Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ακριβώς 38 χρόνια πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1983, είχε γίνει η τελετή ανακήρυξής του

Με αισθήματα συγκίνησης και θλίψης ο Δήμος Λαρισαίων αποχαιρετά τον μεγάλο Ελληνα μουσικοσυνθέτη και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη. Η μεγάλη προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στην μουσική έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ για τον ελληνικό λαό ο Μίκης αποτέλεσε και θα αποτελεί σύμβολο και πηγή έμπνευσης. Ο Μίκης για τους Ελληνες θα παραμείνει αθάνατος.

Η Λάρισα έχει έναν ακόμα λόγο να αισθάνεται φτωχότερη, αφού ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει αναγορευθεί επίτιμος Δημότης του Δήμου Λάρισας. Ηταν ακριβώς 38 χρόνια πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1983, επι δημαρχίας Αριστείδη Λαμπρούλη και με πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον σημερινό Δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, όταν εκδίδονταν η απόφαση του Συμβουλίου της πόλης για ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη.

Εκείνη την περίοδο ο Δήμος Λάρισας είχε προγραμματίσει δυο μεγάλες συναυλίες. Η πρώτη ήταν η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1983 στο στάδιο Αλκαζάρ και η δεύτερη με έργα του Γιάννη Ρίτσου στις 22 Σεπτεμβρίου,  στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ.

Στην εισήγηση του ο αείμνηστος Αρ. Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στην σπουδαία διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη στην τέχνη αλλά και στην προσφορά του στους  κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για ειρήνη και πρόοδο του λαού μας.

Και πόσο όμορφα περιγράφουν  την προσωπικότητα του Μίκη, τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου, που χρησιμοποίησε και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, κλείνοντας την εισήγησή του, προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας:

 «Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι με λίγα λόγια αυτό που είπε ο Γιάννης Ρίτσος για το μεγάλο μας καλλιτέχνη: «Μίκης Θεοδωράκης: ο πολυτάλαντος, ο πολυδιάστατος, ο πολυσύνθετος, ο πολυδύναμος. Όλα σ΄ αυτόν είναι μεγάλα: ανάστημα, χέρια, πόδια, φωνή, γέλιο, κίνηση, όλα στον υπερθετικό βαθμό. Είναι απ΄ αυτούς που  όταν χορεύουν στην πλατεία, μέσα στα σπίτια τρέμουν τα ταβάνια και κουδουνίζουν τα γυαλικά στα ράφια»

Αντίο,  Μίκη!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ