Εντείνεται η ανησυχία μεταξύ των εκπροσώπων του κρασιού, ενόψει μιας ευρωπαϊκής έκθεσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία θεωρεί ότι κάθε κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι επιβλαβής και θα μπορούσε να θέσει μια νέα πολιτική κατεύθυνση στην Ευρώπη.
«Το να λέμε ότι το αλκοόλ γενικά, και ότι το κρασί ειδικότερα, είναι επιβλαβές σημαίνει ότι αμφισβητείται η ευρωπαϊκή τέχνη της ζωής», δήλωσε η Anne Sander, ευρωβουλευτής.
Στις 6 Δεκεμβρίου, η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (Επιτροπή Beca) πρόκειται να ψηφίσει μια έκθεση που είναι βέβαιο ότι θα ανησυχήσει την οινοποιία. Στο επίκεντρο της προσοχής, μια πρόταση στο ενδέκατο άρθρο της, η οποία υποδεικνύει, ότι «όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και [η έκθεση] τονίζει την ανάγκη να ληφθεί αυτό υπόψη κατά τη χάραξη και την εφαρμογή μιας πολιτικής πρόληψης του καρκίνου».
Η διατύπωση αυτή μαρτυρεί μια προσέγγιση για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία από το πρώτο ποτό. Η αντίδραση αντανακλάται σε μια πραγματική κατακραυγή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης (CNAOC). «Το εκλαμβάνουμε ως επίθεση στη βιομηχανία κρασιού. Πάντα προωθούσαμε τη μέτρια κατανάλωση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Jérôme Bauer, ο πρόεδρος του CNAOC. Αντιμέτωποι με τον ισχυρισμό ότι όλη η κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή, ανεξάρτητα από την ποσότητα, ο Αλσατός οινοποιός ζητά από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «ειδικά δεδομένου ότι η βιομηχανία έχει γονατίσει μετά την κρίση της Covid (όπου η Ευρώπη έχει βοηθήσει ελάχιστα ), και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μικρή σοδειά 2021».
Μελετώντας ένα τέτοιο κείμενο «το θεωρούμε παράδοξο». Μετά την υιοθέτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την υποστήριξή της στον τομέα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι παρόλα αυτά ώριμο να εγκρίνει έναν νόμο Évin έκδοσης 1990, αναφέρει ο Éric Tesson, διευθυντής του CNAOC, επισημαίνοντας συστηματικά ότι η έκθεση BECA καθιερώνει μια σχέση μεταξύ των όρων επιβλαβής / καταχρηστικός και κατανάλωσης αλκοόλ. Δεν ξεχνάμε τις προτάσεις αμφισβήτησης της ψηφιακής επισήμανσης συστατικών και θερμίδων, καθώς και την επιθυμία να αυξηθεί η φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών… δεν ξεχνάμε επίσης τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε αυτό το κείμενο για την ευρωπαϊκή πολιτική στο μέλλον, κατά της οινοβιομηχανίας.
Ενώ το υπό μελέτη κείμενο δεν έχει νομοθετική κλίση, θα πρέπει να τοποθετηθεί πολιτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέναντι στο αντικαρκινικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τον CNAOC, να θέσει υπό αμφισβήτηση, τις μελλοντικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος του αμπελοοινικού τομέα.
Ο φόβος είναι κοινός στην Ισπανία και την Ιταλία. Εκφράζοντας τη λύπη της για τις «δογματικές προτάσεις για μηδενική κατανάλωση σε οποιαδήποτε μορφή αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού», η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελουργικών Περιφερειών (AREV) επιβεβαιώνει ότι «αυτή η απλοποιητική ανάλυση, η οποία εξισώνει το κρασί με δηλητήριο, θα ωθούσε και τις άλλες επιτροπές να απαγορεύσουν τις επιδοτήσεις που χορηγούνται για την αμπελοκαλλιέργεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
Οδικός Χάρτης
«Δεν είμαστε ακόμη εκεί» καθησυχάζει η ευρωβουλευτής Anne Sander (Ρεπουμπλικανοί), τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση της ΚΑΠ μόλις ψηφίστηκε. Όμως η εκλεγμένη αξιωματούχος καλεί σε προσοχή και επαγρύπνηση: «είναι σαφές ότι αν αφήσουμε ορισμένα πράγματα να περάσουν, αυτό θα δώσει λάθος εντύπωση. Ο όρος «επιβλαβές» είναι προβληματικός. Το να λέμε ότι το αλκοόλ γενικά, και το κρασί ειδικότερα, είναι επιβλαβές σημαίνει ότι αμφισβητούμε την ευρωπαϊκή τέχνη της ζωής και δυσκολεύουμε έναν τομέα που έχει ήδη υποφέρει πολύ. Δεν είμαστε αντίθετοι με την υγεία και την οικονομία, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι τρόπος ζωής και όχι πηγή γενικευμένου καρκίνου. «Το κείμενο πρόκειται να ψηφιστεί στην επιτροπή στις 6 Δεκεμβρίου και η Anne Sander υπενθυμίζει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί στην ολομέλεια στις αρχές του 2022, προκειμένου να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας πολιτικός οδικός χάρτης.
Η τελευταία θα έχει στη συνέχεια τη νομοθετική πρωτοβουλία, με προτάσεις που θα εξετάζονται στη συνέχεια από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με αποτέλεσμα έναν τριμερή διάλογο.
«Σε ό,τι αφορά την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, η Ευρώπη έχει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο και οι καρκίνοι που αποδίδονται στο αλκοόλ αποτελούν μείζον πρόβλημα υγείας», αναφέρει μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι το 40% των καρκίνων μπορεί να αποδοθεί σε αιτίες που μπορούν να προληφθούν. : «μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους μέσω μέτρων όπως η φορολογία και τα κίνητρα για την προώθηση πιο υγιεινών επιλογών».
Κατάλογος συστατικών και διατροφική δήλωση
Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας για τον καρκίνο, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στην παροχή σαφών πληροφοριών που θα διευκολύνουν τους καταναλωτές να επιλέγουν υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα και πιστεύουμε ότι η επισήμανση των αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να είναι σαφέστερη, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο προσθέτει αυτή η πηγή, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει στα τέλη του 2022 την εισαγωγή υποχρεωτικών ενδείξεων, όπως ο κατάλογος των συστατικών και η διατροφική δήλωση σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, όπως συμβαίνει ήδη με άλλα προσυσκευασμένα τρόφιμα.
Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ
«Στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησε τον ισχύοντα μηχανισμό στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του αμπελοοινικού τομέα μέσω ειδικών αμπελουργικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στα εθνικά στρατηγικά σχέδια κάθε κράτους μέλους» διευκρινίζει η ίδια Ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης των αγορών θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη αμπελοοινικών προϊόντων χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με τη χρήση νέων υβριδικών ποικιλιών αμπέλου πιο ανθεκτικών στις ασθένειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα επιτρέψουν επίσης καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών καθιστώντας υποχρεωτική τη διατροφική σήμανση και τα συστατικά για όλα τα αρωματισμένα κρασιά και τα αμπελοοινικά προϊόντα.
Κείμενο της ΚΕΟΣΟΕ