Στο Γενικό Λύκειο Τυρνάβου βρέθηκε η Γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Ευαγγελία Λιακούλη, αποδεχόμενη πρόσκληση μαθητών και εκπαιδευτικών, προκειμένου να συμμετάσχει στην σχολική γιορτή της επετείου του Ευαγγελισμού , αλλά και για να πραγματοποιήσει εισήγηση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου που υλοποιούν το πρόγραμμα « Σχολεία –Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» καθώς και του προγράμματος « Βουλή των Εφήβων».
Η βουλευτής, παρουσίασε μέρος της εκδήλωσης που με δική της πρωτοβουλία και σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της Λάρισας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα , στο Μύλο του Παππά, με θέμα «Η Γυναίκα του Πολέμου, μιλά για την Ειρήνη», μιας διαδραστικής πρωτοβουλίας, που άφησε έντονο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία.
Η εισήγηση της κ. Λιακούλη, πλαισιώθηκε από βιντεοσκοπημένες ομιλίες των γυναικών που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, αφηγήσεις – μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον πόλεμο από την Ουκρανία και την Γιουγκοσλαβία, Εβραίες του Ολοκαυτώματος, Γυναίκες της Μικρασιατικής καταστροφής και Γενοκτονίας των Ποντίων, Γυναίκες της Κύπρου που έζησαν την Τουρκική εισβολή .
Στη συνέχεια, η κα Λιακούλη , απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές του προγράμματος « Σχολεία –Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» καθώς και σε μαθητές του προγράμματος « Βουλή των Εφήβων» που υλοποιείται παράλληλα στο Γενικό Λύκειο του Τυρνάβου, ανέφερε σε σχέση με το θέμα «Η Γυναίκα του Πολέμου, μιλά για την Ειρήνη» , μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Δυστυχώς, εδώ και περίπου 1 μήνα, από τις 24 Φεβρουαρίου, γινόμαστε μάρτυρες ενός βάρβαρου πόλεμου που μαίνεται, αυτή τη φορά στην καρδιά της Ευρώπης και που αποτελεί τη σκληρότερη απόδειξη ότι τα αρχέγονα ένστικτα πολεμοχαρών ηγετών, παραμένουν ζωντανά. Οι συγκλονιστικές εικόνες που παρακολουθούμε, τις τελευταίες εβδομάδες, στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας, επανέφεραν μνήμες χαραγμένες βαθιά στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Διότι ο πόλεμος αποτελεί την πιο ακραία έκφραση των καταστροφικών και βίαιων παρορμήσεων του ανθρώπινου είδους, ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, υπό την έννοια ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται».
Για αιώνες, η πολεμική δραστηριότητα αποτελούσε καθαρά μια αντρική δραστηριότητα, παρουσιάζοντας, ανάμεσα στα πολλά έντονα χαρακτηριστικά της, και μια βαθιά έμφυλη διάσταση, ενώ ο βασικός ρόλος που διαχρονικά αποδιδόταν στη γυναίκα, στο εξελισσόμενο πολεμικό δράμα, είναι αυτός του θύματος, καθώς είναι αυτή που σηκώνει το βάρος του πολέμου, κυρίως στα μετόπισθεν.
Με αφορμή τη σημερινή μας συνάντηση και τη συμμετοχή σας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και στο πρόγραμμα « Βουλή των Εφήβων», θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τα δεδομένα της ανθρωπιστικής κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανική γη ,αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρογονικές εστίες τους, με τις μετρήσεις να κάνουν λόγο ότι ο τελικός αριθμός θα ανέλθει στα 10 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο!
Σε εσάς παιδιά, που θα αποτελέσετε τους αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες, θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας, για τη στάση που οφείλουμε όλοι μας να έχουμε , απέναντι στις τραγωδίες του πολέμου. Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να σχεδιάσει και αποφασίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και να παρέχει τη βοήθεια σε όλους τους ξεριζωμένους Ανθρώπους που έχασαν την πατρίδα τους, τα σπίτια τους , τις ζωές τους…
Αυτό είναι το αίτημα και η δυνατή συλλογική φωνή μας .
Γιατί καταλαβαίνουμε τί σημαίνει να σου κλέβουν την πατρίδα σου.
Περισσότερο όμως , τι σημαίνει να σου κλέβουν τον ουρανό σου…» κατέληξε η κ Λιακούλη.