ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Μυλόπουλος*

Η χώρα έχει επανέλθει προ καιρού σε πλήρη κανονικότητα. Το εμπόριο, η αγορά, οι μεταφορές, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα σινεμά, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, τα κομμωτήρια, ακόμη και τα γυμναστήρια λειτουργούν πλέον κανονικά. Τα πάντα στη χώρα έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία, πλην πανεπιστημίων.

Τα πανεπιστήμια ήταν τα πρώτα που έκλεισαν μαζί με τα σχολεία πέρσι τον Μάρτιο, με την πρώτη εμφάνιση της πανδημίας. Από τότε τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, άνοιξαν και ξαναέκλεισαν 3-4 φορές, για να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία μετά το Πάσχα. Τα πανεπιστήμια, σε αντίθεση, δεν άνοιξαν ποτέ από τον Μάρτιο του 2020 τα αμφιθέατρά τους για τα μαθήματα και τους φοιτητές, εξακολουθώντας να παραμένουν κλειστά.

Κι ενώ οι φοιτητές ταξιδεύουν ελεύθερα πλέον με αεροπλάνα και βαπόρια, γυμνάζονται σε γυμναστήρια, επισκέπτονται καθημερινά με φίλους και συμφοιτητές τους μπαρ και καφέ και συμμετέχουν κατά χιλιάδες στα περίφημα κορωνοπάρτι, το μόνο που τους απαγορεύεται ν είναι να σπουδάσουν, παρακολουθώντας μαθήματα δια ζώσης στις πανεπιστημιακές αίθουσες και τα αμφιθέατρα.

Εν τω μεταξύ μαθήματα και εξετάσεις γίνονται με τηλεδιασκέψεις και οι νέοι επιστήμονες ορκίζονται γιατροί έχοντας δει χειρουργείο και κλινική σχεδόν μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης, οδοντίατροι έχοντας βγάλει δόντι εξ αποστάσεως, φυσικοί, χημικοί και βιολόγοι έχοντας δει εργαστήριο από μακριά και γυμναστές, έχοντας κωπηλατήσει και κολυμπήσει μέσω… ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Γι’ αυτά τα κλειστά και έρημα, επί ενάμισι χρόνο, πανεπιστήμια, έλαβε η κυβέρνηση μέριμνα και προκήρυξε πρόσφατα 400 θέσεις αστυνομικών για να τα φυλάσσουν από την ανομία, υλοποιώντας τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αν όμως κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα πανεπιστήμια η εκπαίδευση και η έρευνα υλοποιούνται με μεθόδους εξ αποστάσεως, τις νύχτες των Σαββατοκύριακων, τα λεγόμενα… κορωνοπάρτι γίνονται με φυσική παρουσία 3.000 και πλέον φοιτητών, τουλάχιστον στο ΑΠΘ. Χωρίς, μάσκες, χωρίς προφυλάξεις και με άγνωστους διοργανωτές. Οι οποίοι πλουτίζουν παράνομα κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και των πρυτανικών αρχών, ασκούμενοι ελεύθερα στην πώληση λαθραίων και αφορολόγητων ποτών, τσιγάρων και ποιος ξέρει και τι άλλων ουσιών.

Το περίεργο είναι ότι τα φορτηγά με το… εμπόρευμα, τις μικροφωνικές, τους προβολείς και τα άλλα ηχητικά μηχανήματα, περνούν μέρα μεσημέρι τις ελεγχόμενες από τους πανεπιστημιακούς φύλακες εισόδους του ΑΠΘ, σαν να είναι αόρατα. Χωρίς να τους παίρνει ποτέ χαμπάρι κανείς. Στη συνέχεια εγκαθιστούν τα απαραίτητα για το πάρτι συστήματα επίσης με… αόρατο τρόπο, εντός πανεπιστημιακού κάμπους, δίπλα ακριβώς από το κτίριο της πρυτανείας και κάτω από τη μύτη τόσο των πρυτανικών αρχών, όσο και των αστυνομικών, που πλέον επειδή δεν εμποδίζονται από κανένα ακαδημαϊκό άσυλο, μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στο πανεπιστήμιο.

Κι όταν με το καλό το Σαββατοκύριακο τελειώνει και τα πάρτι διαλύονται χωρίς να έχει ενοχληθεί κατ’ ελάχιστον από τη μουσική τους που είναι στη διαπασών ούτε η πρυτανική αρχή ούτε η αστυνομία, έρχεται η Δευτέρα.

Είναι η μέρα που ο μεν πρύτανης νίπτει τας χείρας του από τηλεοράσεως, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δική του δουλειά ούτε ο έλεγχος του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο ΑΠΘ, ούτε η προστασία της περιουσίας του πανεπιστημίου, ούτε όμως και η προστασία των φοιτητών και των φοιτητριών του που παίρνουν μέρος στα κορωνοπάρτι.

Είναι ο ίδιος πρύτανης που δείχνοντας διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας, κατ’ επανάληψη ζήτησε φέτος συνδρομή από την εισαγγελία, προκειμένου να καταστείλει πολιτικές αντιδράσεις φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το νέο και ιδιαζόντως αυταρχικό νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προκαλώντας με τις αστυνομικές επεμβάσεις που ο ίδιος ζήτησε, μακρόχρονες καταλήψεις στο κτίριο διοίκησης και στις σχολές του ΑΠΘ.

Όσο για την αστυνομία, αυτή τη φορά εξέπληξε με την… αυστηρότητα της αντίδρασής της. Αντί να παρέμβει προληπτικά την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, όταν τα φορτηγά γεμάτα με ποτά και ποιος ξέρει και τι άλλο έμπαιναν στο ΑΠΘ και έστηναν τις εγκαταστάσεις των πάρτι, επενέβη κατόπιν εορτής, τη… Δευτέρα το απόγευμα. Πολιορκώντας εκτός πραγματικού χρόνου το πανεπιστήμιο και αλλάζοντας τα φώτα στους ελέγχους τους δύστυχους ελάχιστους φοιτητές που προσπάθησαν να επισκεφτούν κάποιο εργαστήριο ή κάποια κλινική του πανεπιστημίου.

Κατά τα άλλα, το μόνο πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι η πολιτικοποίηση των επαναστατημένων νέων που αντιδρούν απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης με εκδηλώσεις, καταλήψεις και πορείες.

Τώρα αν «το αβγό γέννησε την κότα ή η κότα το αβγό», αν δηλαδή τα κορωνοπάρτι θα φέρουν την πανεπιστημιακή αστυνομία ή η αστυνομία φέρνει, με την ανοχή που επιδεικνύει, τα κορωνοπάρτι στα πανεπιστήμια, αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα προς συζήτηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι: «Όταν κοιμάσαι, άλλος γράφει ιστορία», όπως εύστοχα λέει ένα πολύ γνωστό τραγούδι.

Την ώρα λοιπόν που το πανεπιστήμιο κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, κλειστό και αμπαρωμένο με κυβερνητική εντολή και μόνο αυτό σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, γράφεται στα σκοτεινά η νέα ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας.

Μια ιστορία που όπως φαίνεται θα έχει πολύ αστυνομία και πολύ λιγότερους, σε σχέση με το παρελθόν, καθηγητές, φοιτητές και φοιτήτριες. Ήδη οι νέοι φοιτητές που θα μπουν φέτος στα… κοιμισμένα πανεπιστήμια, θα είναι κατά 30.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι, εξ αιτίας της κατά τα άλλα αξιοκρατικής Βάσης Εισαγωγής. Που θα στείλει κατά χιλιάδες, δίκην πελατείας, νέους στα αδιαβάθμητα και ανεξέλεγκτα εκπαιδευτικά ιδιωτικά κολέγια, τα οποία βεβαίως, όπως και οι οργανωτές των κορωνοπάρτι, τρίβουν τα χέρια τους.

Όσο για τους χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίου που συνταξιοδοτήθηκαν εδώ και 10 χρόνια και δεν αντικαταστάθηκαν, δεν χάθηκε ο κόσμος. Σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με λίγους φοιτητές, τι χρειάζονται οι καθηγητές;

Τι ξέρουν, άλλωστε, οι κουτόφραγκοι που επιμένουν ότι το άρμα της ανάπτυξης το σέρνουν τα πανεπιστήμια;

Σημασία έχει ότι θα προσληφθούν χιλιάδες αστυνομικοί να φυλάσσουν τα πανεπιστήμια που, με την ανοχή των αρχών, μετατρέπονται κάθε Σαββατοκύριακο σε χώρους ανομίας…

*Πανεπιστημιακός, πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ