Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Συνάντηση με κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ είχε ο δήμαρχος Ελασσόνας

Με τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών συναντήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ελασσόνας ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των αιτήσεων των σεισμόπληκτων για στεγαστική συνδρομή και τις άδειες επισκευής των οικιών.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΔΑΕΦΚ κ. Αντ. Γιαννούτσος, προϊστάμενος του Τμήματος Εποπτείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, ενημέρωσε τον δήμαρχο για το στάδιο των ελέγχων της υπηρεσίας στα σεισμόπληκτα χωριά και για τις αιτήσεις επανελέγχου κτιρίων, οι οποίες έχουν υποβληθεί από κατοίκους της περιοχής.

Τόνισε δε ότι έχουν κατατεθεί 58 αιτήσεις επανεξέτασης από τις οποίες έχουν εξεταστεί περισσότερες από 30 και η υπηρεσία διενεργεί αυτοψίες για τις άδειες επισκευής των κτιρίων, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόνο 3 άδειες επισκευής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση για στεγαστική συνδρομή, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Ελασσόνας έχει παραχωρήσει γραφείο για τη λειτουργία της ΔΑΕΦΚ, ώστε να παρέχεται ενημέρωση των κατοίκων και των ιδιωτών μηχανικών.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το κλιμάκιο για τη συνάντηση και δήλωσε: «Μετά από 9 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό είμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι οι εργασίες επισκευών και ανακατασκευής των κτιρίων που έχουν πληγεί δεν έχουν προχωρήσει. Είναι από τη μια η γραφειοκρατία του δημοσίου αλλά από την άλλη πλευρά είναι και η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ανθρώπων που έχουν πληγεί, η οποία έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της όλης διαδικασίας και την έκδοση ελαχίστων αδειών στο δήμο μας.

Βέβαια υπάρχουν ακόμα αιτήσεις ελέγχου για την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης των ακινήτων, αλλά η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα κατάθεσης των φακέλων και την αμοιβή των ιδιωτών μηχανικών, καθώς διαφορετικά καθίσταται σχεδόν αδύνατη η υποβολή των αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής και των αιτήσεων αδειών επισκευής.

Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υποδομών πρέπει να διευκολύνει τους πληγέντες με πιο ευέλικτες διαδικασίες, για να μπορέσουν οι σεισμόπληκτοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν. Ο Δήμος Ελασσόνας διαθέτει τα γραφεία της πρώην ΔΕΠΤΑΚΑΛ στο κλιμάκιο του υπουργείου για την ενημέρωση και στέκεται δίπλα τους με υποδομές προσωρινής φιλοξενίας παρέχοντας τους κάθε μορφής βοήθεια όλο αυτό το διάστημα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ