«Η ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, είναι το σημαντικότερο βήμα για τη στήριξη και προστασία του εθνικού μας προϊόντος. Ιδιαίτερα για το νομό μας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό φέτας, πανελλαδικά.
Εδώ είναι οι ζωοτροφές, εδώ είναι τα σφαγεία, εδώ είναι τα τυροκομεία, στη Θεσσαλία είναι η τεχνογνωσία και η παραγωγή. Προσωπικά, στηρίζω τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Οργάνωσης, όπως και κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας».
Αυτά δήλωσε, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, μετά την συνάντηση που είχε με τα μέλη του προεδρείου και πρωτεργάτες στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζιότζιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων, (η οποία εκπροσωπεί 70 δυναμικές τυροκομικές επιχειρήσεις), Νίκος Τάχας, που είναι και μέλη της Διεπαγγελματικής, ενημέρωσαν τον Λαρισαίο πολιτικό για τα προβλήματα του κλάδου.
Ενεργειακό πρόβλημα
Όπως ήταν αναμενόμενο, προέταξαν το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω του ενεργειακού κόστους και των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Ζήτησαν την συνδρομή του κ. Κέλλα, ώστε να εφαρμοστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία, για να επιδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις μονάδες τους, επισημαίνοντας πως “με συνοπτικές διαδικασίες, πρέπει να δοθεί έμφαση στη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς έχουν και την τεχνογνωσία και τη θέληση, για να επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση”.
Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, συζήτησε με τους κ.κ. Τζιότζιο, Γκουρομπίνο, Τάχα και τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών.
Όπως είναι γνωστό, αυτή θα ανέλθει στο 4% επί του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ.
Επιδότηση στα ζώα και στα αρνιά αναπαραγωγής
Στη συνέχεια, οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι – τυροκόμοι, ζήτησαν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς και το “τσεκ” να το λαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο οι κατέχοντες ζώα, αίτημα, το οποίο ο κ. Κέλλας χαρακτήρισε “απόλυτα δίκαιο”.
Ένα ακόμη ζήτημα που ετέθη στον κυβερνητικό βουλευτή είναι η αναγκαιότητα επιδότησης των αμνοεριφίων αναπαραγωγής (θηλυκά), ώστε να μην αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι – φέτος ειδικά – που η τιμή των αμνοεριφίων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, να τα “σφάζουν”, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Λύνεται το πρόβλημα με τους εργάτες γης
Ακολούθως, οι κύριοι Τζιότζιος, Γκουρομπίνος, Τάχας αναφέρθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος με την έλλειψη εργατών γης.
Πρότειναν δε, τα πρόστιμα για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης να μην επιβάλλονται μόνο στους εργοδότες, αλλά και στους ίδιους τους εργάτες, για να σταματήσουν να πιέζουν οι τελευταίοι για ανασφάλιστη εργασία.
Ο Χρήστος Κέλλας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, επισημαίνοντας ότι την φετινή χρονιά το πρόβλημα λύνεται με την κατά παρέκκλιση δυνατότητα προσωρινής μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες για 3 + 3 μήνες και πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μελετάται νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διευθετεί το ζήτημα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κέλλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με ιδιαίτερη χαρά, υποδέχτηκα σήμερα στο γραφείο μου, κτηνοτρόφους του νομού μας, με μεγάλη συμβολή στην δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Συζητήσαμε για τις προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας και άκουσα με προσοχή τους προβληματισμούς τους, για την αύξηση του κόστους παραγωγής, που εντείνεται και από την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση.
Η κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή, στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων κτηνοτρόφων, με μια σειρά μέτρων, όπως οι αυξημένοι έλεγχοι στις εισαγωγές γάλακτος, η πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων και η επιβολή προστίμων σε παραβάτες, η δημιουργία της Διεπαγγελματικής, η πληρωμή των “ξεχασμένων” αποζημιώσεων από τον καταρροϊκό πυρετό και οι φορολογικές μειώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, που αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας».