ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Είναι ύψους 26 εκ. € και αφορά μεταξύ άλλων και αυτές που δραστηριοποιούνται σε Δαμάσι και Μεσοχώρι σύμφωνα με τον Χρ. Τριαντόπουλο

Υπεγράφη τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου 2021, από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, η απόφαση (ΑΔΑ: 9ΓΝΗ46ΜΤΛΡ-65Α) για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2021.

Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, καλύπτει κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση (μικρομεσαία ή μεγάλη), κάθε νομικής μορφής, που δραστηριοποιείται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας, Λάρισας και Ηρακλείου που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κατά την περασμένη χρονιά, και συγκεκριμένα:

• Στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (ΠΕ Εύβοιας)

• Στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (ΠΕ Εύβοιας)

• Στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας (ΠΕ Ηρακλείου)

• Στην Τοπική Κοινότητα Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου (ΠΕ Λάρισας)

• Στην Τοπική Κοινότητα Μεσοχωρίου του Δήμου Ελασσόνας (ΠΕ Λάρισας)

Η δράση έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος React-EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη και τον Ειδικό Γραμματέα Γεώργιο Ζερβό, και κατόπιν προεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και συνεννόησης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα ακόμα μέτρο της Κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων περιοχών που επλήγησαν από σοβαρές φυσικές καταστροφές κατά το 2021, και συγκεκριμένα από τους σεισμούς στη Θεσσαλία και στην Κρήτη, και από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, τίθεται σε εφαρμογή.

Έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης, ξεκινά η δράση για την καταβολή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται σε 26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί των λειτουργικών της δαπανών του 2019 και φτάνει έως τις 18.000 ευρώ, ενώ είναι ακατάσχετη. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Παράλληλα, ειδική μέριμνα, έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του έτους 2021.

Πιο συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020 λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών του 2020 και για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021 ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι, δύναται να λαμβάνουν κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 2.000 ευρώ. Θερμές ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες που έφεραν σε πέρας και αυτή την πρωτοβουλία. Η Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και υλοποιεί τον σχεδιασμό της, προκειμένου να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται».

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται μεταξύ 13 Μαΐου 2022 και 17 Ιουνίου 2022 μόνο ηλεκτρονικά, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας, με τήρηση χρονικής σειράς προτεραιότητας. Η εκταμίευση της επιχορήγησης γίνεται εντός δέκα ημερών αμέσως μετά την έγκριση της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιχορήγηση αποδίδεται ως κατ’ αποκοπή ποσό, με την υποχρέωση ανάλωσης εντός 6 μηνών από την έγκριση/ένταξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ