Υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για εκπαίδευση κρατουμένων
Στην ανάγκη πλήρους αξιοποίησης του θεσμού των αγροτικών φυλακών για την εκπαίδευση αγρεργατών, εργατών γης, που λείπουν από την ελληνική περιφέρεια, γεγονός που θα συμβάλει και στην μετέπειτα επανένταξη κρατουμένων, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προετοιμασία επανένταξης και μετασωφρονιστική μέριμνα».
Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, σημείωσε ότι έλαβε τον λόγο για να συνηγορήσει «στην αποστολή που επιτελούν οι αγροτικές φυλακές, όχι μόνο γιατί προσφέρουν μια δημιουργική διέξοδο σε έγκλειστους, επιβραβεύοντας τη συνετή “θητεία” έγκλειστων στα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά για έναν επιπλέον λόγο. Ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από την ελληνική περιφέρεια, γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατών γης. Χρειαζόμαστε περισσότερους εργάτες γης, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που παγκοσμίως υπάρχει ένα ζήτημα απειλής επισιτιστικής κρίσης, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επομένως, δεν πρέπει να μείνει ακαλλιέργητη σπιθαμή γης στην ελληνική επικράτεια και να υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής όλων των καρπών. Τούτων ούτως εχόντων, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πληρότητα στις αγροτικές φυλακές, υπό την έννοια ότι η “θητεία” σε αυτές είναι και μία εκπαίδευση, είτε αλλοδαπών, είτε και ημεδαπών εγκλείστων, μια εξοικείωση με την καλλιέργεια της γης και την αγροτική ενασχόληση. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλει θετικά στην επανένταξή τους την επαύριο του απεγκλεισμού τους από τις φυλακές, καθώς θα έχουν την εμπειρία της άσκησης ενός επαγγέλματος, του εργάτη γης. Είναι νομίζω σημαντικό να έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ενδεχομένως, να υπάρχει και περισσότερη εξειδίκευση εντός των αγροτικών φυλακών, να υπάρχουν και σεμινάρια και περαιτέρω εκπαίδευση στις ανάγκες που έχουμε εργατών γης στην ελληνική περιφέρεια».
Μνημόνιο με ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Απαντώντας στον κυβερνητικό βουλευτή ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι «προέρχομαι από μια περιοχή αγροτική και με έχει προβληματίσει το θέμα της εξειδίκευσης των εργατών γης». Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι «ήδη έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ”, διότι, εντάξει η διαχείριση των φυλακών, αλλά είναι ζήτημα αν υπάρχουν 5-10 εξειδικευμένοι γεωπόνοι, οι οποίοι θα βοηθήσουν στο έργο της διαχείρισης τέτοιων Καταστημάτων Αγροτικών Φυλακών. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, την τεχνική συμβουλή πιο εξειδικευμένων οργανισμών και φορέων, όπως είναι το “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ”, αλλά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Και με αυτό, σε 2 εβδομάδες, υπολογίζουμε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, για να μας παράσχει την υποδομή, κυρίως όσον αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα Αγροτικά Καταστήματα και να βοηθήσουν τη διαχείριση του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου.
Χωρίς τη βοήθεια εξειδικευμένων Οργανισμών της πολιτείας, όπως είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, νομίζω ότι θα αποτύχουμε να είμαστε χρήσιμοι στο θέμα αυτό. Δεν είναι εύκολη η διαχείριση κρατουμένων και η κατεύθυνσή τους να ασχοληθούν με τη γεωργική και τη ζωική παραγωγή -ειδικά όταν είναι κρατούμενοι που έχουν άλλη κουλτούρα, προέρχονται από άλλους πολιτισμούς και δεν είναι συνυφασμένοι με την αγροτική εργασία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι χρήσιμη η πρόταση να ενθαρρύνουμε κρατούμενους που θέλουν να εργαστούν στα Καταστήματα Κράτησης και, βέβαια, η ποινική τους κατάσταση επιτρέπει να μεταταχθούν σε αυτά τα καταστήματα.
Προφανώς, είμαστε ανοιχτοί να υπογράψουμε μνημόνιο και με άλλα εξειδικευμένα Κέντρα, εκτός από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, για να μας βοηθήσουν στο να ανέβει λίγο το σύστημα των αγροτικών φυλακών και της ανάπτυξης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου».
Έρχεται θεσμοθέτηση ένδικου βοηθήματος
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της θεσμοθέτησης του ένδικου βοηθήματος. Όπως είπε «στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχουμε κατ’ επανάληψη θίξει το ζήτημα αυτό. Είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η χώρα σέρνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχουμε πάρα πολλές καταδίκες. Νομίζω, ο Έλληνας δικαστής στο ΕΔΔΑ, ο κ. Κτιστάκης, τον οποίο είχαμε καλέσει σε προηγούμενη συνεδρίασή μας, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είπε ότι το 80% των υποθέσεων για τις οποίες η χώρα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και καταδικάζεται, αφορά την απουσία του ένδικου βοηθήματος, του ένδικου μέσου.
Η ενημέρωση που είχαμε εσχάτως από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο προηγούμενο νομοσχέδιο που συζητούσαμε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, ήταν ότι επίκειται εντός του Ιουνίου παρουσίαση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στους Σωφρονιστικούς Κώδικες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου μετά να αναρτηθεί στη Διαβούλευση και να οδεύσει στην Επιτροπή μας, ώστε να επεξεργαστεί και να ψηφιστεί εν τέλει στην Ολομέλεια. Επ’ αυτού θα ήθελα να ρωτήσω, κ. Γενικέ, αν έχετε κάποια περισσότερη ενημέρωση να μας παράσχετε, γιατί εσχάτως λάβαμε και μία επιστολή από την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχε κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά το οικείο άρθρο για το ένδικο μέσο».
Αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα
Για το ζήτημα των ένδικων μέσων ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε να διαχειριστούμε, από τη μία πλευρά τις πιέσεις και παροτρύνσεις, συμβουλές του δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την άλλη πλευρά την πίεση που ασκείται στις εισαγγελίες της χώρας». Έκανε λόγο για «κίνδυνο να ανοίξει μια βιομηχανία προσφυγών από δικηγόρους κρατουμένων», ενώ από την άλλη πλευρά «πρέπει να είμαστε συνεπείς στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να υπάρχουν απάνθρωπες συνθήκες και πρέπει να καταδικάζονται και να αναδεικνύονται δημόσια για να διορθωθούν».
Όπως είπε «πιστεύω, ότι είναι σε καλό δρόμο αυτό το νομοσχέδιο, που αφορά το άρθρο το συγκεκριμένο του Σωφρονιστικού Κώδικα ειδικά για τα ένδικα μέσα. Η κ. Βελόνη, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε θέσει κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες προφανώς και θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψιν. (…) Σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτοί να νομοθετηθεί ο σωφρονιστικός κώδικας με απόλυτη συναίνεση, γιατί είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα».