Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους του κλάδου για το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, στο οποίο θα αναδειχθεί το νέο Δ.Σ της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για την κορυφαία διαδικασία του κλάδου, που πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Η οικονομική κατάσταση σήμερα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η οποία έπληξε και τη χώρα μας. Η πρωτοφανής αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οδήγησε στην αύξηση των τιμών βασικών αγαθών. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου 2022 και η αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελούν πλέον βασικό πρόβλημα για τους συναδέλφους. Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2022 σκαρφάλωσε στο 8%. Οι μισθοί μας, αντίθετα, παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2010. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 είχε επισημάνει ότι το βασικό πρόβλημα του κλάδου είναι η οικονομική υποβάθμιση, που έχει υποστεί την τελευταία 10ετία. Ο πόλεμος επέτεινε αυτό το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση είναι αποσπασματική και αναποτελεσματική. Πέραν κάποιας ενίσχυσης του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού-που δε βελτίωσε την κατάσταση- κανένα μέτρο δεν ελήφθη για μισθωτούς και συνταξιούχους, που πλήττονται από την ακρίβεια.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών διεκδικεί και απαιτεί:

• Αύξηση του μισθού στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να καλυφθεί η απώλεια της αγοραστικής δύναμής του.

• Επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Η εκπαιδευτική πραγματικότητα

Εργασιακές συνθήκες

Ενώ το Υπουργείο Παιδείας επαίρεται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η γραφειοκρατία στην Εκπαίδευση γιγαντώνεται. Ο όγκος του διοικητικού έργου, που ανατίθεται στους συναδέλφους είναι εξουθενωτικός και τους αποσπά από το κύριο καθήκον τους, τη διδασκαλία. Η εφαρμογή ενός άκρως γραφειοκρατικού μοντέλου αυτοαξιολόγησης, έδωσε τη χαριστική βολή. Την ίδια περίοδο, κρούσματα βίας σε βάρος των συναδέλφων από μαθητές και γονείς αυξάνονται επικίνδυνα. Το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε μηδενικά ανακλαστικά στο πρωτοφανές αυτό φαινόμενο. Ακολούθησε δε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, επιδεικνύοντας ανεκτική στάση στην παραβατική συμπεριφορά των μαθητών και πολιτική μηδενικής ανοχής σε βάρος των συναδέλφων, απολύοντας, συνάδελφο του ΕΠΑΛ στο Μενίδι, γιατί αντέδρασε στους, σε βάρος του, τραμπουκισμούς, χωρίς μάλιστα να απολογηθεί!!!
Η θέση της ΔΑΚΕ Δ.Ε είναι ξεκάθαρη: ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ
Απαιτούμε:
• Περιορισμό της γραφειοκρατίας στην απολύτως αναγκαία.
• Εξασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας των εκπαιδευτικών.
• Νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίσει άμεσα τη μαθητική βία στα σχολεία.

Αυτοαξιολόγηση

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε στηρίζει μία διαδικασία αυτοαξιολόγησης, με ξεκάθαρους εκπαιδευτικούς στόχους, και χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα. Για λόγους αρχής διαφοροποιηθήκαμε από τις υπόλοιπες παρατάξεις και καταθέσαμε την κατ’ αρχήν συμφωνία μας και επιφυλαχτήκαμε να τοποθετηθούμε κατά τη διαδικασία εφαρμογής της. Δυστυχώς, στην πορεία, με την εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα εξόχως γραφειοκρατικό σύστημα, που προσθέτειδυσβάσταχτο όγκο εργασίας, εξουθενώνοντας τον εκπαιδευτικό, χωρίς τελικά να επιτυγχάνει κανέναν εκπαιδευτικό στόχο.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε απαιτεί:

• Ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης, που δε θα αποθεώνει τη γραφειοκρατία και θα θέτει ξεκάθαρους εκπαιδευτικούς στόχους.

Τράπεζα θεμάτων
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι θετική στην Τράπεζα Θεμάτων με τις εξής προϋποθέσεις:

• Να αποτελεί εργαλείο για τον εκπαιδευτικό στην προσπάθειά του να γίνει κατανοητό από τους μαθητές το γνωστικό αντικείμενο.

• Να χρησιμοποιείται από τον καθηγητή της τάξης στις εξετάσεις, επιλέγοντας θέματα από αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της τάξης.

Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο εφαρμογής της, με την κλήρωση θεμάτων, που δε λαμβάνει υπόψη της τις παραπάνω παραμέτρους.

Διδακτέα Ύλη

Το σχολικό έτος 2021-22 καταγράφηκε μία μεγάλη αύξηση της ύλης στο Λύκειο. Πέραν της αύξησης της ύλης της Γ΄ Λυκείου, που καλείται να συμμετέχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, χωρίς καμία εξεταστική εμπειρία στο Λύκειο , μετά από καραντίνα και σε μία χρονιά με δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, η ύλη αυξήθηκε υπέρμετρα και στα μαθήματα της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν αγώνα δρόμου, για να καλύψουν στοιχειωδώς αυτή την υπέρογκη ύλη.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών προτείνει:

• Εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

• Συγγραφή σύγχρονων διδακτικών εγχειριδίων κατανοητών στους μαθητές.

Τεχνική- Επαγγελματική Εκπαίδευση

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι η μοναδική παράταξη, που στηρίζει έμπρακτα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη θεωρεί ισότιμη της Γενικής. Η Αριστερά, ιδεοληπτικά, είναι εναντίον της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ονειρεύεται ένα Ενιαίο 12χρονο σχολείο, στο οποίο θα διδάσκονται αποσπασματικά τεχνικές γνώσεις, ενώ η κύρια Τεχνική Εκπαίδευση θα μετατεθεί σε μεταλυκειακό επίπεδο. Οι παρατάξεις της Αριστεράς οφείλουν να πουν την αλήθεια στους εκπαιδευτικούς και να μην κρύβονται πίσω από ιδεολογήματα και υπεκφυγές.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι η μοναδική παράταξη που πιστεύει:

• Σε μία αναβαθμισμένη Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα στη Λυκειακή Βαθμίδα.

• Σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ισότιμο του Γενικού.

• Σε ένα Τεχνικό Σχολείο που θα δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους.

• Στην καθιέρωση της μαθητείας σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες και για όλους τους μαθητές που το επιθυμούν.

Διορισμοί – Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχώρησε σε μαζικούς διορισμούς ύστερα από μία δεκαετή πολιτική μηδενικών διορισμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διόρισε ούτε έναν μόνιμο εκπαιδευτικό, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε χαιρέτησε αυτή την πολιτική. Όμως η εκτίμησή μας είναι ότι η δεκαετής πολιτική μηδενικών διορισμών έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών σε αρκετές ειδικότητες, που δεν καλύφθηκαν παρά τους μαζικούς διορισμούς.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών απαιτεί:

• Να γίνουν νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ώστε να πληρωθούν τα υφιστάμενα κενά.

• Χορήγηση ειδικού επιδόματος σε μόνιμους και αναπληρωτές που υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης.

• Εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.

Επιμόρφωση

Η σημερινή κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Και όμως η επιμόρφωση θα έπρεπε να προηγηθεί της αυτοαξιολόγησης. Θεωρούμε απαραίτητη την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:

• Ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλέγονται, θααπαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων
Στελέχη της εκπαίδευσης
Πάγια θέση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι η καθιέρωση ενός αδιάβλητου και αντικειμενικού συστήματος επιλογής Στελεχών. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης, στην οποία θα εισέρχονται οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν Γραπτού Διαγωνισμού τύπου ΑΣΕΠ. Δυστυχώς, η παρούσα πολιτική ηγεσία αγνόησε την πρότασή μας. Εντελώς αποτυχημένη είναι η λογική των ιδίων κριτηρίων για την επιλογή Στελεχών της Εκπαίδευσης και των Στελεχών Παιδαγωγικής Καθοδήγησης. Είναι πασιφανές ότι άλλα προσόντα θα πρέπει να έχει ένας Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλα ένας Σύμβουλος. Εντύπωση προκαλεί επίσης, η καθιέρωση «θολών» προσόντων, όπως π.χ η άσκηση διοικητικού έργου από εκπαιδευτικό ως αποσπασμένο στις Διοικητικές Υπηρεσίες. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πριμοδοτείται ο καθηγητής της τάξης και όχι του γραφείου.

Συνταξιοδοτικά

Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν απαράδεκτες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Με τον νόμο Βρούτση υπήρξαν μερικές βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών. Είναι προφανές ότι καμία μέριμνα δεν ελήφθη για τους εκπαιδευτικούς, ούτε αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 65χρονοι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν τα εγγόνια τους.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών απαιτεί:

• Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.

• Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας και το 60ο έτος της ηλικίας.

• Αξιοπρεπείς συντάξεις για τους εκπαιδευτικούς.

• Πλήρη ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.

Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αίσθημα ευθύνης καταθέτει τις θέσεις της στον κλάδο και ζητά από τους συναδέλφους την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της για το 20ο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Αγγελακοπούλου Χριστίνα ΠΕ11 1ο Γυμνάσιο Φαρσάλων

Γιακοβής Δημήτριος ΠΕ86 1ο Πειραματικό Λύκειο Λάρισας

Γιαννακός Παναγιώτης ΠΕ11 8ο ΓΕΛ Λάρισας

Γκαδρής Αθανάσιος ΠΕ80 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας

Γκαραγκούνη Αργυρώ ΠΕ02 14ο Γυμνάσιο Λάρισας

Γλιούμπα Ελένη ΠΕ03 6ο Γυμνάσιο Λάρισας

Γραββάνης Στέφανος ΠΕ86 9ο Γυμνάσιο Λάρισας

Γριππιώτη Μαριάνθη ΠΕ80 3Ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας

Ζαφείρης Ευάγγελος ΠΕ82 8ο Γυμνάσιο Λάρισας

Ζμπήτας Ανδρέας ΠΕ03 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας

Θωμάς Χρήστος ΠΕ11 6ο ΓΕΛ Λάρισας

Καραΐσκος Δημήτριος ΠΕ11 ΓΕΛ Δομένικου

Καρκαλής Νικόλαος ΠΕ82 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας

Κατσιώτης Ευάγγελος ΠΕ02 3ο ΓΕΛ Λάρισας

Κατσούρας Χρήστος ΠΕ01 Γυμνάσιο & Λ.Τ. Βερδικούσιας

Κουτσοπούλου Φωτεινή ΠΕ78 Δ.Δ.Ε. Ν. Λάρισας

Κυπαρίση-Λίταινα Θεοδώρα (Ρίτα) ΠΕ06 ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Κυρίτσης Δημήτριος ΠΕ11 3ο ΓΕΛ Λάρισας

Κωτούλας Γεώργιος ΠΕ03 ΓΕΛ Αγιάς

Μάγγου Χριστίνα ΠΕ11 3ο ΓΕΛ Λάρισας (αναπληρώτρια)

Μακαριάδης Στέφανος ΠΕ03 12ο ΓΕΛ Λάρισας

Μαλάκος Σταμάτης ΠΕ04 Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Μανδραβέλης Ιωάννης ΠΕ80 Δ.Δ.Ε. Ν. Λάρισας

Ματθαίου Ιωάννα ΠΕ82 4ο Γυμνάσιο Λάρισας

Μίζιος Αθανάσιος ΠΕ11 12ο Γυμνάσιο Λάρισας

Μπακαρού Σταυρούλα ΠΕ03 1Ο ΕΠΑΛ Λάρισας (αναπληρώτρια)

Μπατσίλα Δάφνη ΠΕ11 Δ.Δ.Ε. Ν. Λάρισας

Οικονόμου Δημήτριος ΠΕ01 3ο ΓΕΛ Λάρισας

Παπαευθυμίου Μαρία ΠΕ11 8ο Γυμνάσιο Λάρισας

Παπαϊωάννου Βασιλική ΠΕ06 1ο Πειραματικό Λύκειο Λάρισας

Παπακωνσταντίνου Αικατερίνη ΠΕ86 14ο Γυμνάσιο Λάρισας

Ράπτου Ευαγγελία ΠΕ02 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας

Σαμαντζής Γεώργιος ΠΕ11 ΕΕΕΕΚ Λάρισας

Σταυρόπουλος Βασίλειος ΠΕ01 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων

Τζηκούλης Δημήτριος ΤΕ01.13 ΕΝΕΕΓΥΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τζιατζιάς Μιχαήλ ΠΕ11 6ο Γυμνάσιο Λάρισας

Φακή Ευαγγελία ΠΕ02 ΓΕΛ Τυρνάβου

Φιλανδριανός Γεώργιος ΠΕ11 4ο ΓΕΛ Λάρισας

Φλέγγας Γεώργιος ΤΕ01.13 ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Φούντας Αθανάσιος ΠΕ11 13ο Γυμνάσιο Λάρισας

Καλούμε τους συναδέλφους να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στηρίζοντας τη Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε., τη μοναδική παράταξη που βάζει τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών πάνω από όλα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ