“ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ” ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ – ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΜΑΪΜΟΥ-ΦΕΤΑ  

Με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή, συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, με πρώτο την αύξηση του κόστους παραγωγής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με την αρμόδια για τα ζητήματα κτηνοτροφίας υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Αλβανικό εμπάργκο 

Ο Θεσσαλός πολιτικός ευχαρίστησε κατ’ αρχήν την υφυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή της και τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την άρση του εμπάργκο της Αλβανίας στις ελληνικές εξαγωγές γαλοπούλας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αμέσως μόλις ενημερώθηκε από παραγωγούς του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου Ελασσόνας για την απαγόρευση που επέβαλαν οι αλβανικές αρχές στην εισαγωγή ελληνικών πτηνών, βασιζόμενες σε αβάσιμες υποθέσεις ύπαρξης κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε οικόσιτες γαλοπούλες της χώρας, επικοινώνησε με την κ. Αραμπατζή, η οποία διαβίβασε επιστολή στην ομόλογό της υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας κ. Milva Economi και, τελικώς, ανακλήθηκε η απόφαση του εμπάργκο.

Κόστος παραγωγής

Ο κυβερνητικός βουλευτής, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων κ. Αποστόλη Μωραΐτη, αναφέρθηκε στον «βραχνά» που έχει καταστεί για τους κτηνοτρόφους η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Το πρόβλημα, βεβαίως, της εκτίναξης του κόστους παραγωγής δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά αφορά στο σύνολο των ευρωπαίων κτηνοτρόφων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη φυτική παραγωγή και των κλυδωνισμών που προκαλεί η πανδημία στις διεθνείς αγορές. Γι αυτό και είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Η υφυπουργός επισήμανε ότι η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών είναι παγκόσμιο ζήτημα και τόνισε ότι το Υπουργείο έχει ήδη παρέμβει στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνοντας την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών “εργαλείων” για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Μαϊμού-φέτα

Με αφορμή την υπόθεση της πώλησης φέτας-μαϊμού σε γερμανικά ράφια, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τη φήμη των παγκοσμίως γνωστών κτηνοτροφικών μας προϊόντων, όπως η φέτα με αυστηρότερους ελέγχους και “στεγανοποίηση” του ελεγκτικού μηχανισμού. Η χώρα με εργώδη προσπάθεια κατοχύρωσε τη φέτα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι “μνηστήρες” που καραδοκούν για την ακύρωση του ΠΟΠ πολλοί. Αναμφίβολα έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι εύλογα ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων εντός και εκτός συνόρων και την αναμόρφωση του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος.

Επ’ αυτού η αρμόδια υφυπουργός που έχει την εποπτεία των Τροφίμων επαναβεβαίωσε πως «τελειώνουν τα φαινόμενα ατιμωρησίας» και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι ζήτησε από την Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Παρατυπιών και Παραβάσεων για τα προϊόντα ΠΟΠ- ΠΓΕ να ξεκαθαρίσει το «στοκ» των παλαιών υποθέσεων προχωρώντας κατά προτεραιότητα και με πολύ γρήγορους ρυθμούς την εξέτασή τους, ενώ έχει ζητήσει και γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ