ΚΟΒΟΥΝ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ».

Γράφει ο Γ. Λαμπρούλης βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής με αφορμή τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό του πρώτου χώρου ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

Πρόκληση αποτελεί το κόψιμο κορδέλας από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στην Ελλάδα, ο οποίος στεγάζεται στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ, όπου οι χρήστες θα μαντρώνονται σε 4 τοίχους και θα προμηθεύονται κιτ με υλικό για την «ασφαλή χρήση» (σύριγγες, προφυλακτικά). Μάλιστα έμεινε «εντυπωσιασμένος από την ποιότητα του χώρου» ελεγχόμενου θανάτου.

Επισήμανε πως, θυμάστε – δεν ήταν προφανές να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, εννοώντας τις αντιδράσεις μαζικών φορέων και των εργαζομένων στον χώρο της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε πως «το βασικό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες με ασφάλεια να κάνουν τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών»… Ενώ προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι «θα μπορούμε σύντομα να ελέγχουμε και την ποιότητα των ναρκωτικών, διασφαλίζοντας τουλάχιστον την ασφάλεια των χρηστών, ώστε να μην καταφεύγουν σε μία πραγματικότητα που νομίζω ότι είναι πολύ οικεία σε όλους, σε ανεξέλεγκτη χρήση, σε πιάτσες, σε άλλα φαινόμενα τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν συνάδουν με αυτό το οποίο θα φανταζόμασταν σε μία κοινωνία με στοιχειώδη ευαισθησία».

Με τα παραπάνω η κυβέρνηση της Ν.Δ με τον πιο χυδαίο και αντιεπιστημονικό τρόπο υλοποιεί ό,τι άφησε στη μέση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στερώντας το δικαίωμα στην απεξάρτηση και στη ζωή από χιλιάδες ανθρώπους. Θέλουν ουσιαστικά να σβήσουν ότι η απεξάρτηση είναι διαδικασία αυτογνωσίας και κοινωνικής συνειδητοποίησης, ενισχύουν την αντίληψη περί «ατομικής ευθύνης» και μετατρέπουν ένα σύνθετο – πολυπαραγοντικό πρόβλημα σε ιατρικό και δημόσιας τάξης, πασπαλίζοντάς το με «ευαισθησία».

Η λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ, στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα ακόμα βήμα προς τη διάλυση της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης των χρηστών και των εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σήμερα τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που υπερψηφίστηκαν από όλα τα υπόλοιπα κόμματα το 2019, εν ονόματι δήθεν της “μείωσης της βλάβης”, στρώνοντας ταυτόχρονα το έδαφος να νομιμοποιηθεί στην κοινωνική συνείδηση ότι η χρήση και η εξάρτηση από ναρκωτικά δεν είναι πρόβλημα, απλά δεν πρέπει να είναι ορατή.

Όμως η διεθνής πείρα από τη λειτουργία 89 τέτοιων χώρων σε 8 χώρες της Ευρώπης, όσο και η εγχώρια πείρα από τη λειτουργία στη χώρα μας του Εποπτευόμενου Σταθμού Ελεύθερης Χρήσης “Οδυσσέας”, που λειτούργησε (10/2013 – 8/2014) με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ, δείχνουν ότι ούτε η χρήση και οι θάνατοι μειώθηκαν, ούτε οι “πιάτσες” άδειασαν. Αντιθέτως, σήμερα έχει πολλαπλασιαστεί η χρήση και η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες, αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό της πολυτοξικομανίας, μειώνεται διαρκώς η ηλικία πρώτης επαφής και εξάρτησης από ναρκωτικά.

Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της Πρόληψης και των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πολιτικών “διαχείρισης της βλάβης”, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το ατομικό και κοινωνικό κίνητρο για θεραπεία, και αυτό είναι που θα υπηρετήσουν και οι Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης .

Το κόμμα μας δηλώνει την πλήρη αντίθεση με τη λειτουργία τέτοιων χώρων, επειδή ναρκοθετούν την πρόληψη και τη θεραπεία. Απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο της τοξικομανίας δεν στέκεται μοιρολατρικά. Αντιπαλεύει τις πολιτικές που στοχεύουν αποκλειστικά δήθεν στη “μείωση της βλάβης” από τα ναρκωτικά. Διεκδικεί πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη – έρευνα, που θα έχουν στο επίκεντρο τις αιτίες του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης και την επίδραση που έχουν στη ζωή του κάθε ανθρώπου ως κοινωνικού όντος.Η στάση απέναντι στα ναρκωτικά είναι στάση απέναντι στη ζωή και το μέλλον, στο πού “τοποθετεί” καθένας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Έχει μέτωπο ενάντια σε ό,τι βάζει σε κίνδυνο το μυαλό και την ψυχή, σε ό,τι αφήνει τον άνθρωπο χωρίς απαιτήσεις από τη ζωή. Σήμερα αυτό που απαιτείται είναι: Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να ενισχυθούν όλα τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα. Να ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ, με μόνιμο επαρκές προσωπικό, με νέες δομές τόσες όσες έχει ανάγκη η χώρα. Να διαμορφωθεί επιτέλους Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας μας. Να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας που δεν έχουν καν Κέντρο Πρόληψης. Να μην προχωρήσει το αίσχος των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Για αυτό παλεύουμε μαζί με τους φορείς, τους εργαζόμενους στα στεγνά προγράμματα, για μια ζωή ολόκληρη και όχι ζωή με δόσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ