ΓΡΑΦΕΙ Η Ελένη Αναστασοπούλου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας
Προφανώς και δεν περιμέναμε από τον πρωθυπουργό να γνωρίζει τις θεωρίες μάθησης! Οι ακριβοπληρωμένοι, όμως, επικοινωνιολόγοι του, δεν δικαιολογούνται!
Η άγνοιά τους τον οδηγεί σε λάθη που αποκαλύπτουν την άποψη και στάση που έχει ο Πρωθυπουργός απέναντι σε μερίδα πολιτών, η πλειονότητα των οποίων είναι ψηφοφόροι του, καθώς το προφίλ της αυτών που αρνούνται το εμβόλιο της covid, κυμαίνεται ηλικιακά στους άνω των 65 χρ και πολιτικά στους συντηρητικούς έως ακροδεξιούς και εθνικιστές.
Είναι γνωστό ότι οι δύο αυτές ομάδες υπήρξαν η μεγάλη δεξαμενή ψήφων της ΝΔ. Αυτούς λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης με το πρόστιμο των 100 ευρώ τους κατατάσσει σε μια χαμηλή νοητική κλίμακα, ικανούς μόνο για ορισμένες βασικές δεξιότητες, όπως: η εκτέλεση απλών αριθμητικών πράξεων μ(πχ 384σύνταξη-100 πρόστιμο=284 ευρώ για να φάνε, να ζεσταθούν, να ντυθούν… να ζήσουν!) και η ανάπτυξη γραφής και ομιλίας (π.χ Ν+Δ μας κάνει ΝουΔου…)
Η επιβολή τιμωρίας (100 ευρώ πρόστιμο στους άνω των 60χρ) ή η δωροδοκία (150 ευρώ προπληρωμένη κάρτα στους νέους 18-25χρ) ανήκουν στις τακτικές του συμπεριφορισμού, μια παρωχημένη θεωρία μάθησης κατά την οποία ο άνθρωπος, που θέλουμε να πείσουμε ν’ αλλάξει την συμπεριφορά του, θεωρείται άβουλος και χωρίς την ικανότητα των νοητικών διαδικασιών. Α-νοητικός…
Ο εκπαιδευτής, στην προκειμένη περίπτωση ο Πρωθυπουργός, λειτουργεί ως αυθεντία που τιμωρεί ή επιβραβεύει κατά το δοκούν, θεωρώντας τους πολίτες παθητικά όντα και αδιαφορώντας για την εσωτερική νοητική λειτουργία του καθενός,(Ματσαγγούρας, 1997) για τις προσδοκίες, τα «πιστεύω», τις προθέσεις, τα κίνητρα, τους φόβους και όλα όσα διαφοροποιούν τους ανθρώπους. Τους αντιμετωπίζει σαν αγέλη ομοειδών στοιχείων!
Δεν ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη, ότι η αλλαγή στάσης απαιτεί προωθημένη μορφή μάθησης -διαφορετική από την εξαρτημένη μάθηση του συμπεριφορισμού/μπιχεβιορισμού- που σέβεται και στηρίζεται στην προσωπική άποψη, την πρωτοβουλία, η δημιουργικότητα, την κριτική επιχειρηματολογία, την κουλτούρα και την προσωπική έκφραση.(Ράπτης, 2001) Ο συμπεριφορισμός (τιμωρία ή δωροδοκία) δεν ενδείκνυται κ. Πρωθυπουργέ! Αντίθετα προκαλεί αντιδράσεις και μακροπρόθεσμα εθίζει τον άνθρωπο σε συμπεριφορές εκμετάλλευσης, υποκρισίας και ψευτιάς. Οι άνθρωποι κ. Μητσοτάκη απέχουν πολύ από τα σκυλάκια του Παβλόφ και τους αρουραίους του Σκίνερ, όσο κι αν σε κάποιους τρέχουν τα σάλια ή μαθαίνουν να χτυπούν το καμπανάκι για να πάρουν ένα δωράκι. Το μόνο που κάνουν καλά είναι να ξεγελούν τις αυθεντίες και με την πρώτη ευκαιρία να γυρίζουν στην προηγούμενη συμπεριφορά.
Οι πολίτες δεν ζουν στο κενό! Είναι ξεχωριστά πνευματικά όντα, με ιδιαίτερες νοητικές λειτουργίες, διαθέτουν κρίση, μνήμη, αντίληψη για να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που δέχονται από το περιβάλλον και ειδικότερα τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, που κανένα από τα στοιχεία (θάνατοι, διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, μείωση προϋπολογισμού για την υγεία κ.α) δεν συνηγορεί στο να χαρακτηριστεί επιτυχημένη.
Αφήστε τον μπιχεβιορισμό, κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί τον άνθρωπο μηχανή και πιάστε τις γνωστικές θεωρίες μάθησης που εστιάζουν στις πνευματικές διεργασίες. Υπάρχουν και σκεπτόμενοι πολίτες