίζονται με την προσφορά του σχολείου στην τοπική κοινωνία, μεριμνά για θέματα που σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποδομή και τους οικονομικούς πόρους του σχολείου, καθώς και με την αξιοποίηση και διάθεση των οικονομικών πόρων της σχολικής μονάδας, πέραν όσων διαχειρίζεται η αρμόδια Σχολική Επιτροπή.»