ΚΑΘΕ ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ

Η παρέμβαση του Χρ. Κέλλα στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας

«Την προηγούμενη δεκαετία, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 54% και, έτσι, η Ελλάδα υπερκάλυψε τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των ανθρώπινων απωλειών στην άσφαλτο κατά 50%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.»

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την παρουσίαση του παγκόσμιου σχεδίου δράσης οδικής ασφάλειας 2021-2030, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (ΙΟΑΣ), προσθέτοντας:

«Η αποκατάσταση της κοινωνικοοικονομικής ζωής συνοδεύεται από αύξηση της κυκλοφορίας και, δυστυχώς, των τροχαίων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο του 2021, τα τροχαία αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με αυτά του Οκτωβρίου του 2020. Ευτυχώς, όμως, οι θάνατοι ήταν λιγότεροι, αφού υπήρξαν 46 νεκροί, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 και του 2019, έχασαν τις ζωές τους, αντιστοίχως, 65 και 63 συνάνθρωποί μας. Ανάλογη είναι και η μείωση των βαριά τραυματιών.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, γιατί δεν πρόκειται για “άψυχα” στατιστικά αλλά για ζωές και οικογένειες! Κάθε ζωή έχει ανεκτίμητη αξία! Άλλωστε, παρότι η χώρα μας κατετάγη πρώτη στη μείωση των νεκρών σε βάθος δεκαετίας, βρισκόμαστε, ακόμη, πάνω απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά εκατομμύριο πληθυσμού».

Ο Λαρισαίος πολιτικός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση, έπειτα από προτάσεις της Επιτροπής, έχει νομοθετήσει την ενίσχυση της διδασκαλίας του μαθήματος οδικής ασφάλειας στα σχολεία, την ενεργοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το νέο καθεστώς απόκτησης διπλωμάτων και την αυστηροποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την υπαίτια πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων. Πρόσθεσε, δε, ότι, προσεχώς, πρόκειται να τροποποιηθεί και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα επικεντρωθούν, κατά τη φετινή σύνοδο, στην ιατρική κάλυψη μετά το ατύχημα και στη φροντίδα των θυμάτων των τροχαίων και των οικογενειών τους, στις συγκοινωνίες, τις υποδομές και την ασφάλεια των οχημάτων.

Η Πρόεδρος του ΙΟΑΣ, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, ανέπτυξε, αναλόγως, κατά την ομιλία της, τους πέντε άξονες του παγκόσμιου σχεδίου δράσης, που προβλέπουν την πολυτροπική μετακίνηση και τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις ασφαλείς οδικές υποδομές, τα ασφαλή οχήματα, την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου και τη φροντίδα μετά το ατύχημα. Ειδικότερα, σημείωσε πως είναι απαραίτητο να προταχθεί η χρήση των δημόσιων μεταφορικών μέσων, να καθιερωθούν ελάχιστες προδιαγραφές για τους χρήστες του οδικού δικτύου και να διασυνδεθούν οι υποδομές με νέες τεχνολογίες, να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στα οχήματα και να καθιερωθούν πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας καθώς και να βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά μέσω της νομοθεσίας, της εκπαίδευσης και της αστυνόμευσης.

Ακόμη, η κ. Μυλωνά εστίασε την εισήγησή της στην αναγκαιότητα καθιέρωσης και παρακολούθησης οκτώ δεικτών απόδοσης, που έχουν προταχθεί απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής οδικής ασφάλειας (2021-2030), ώστε να αξιολογούνται οι αντίστοιχες εθνικές πολιτικές. Συγκεκριμένα, προτάσσονται η βελτίωση των ποσοστών οδήγησης εντός των ορίων ταχύτητας, χρήσης ζώνης και κράνους, ενίσχυσης των προδιαγραφών ασφάλειας των οχημάτων και των υποδομών και, αντιστρόφως, η μείωση των ποσοστών οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και χρήσης κινητού τηλεφώνου καθώς και του χρόνου ανταπόκρισης των υπηρεσιών υγείας για τη φροντίδα των τραυματιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ