ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΦΘΗΝΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΣΥΝ Πολιτεία  

Η ΔΕΥΑ Τυρνάβου την περίοδο 2014-2019.  

Η ΔΕΥΑΤ είναι επιχείρηση με κοινωφελή  χαρακτήρα και υδροδοτεί έναν πληθυσμό 25.000 κατοίκων με 10.000 υδρόμετρα στην Δ.Ε. Τυρνάβου και 3.500 υδρόμετρα στη Δ.Ε. Αμπελώνα. Στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΤ εντάσσονται 11 γεωτρήσεις- αντλιοστάσια, 8 υδατόπυργοι, 7 δεξαμενές και αγωγοί μήκους 220 χλμ.  Ο  μέσος ετήσιος όγκος άντλησης νερού είναι  3.000.000 m3.  Το  αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΤ έχει μήκος 40 χλμ.  ενώ το δίκτυο όμβριων ανέρχεται σε 24 χλμ. (τα στοιχεία αναφέρονται στο πρόγραμμα της παράταξή μας το 2019).  

Ο Δήμος Τυρνάβου είναι ένας τόπος ευλογημένος που στηρίζεται στην επάρκεια νερού για ύδρευση και άρδευση με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.  

Με αυτό το δεδομένο το στοίχημα για μας, που  την 5ετία 2014-2019 είχαμε την ευθύνη  της ΔΕΥΑΤ, ήταν να γίνει μια υγιής οικονομικά επιχείρηση με πρόγραμμα ανάπτυξης αλλά με καταναλωτές που να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος του νερού.  

Σημείο τομής στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ ήταν η κατάργηση του τέλους 80%, κάτι που κάναμε  το 2015 υλοποιώντας την προεκλογική μας δέσμευση. Από τότε το νερό στον Δήμο Τυρνάβου είναι ίσως το φθηνότερο σε όλη την χώρα.  

Παράλληλα καταφέραμε να  υπηρετηθεί  και ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης της ΔΕΥΑΤ. Κατά γενική ομολογία  όχι μόνο  το καταφέραμε, αλλά  η ΔΕΥΑΤ γίνεται και ο μεγαλύτερος επενδυτής με έργα αξίας 9,35 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα   <<Φιλόδημο Ι>>  και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα  <<Αντώνης Τρίτσης>>.   

Τι αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΥΑΤ;  

Όλες οι ΔΕΥΑ αγοράζουν το ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως οι καταναλωτές ιδιώτες και ΟΧΙ όπως θα έπρεπε σαν βιομηχανίες. Είναι γνωστό ότι  οι εγκαταστάσεις τους (βιολογικοί καθαρισμοί, αντλιοστάσια κ.λ.π.) έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης και άρα θα μπορούσαν να τιμολογούνται όπως  οι βιομηχανίες (βιομηχανικό ρεύμα). Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑ  λόγω της άδικης τιμολόγησης είναι υψηλό .  

Οι κυβερνητικές επιλογές για το ενεργειακό ,ειδικά στη ΔΕΗ   οδηγούν σε άνοδο την τιμή του ρεύματος που χρειάζεται για τη λειτουργία της η ΔΕΥΑΤ και  θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ενεργειακό κόστος που είναι ήδη υψηλό.  

            Τι θα κάνει ο Δήμαρχος. Θα μετακυλήσει την αύξηση στους καταναλωτές;  

Η ΔΕΥΑΤ είναι  κοινωφελής επιχείρηση  και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αναπτύσσεται επιβαρύνοντας  τους καταναλωτές. Πρέπει να παραμείνουν οι χρεώσεις χαμηλές και να ακολουθήσει την πολιτική βιωσιμότητας με το νερό φθηνό. Αυτό έδειξε η πορεία της από το 2015 μέχρι σήμερα.  (υπενθυμίζουμε ότι η  κατάργηση του 80% στο τιμολόγιο του νερού, η επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που είχαν πληρώσει αυξημένα τιμολόγια ύδρευσης και το σβήσιμο χρεών καταναλωτών για την ίδια αιτία,  έφερε  την ηρεμία στην τοπική κοινωνία).  

Πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος  μέσω της ΚΕΔΕ πρέπει να  ζητήσει  από το Υπουργείο Οικονομικών :   

•          Μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6% για να ελαφρυνθούν οι πολίτες.  

•          Την χρέωση των ΔΕΥΑ με τιμολόγιο ενέργειας χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής που αυξάνει το κόστος ενέργειας.  

•          Την συμπερίληψή της  στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. ( ο ΕΤΜΕΑΡ είναι μία από τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, Ειδικό Τέλος Μείωσης Ρύπων )  

Πιστεύουμε ότι με τις παραπάνω ενέργειες θα μειωθεί  το ενεργειακό  κόστος και θα απαλλαγούν οι καταναλωτές από  αυξήσεις  και στο νερό.   

Να μην ξεχνάμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ανήκει σε όλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ