Ερώτηση του Β. Κόκκαλη που συνυπογράφουν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μεταξύ των οποίων και η Αννα Βαγενά προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη
Να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας, να λάβει μέτρα παροχών και διευκολύνσεων και για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, κατά την περίοδο της κυήσεως, της λοχείας και της ανατροφής τέκνου, κατά τα Γαλλικά πρότυπα, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμη 34 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «Κ. Υπουργέ, σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κοινωνικό περιβάλλον με αυξανόμενες απαιτήσεις, η γυναίκα εργαζόμενη κατάφερε να ανταπεξέλθει σε περισσότερους από έναν ρόλους, να αποδείξει ότι η προσφορά της στην κοινωνία είναι το ίδιο ουσιαστική με την προσφορά της στην οικογένεια, να εξαλείψει τα αναχρονιστικά στερεότυπα των μονοδιάστατων ρόλων και να αποκτήσει μια ισχυρή παραγωγική και δημιουργική θέση στην κοινωνία.
Μια μικρή αναδρομή στην συμβολή της Πολιτείας δείχνει ότι πράγματι δημιουργήθηκε ένα βαθειά κοινωνικό και προοδευτικό πλέγμα προστασίας της μητρότητας για την γυναίκα – μητέρα εργαζόμενη, δείχνοντας τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύει η Πολιτεία στον διττό ρόλο της γυναίκας, στην εργαζόμενη και στην μητέρα. Για αυτό λοιπόν, η μητέρα εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, απολαμβάνει προστασίας τόσο κατά την διάρκεια της κυήσεως όσο και μετά την πάροδο αρκετού χρόνου μετά τον τοκετό. Προστασία με την μορφή αδειών και επιδομάτων, που της εξασφαλίζουν την δυνατότητα οικονομικής ευχέρειας όμοιας με αυτή που είχε πριν περιέλθει σε κατάσταση κυήσεως και λοχείας. Και συγχρόνως η οικονομική στήριξη της πολιτείας κατά τις περιόδους αυτές εξασφαλίζουν την ψυχολογική ηρεμία και ισορροπία, ώστε η μητέρα αναπόσταστη να αφοσιωθεί στον ρόλο που έχει επιλέξει, χωρίς όμως να μπει ποτέ στο δίλημμα της επιλογής.
Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες, με σημαντική θέση στον τομέα της επιχειρηματικότητας, είναι πλέον πληθώρα, εντούτοις, η Πολιτεία δεν μερίμνησε ώστε να λάβει μέτρα επέκτασης με αναλογικό τρόπο, του πλέγματος προστασίας της κυήσεως και της μητρότητας, που ισχύσει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, ώστε να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των εργαζόμενων μητέρων.
ΕΠΕΙΔΗ, είναι αναγκαία η επέκταση του πλέγματος στήριξης της Πολιτείας και στις γυναίκες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και οι οποίες θα πρέπει να απολαμβάνουν την άδεια μητρότητας με τη μορφή επιδόματος καθώς και την αντίστοιχη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα απουσίας τους από την εργασία τους.
ΕΠΕΙΔΗ, είναι αναγκαίο ένα προστατευτικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες επιχειρηματίες να εξισορροπήσουν την εργασία και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με την δημιουργία οικογένειας και την ανατροφή του τέκνου κατά το πρώτο, κρίσιμο διάστημα της ζωής του, χωρίς να αντιμετωπίσουν το δίλημμα επιλογής.
Επειδή, η αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης επιβάλλει οι εργαζόμενες γυναίκες, να τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης και να απολαμβάνουν ανάλογων προνομίων και μέτρων, αναφορικά με την περίοδο της κυήσεως, της λοχείας και της μητρότητας, τηρουμένων των ιδιαιτεροτήτων της κάθε κατηγορίας εργαζομένων, του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία όμως σε όλες τις κατηγορίες θα κατατείνουν στην ανάλογη προστασία.
Επειδή, η ίδια η Πολιτεία θα λάβει πολλά οφέλη από την ενίσχυση των γυναικών ελευθέρων επαγγελματιών κατά τα στάδια της κυήσεως, της λοχείας και της ανατροφής τέκνου, δεδομένου ότι τα μέτρα ενίσχυσης θα αποτελέσουν κίνητρο για την γυναίκα και θα προσελκύσουν γυναίκες στο επιχειρείν, θα διατηρήσουν πολλές επιχειρήσεις την παραγωγική δραστηριότητά τους και θα ενισχυθεί η συμβολή τους εν γένει στην οικονομία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αποτελεί πολιτική βούληση του Υπουργείου, ώστε να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας, να λάβει μέτρα παροχών και διευκολύνσεων και για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, κατά την περίοδο της κυήσεως, της λοχείας και της ανατροφής τέκνου, ενδεικτικά με την καταβολή μηνιαίου βοηθήματος ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 13 μηνών συνολικά, με την ένταξη της γυναίκας σε πρόγραμμα επιδότησης εργαζομένου κατά το διάστημα της απουσίας της, με μείωση των ασφαλιστικών της εισφορών κ.α.ο, όπως άλλωστε εφαρμόζεται με επιτυχία στην Γαλλία;
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι εξής βουλευτές:
ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΒΑΓΕΝΑ ΑΝΝΑ
ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΓΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΝΑΤΑΣΑ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΚΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΝΙΝΑ
ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ
ΛΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΕΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)
ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΕΡΚΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ
ΣΚΟΥΦΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ)
ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ