Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Φωτογραφίας της ιστορίας των Φαρσάλων στον Πύργο Καραμίχου, άναψε το υπουργείο Εσωτερικών με την ένταξη της σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει ο δήμος Φαρσάλων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Το αντικείμενο της πρότασης αφορά στη δημιουργία κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας της τοπικής ιστορίας των Φαρσάλων στον Πύργο Καραμίχου, καθώς και στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου και στη βελτίωση της προσβασιμότητας από την οδό Β’ Συντάγματος Ιππικού έως τον Πύργο Καραμίχου.
Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο έργο της πολιτιστικής διαδρομής μεταξύ των μνημείων του Δήμου Φαρσάλων και συγκεκριμένα της διασύνδεσης της διαδρομής από τις πηγές του Απιδανού Ποταμού (σημείο που βαφτίστηκε ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας από τη Θέτιδα) με την Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου. Αξίζει να τονιστεί ότι όλη η πόλη των Φαρσάλων είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Μετά την στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου, σε αυτό θα στεγασθεί το ψηφιακό – φωτογραφικό μουσείο της Τοπικής ιστορίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ένα θεματικό μουσείο για τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για το έργο ανέρχεται στο ποσό των 230.000,00€ (με ΦΠΑ) από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το επιπλέον ποσό των 131.200,00€ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε τα εξής: «Η ένταξη της πρότασή μας για τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Φωτογραφίας της ιστορίας των Φαρσάλων στον Πύργο Καραμίχου, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.
Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και απέναντι στον τόπο μας. Θέλουμε τα Φάρσαλα να γίνει ένας τουριστικός και ιστορικός προορισμός μέσα από υποδομές και δράσεις που θα μεταλαμπαδεύσουν αυτή την ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου και τις υπηρεσίες του δήμου για την άρτια ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο προβλέπει τις εξής εργασίες:
- Κατασκευή δύο μουσειακών προθηκών
Κατασκευή και προμήθεια δύο μουσειακών προθηκών από MDF E1 και τέσσερα κρύσταλλα triplex extraclear πάχους 10mm, με εσωτερικό φωτισμό από λαμπτήρες τεχνολογίες LED, διαστάσεων 80x80x220.
- Εκτύπωση και προμήθεια αφισών -μπάνερ
Δημιουργία, εκτύπωση και προμήθεια 3 αφισών -μπάνερ από βραδύκαυστο πλαστικοποιημένο μουσαμά με εγκατάσταση ειδικών στηριγμάτων τοποθέτησης σε κάθετη θέση.
- Προμήθεια μία οθόνης προβολής, διαστάσεων 65 ιντσών (τμχ1)
Προμήθεια οθόνης 65’’ με ανάλυση εικόνας 4Κ και στηρίγματος τοποθέτησης σε τοιχοποιία.
- Προμήθεια ενός μικρό-υπολογιστή, παρελκομένων και εργασίες παραμετροποίησης για την αναπαραγωγή ψηφιακού υλικού.
Προμήθεια mini – PCτύπου Raspberry Pi4 4GB και όλων των απαραίτητων παρελκομένων του, για την αναπαραγωγή video ή εικόνων.
- Προμήθεια δύο μουσειακών mannequins (κούκλες) για την παρουσίαση δύο παραδοσιακών φορεσιών (τμχ2)
Προμήθεια δύο μουσειακών ανδρείκελων (κούκλες) για την ανάδειξη μίας γυναικείας και μίας ανδρικής παραδοσιακής φορεσιάς.
Το δεύτερο υποέργο είναι η “Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και βελτίωση της προσβασιμότητας του Πύργου Καραμίχου”, το οποίο περιλαμβάνει τη βελτίωση της προσβασιμότητας προς τον Πύργο Καραμίχου και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση πεζοδρομίου επί της οδού Β. Συνταγματος Ιππικού από το ύψος της Λαμίας μέχρι την περιοχή Κατράνα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.